Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Kyselin Instagramissa toiveita jouluresepteistä ja useamman kerran teidän lukijoiden toiveissa toistuivat itse tehdyt makeiset. Viime joululta blogista löytyy jo suklaakonvehtien postaus, joten nyt päätin tehdä jotain erilaista. Lopputulemana nämä kirpsakat sitruunamarmeladit, jotka saavat makeutta ja makua vaahterasiirapista. 

Sitruunasta ja vaahterasiirapista tuli oikeastaan aika uudenlainen, veikeä kombo! Vaahterasiirapin karamellisuus kesyttää sitruunan happamuutta ja tuo marmeladien makuun syvyyttä. Sitruuna taas huolehtii siitä, etteivät marmeladit maistu tylsiltä eikä ällömakeilta. 

Mitään tämän tyyppisiä en tunnista, että olisin koskaan maistanut, joten uuden äärellä ollaan! 

FODMAP sitruunamarmeladit joulu
FODMAP sitruunamarmeladit joulu

Kirpsakat sitruunamarmeladit – näin onnistut 

Resepti on helppo, koska käytännössä tarvitset sitruunamarmeladeihin vain kolme ainesosaa: sitruunat, vaahterasiirapin ja agar agar -jauheen. 

Agar agaria löytää nykyään ruokakauppojen leivontahyllyiltä jo hyvin. Se on kasviperäinen hyytelöimisaine, jota käytetään samaan tehtävään kuin liivatetta. Agar agar on myös low-FODMAP, kuten kaikki tämän reseptin ainekset. 

Käytännössä kaikki marmeladien ainekset mitataan kattilaan, kuumennetaan kiehuvaksi ja keitetään noin kolme minuuttia. Agar agar alkaa hyytelöimään seosta jäähtyessä, huoneenlämpöön jäähdyttäminen riittää. 

Marmeladien lopullinen makeus riippuu käyttämiesi sitruunoiden makeudesta, joten “marmeladikeitosta” kannattaa maistella jo kattilassa. 

Jos haluat, voit säätää makua kahdella tavalla: lisää vettä hapokkuuden laimentamiseksi tai vaahterasiirappia makeuden tuomiseksi.

Jos päädyt lisäämään nestettä, sinun pitää lisätä myös agar agaria, jotta marmeladit pysyvät kasassa. Suhde agar agarilla on noin 1 teelusikallinen agar agaria vajaata nestedesilitraa kohden. 

FODMAP sitruunamarmeladit joulu

Kirpsakat sitruunamarmeladit

n. 250g marmeladeja

1 dl sitruunamehua (noin kahden sitruunan mehu)

1 dl vaahterasiirappia

0.5 dl vettä 

3 tl (15 ml) agar agar -jauhetta 

 

Päälle tomusokeria, ruokosokeria tai lakritsijauhetta

 

  1. Ota valmiiksi astia (esim. muovinen jäätelörasia) ja vuoraa se tuorekelmulla. 
  2. Sekoita kaikki ainekset kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin kolme minuuttia. Anna seoksen jäähtyä kattilassa noin kädenlämpöiseksi ennen kuin kumoat sen kelmulla vuorattuun vuokaan (jottei kelmu sula kuuman nesteen vaikutuksesta). 
  3. Anna seoksen jäähtyä ja jähmettyä (muutama tunti), kumoa ja leikkaa kuutioiksi. 
  4. Anna palasten kuivua toisistaan erillään (esim. leikkuulaudalla yön yli) ja kierittele sokerissa tai tomusokerissa. Kokeilin myös tomusokerin ja lakritsijauheen komboa ja se jos jokin oli hyvää! 
FODMAP sitruunamarmeladit joulu

Jäikö nälkä?

Appelsiiniambrosia

Appelsiiniambrosia

Oletko kuullut ambrosiasta? Mehevä appelsiiniambrosia on leivonnainen, jossa on saatu veikeällä...

Pehmeä juurisellerikeitto

Pehmeä juurisellerikeitto

Joululoma venähti täällä blogin puolella odotettua pidemmäksi, mutta olen yrittänyt hyväksyä sen,...


Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!