Kuten blogista löytyvä vaalea juurileipä, myös gluteeniton joululimppu oli pitkällisen kehittelyn tulos. Taisi olla viides tai kuudes leipä, kun lopulta onnistui. Mutta nyt se on onnistunut ja nyt se on tässä!
Gluteeniton joululimppu on aivan oikea joululimppu, eikä mikään höpöhöpöleivänkorvike. Se on mehevä ja makean mausteinen. Mielestäni parhaimmillaan (syytän tästä lapsuusmuistoja) miedonmakuisen kermajuuston ja glögimukin kanssa nautittuna.
Gluteeniton joululimppu leivotaan laktoosittomalla piimällä ja maustetaan siirapilla sekä pomeranssinkuorella, kuminalla ja aniksella. Ihan, kuten kunnon oikea joululimppu kuuluukin.
Kiinnostaako gluteeniton juurileivonta? Näillä pääset alkuun:
Gluteeniton joululimppu – näin onnistut
Toistan itseäni, mutta gluteenittomassa juurileivonnassa tarkkuus on valttia. Sämpylöiden ja pienten leipästen kanssa soveltaminen onnistuu ihan toisella tavalla kuin kokonaisten leipien. Siksi suosittelen noudattamaan ohjetta tarkasti.
Ainesosien määrät on ilmaistu grammoina, koska se on tarkempaa. Perustelut grammojen käyttämiselle desilitrojen sijaan löydät tästä postauksesta kohdasta Välineet – tärkeimpänä vaaka.
Poikkeuksena psyllium, joka on niin kevyttä tavaraa, että se kannattaa mielestäni mitata teelusikalla. Puolikas teelusikallinen psylliumia vaatii vaa’alta jo todella hyvää tarkkuutta.
Kokeilin gluteenittoman joululimpun tekoa tosiaan useampaan otteeseen ja ongelmana oli, että vaikka maku oli ihana, rakenne jäi liian tiiviiksi. Ilmeisesti piimän ja siirapin käyttö taikinassa tekee sen raskaammaksi kohotettavaksi.
Se tekijä, joka osoittautui lopulliseksi “game changeriksi” oli limpun kohottaminen esilämmitetyssä uunissa. Se tapahtuu näin:
Laita uuni lämpenemään leivonnan aluksi 50 asteeseen. Kun leivonnan päätteeksi laitat leivän uuniin kohoamaan, voit ottaa virrat pois. Uuniin on jo ehtinyt syntyä tarpeeksi lämpimät olosuhteet, jotta leipä kohoaa iloisesti.
Leivän loppukohotus tapahtuu pöydällä sillä aikaa, kun uuni kuumenee paistolämpötilaan.
Kaipaatko oikeaa leipää? Katso myös nämä herkulliset ja gluteenittomat juurileipäreseptit:
Helpot juurisämpylät sopivat nuorelle juurelle, eivät sotke käsiä ja kohoavat yön yli jääkaapissa
Kuoren pehmennys
Oma kokemukseni on, että gluteeniton juurileipä vaatii varsin korkeankin paistolämpötilan, jotta se ei jää sisältä tahmeaksi.
Korkea paistolämpö saa kuitenkin samalla aikaan leivän kuoren rapeutumisen. Joululimpussahan on tyypillisesti ohut ja pehmeä kuori.
Tässä leivässä kuori ei ole aivan ohut, mutta kuitenkin selvästi pehmeä ja joustava, ei rapea. Jos haluat rapean kuoren, voit paistaa leivän kuten tässä ohjeessa.
Ohjeen joululimpusta tulee hieman näitä kuvia vaaleampi, koska kuvissa esiintyvä leipäyksilö on vielä paistettu kovemalla lämmöllä ja ilman foliota.
Usein neuvotaan, että höyry uunissa saa kuoren rapeutumaan.
Tavallisesti vesihöyry uunissa, varsinkin paiston alussa, on tärkeää, jotta kuori pysyy joustavana ja taikina pääsee kohoamaan. Näin liian nopeasti rapeutuva eli kovettuva kuori ei “kahlitse” taikinaa sisäänsä, vaan venyy tarvittavan määrän.
Loppuvaiheessa paistoa höyry kuitenkin vain pehmentää kuorta, koska kuori ei höyryn ansiosta pääse kuivumaan. Rapeus vaatii nimenomaan sitä, että vettä ei ole liikaa.
Siispä tässä reseptissä käytetään reippaasti höyryä kuoren pitämiseen pehmoisena ja joustavana!
Siirappivedellä voitelu pehmentää kuorta tietysti osaltaan ja kuori pysyy pehmoisena vielä jäähtyessäkin, kun leivän peittää paiston jälkeen esim. pyyhkeellä. Näin limpusta haihtuva kosteus ei pääse liikaa karkaamaan. Alle kannattaa kuitenkin laittaa ritilä, ettei pohjasta tule ihan märkä.
Leipä on siirapista tahmea, joten suosittelen leivinpaperia leivän ja pyyhkeen väliin. Tarkemmat ohjeet reseptissä!
PS. Siirapin voi todennäköisesti vaihtaa vaahterasiirappiin, mutta silloin limpusta tulee vähemmän makea. Taikinasta saattaa tulla myös vähän löysempi, koska vaahterasiirappi on juoksevampaa. Lisää silloin vähän jauhoja.
Kuulostaako juurileivonta työläältä? Näillä helpoilla ohjeilla saat ihanaa ja vatsaystävällistä leipää ilman juurta:
Rapea ja vaalea gluteeniton leipä syntyy helposti kotiuunissa
Gluteeniton joululimppu hapanjuurella
1 limppu
250 g gluteenitonta juurta (kosteussuhde 1:1)
300 g piimää (tarvittaessa laktoositon)
5 g suolaa
½ tl psyllium-jauhetta (n. 1-2 g)
5 g pellavansiemenrouhetta
2 tl kutakin: pomeranssinkuori, kumina, anis (& halutessasi fenkolinsiemen)
75 g tummaa siirappia
70 g tattarijauhoa
130 g Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta
60 g perunajauhoa
Voiteluun n. ½ dl siirappia ja ½ dl vettä
- Laita uuni lämpiämään 50 asteeseen kohotusta varten. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi esim. mikrossa.
- Mittaa kulhoon piimä, juuri, suola, psyllium, pellavarouhe, siirappi ja mausteet. Itse käytin kuminaa, anista ja fenkolia kokonaisina siemeninä, jotka jauhoin morttelissa (bonuksena ihana tuoksu!). Anna turvota n. 5 min.
- Punnitse kaikki jauhot taikinan päälle ja sekoita vasta sitten, kun kaikki jauhot ovat mukana. Käytä esim. järeää pallovispilää tai puuhaarukkaa ja sekoita todella rivakasti niin, että kaikki menevät sekaisin. Ei tarvitse vaivata. Taikina paksuuntuu vähän viiveellä, ja siksi sekoittaminen on helpointa näin.
- Anna taikinan turvota 5-10 min. Siivoa sillä aikaa vaikka pöytä ja jauhota pyyhe kohotusta varten Virtasalmen vaalealla seoksella. Käytä reilusti jauhoja, jottei taikina tartu pyyhkeeseen.
- Kaavi taikina nuolijalla jauhotetulle pyyhkeelle, kokoa pyyhkeen kulmat toiseen käteen ja nosta nyytti kohotuskoriin, lävikköön tai kulhoon kohoamaan. Laita esilämmitettyyn uuniin ja sammuta uunista virrat.
- Anna leivän kohota uunissa tunti. Nosta se sitten pöydälle, laita uuniin pata ja lämmitä uuni 250 asteeseen. Leipä kohoaa pöydällä uunin lämpiämisen ajan, itselläni noin puoli tuntia.
- Leikkaa leivinpaperiarkista vastakkaiset kulmat (=ylimääräinen paperi) pois, jotta saat keskeltä paksumman, kuin ison silmän muotoisen palan. Kumoa leipä siihen ja viillä (tomaattiveitsi on hyvä!) viillot n. 3 cm syvyyteen veitsi vinossa kuoren alla.
Paisto:
- Nosta leipä leivinpaperin päistä pidellen pataan ja sulje kansi. Paista padassa 250 asteessa 30 min.
- Nosta leipä sitten padasta paperoidulle pellille ja laske uunin lämpötila 180 asteeseen. Laita leivän päälle vähän leipää isompi pala foliota suojaamaan kuorta liialta tummumiselta. Samalla kun laitat leivän takaisin uuniin, laita uunin pohjalle korkeareunainen pelti ja kaada sinne litra viileää vettä. Laita leipä takaisin uuniin ja paista vielä 30 min. Tee vesi-siirappiseos valmiiksi.
- Nosta leipä uunista ja voitele pensselin avulla vesi-siirappiseoksella reilulla kädellä. Jatka paistoa vielä 30 min ja voitele sen aikana vielä kahdesti. Nosta leipä uunista ja voitele vielä kerran paiston jälkeen kuumana.
Anna leivän jäähtyä paiston jälkeen ritilällä 1,5-2 h ennen leikkaamista. Pehmoisen kuoren vaalimiseksi peitä leipä leivinpaperilla (koska tahmea) ja keittiöpyyhkeellä.
Jäikö nälkä?
Gluteenittomat pinaattiletut ja savutofuskagen
Pinaattiletut on ruoka, joka ei paljon esittelyitä kaipaa. Sen kaveriksi tein savutofusta...
Arjen helppo vegebowl ja ihana tahinijogurtti
Ajattelin tekeväni vain nopean arkiruoan kaapin aineksista, mutta tästä tulikin niin kivan...
Appelsiiniambrosia
Oletko kuullut ambrosiasta? Mehevä appelsiiniambrosia on leivonnainen, jossa on saatu veikeällä...
Mehevät gluteenittomat runebergintortut
Viime vuonna tein gluteenittoman laskiaispullaohjeen, ja jo silloin päätin, että ensi vuonna teen...
Punajuuripasta Aura-juustolla
Sarjassamme "muutama aines ja valmista tulee": punajuuripasta Aura-juustolla silattuna. Punajuuri...
Pehmeä juurisellerikeitto
Joululoma venähti täällä blogin puolella odotettua pidemmäksi, mutta olen yrittänyt hyväksyä sen,...
Appelsiini-suklaajuustokakku gluteenittomalla piparipohjalla
Jouluaterian jälkiruoka ei saa olla liian raskas. Tämä gluteeniton juustokakku saa raikkaan...
Gluteenittomat lehtitaikinat testissä
Kyselin FODMAPreseptien Instagramissa teidän toiveita joulun ajan resepteiksi. Toiveet...