Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Oletko kuullut ambrosiasta? Mehevä appelsiiniambrosia on leivonnainen, jossa on saatu veikeällä tavalla esiin appelsiinin maku makeana ja aromaattisena, ei perinteisen hapokkaana. Ambrosia sanana on alunperin tarkoittanut jumalten ruokaa – enkä yhtään ihmettele. 

Appelsiiniambrosia tehdään perinteisesti pyöreään kakun muotoon, mutta koska kuorrute on aina paras osa, tein tästä ambrosiareseptistä rakenteeltaan kuin mokkapalat – näin kuorrutetta ja pohjaa on herkkusuun mielestä optimaalisessa suhteessa! 

Vaalea kakkupohja kostutetaan tuorepuristetulla appelsiinin mehulla ja kuorrutetaan appelsiininmakuisella tomusokerikuorrutteella. 

Appelsiiniambrosiassa on historian havinaa ja se on niin ihanan makuinen, että olisi hauskaa nähdä sen tekevän paluun kahviloiden listoille. Sitä odotellessa tämä herkku on aika helppo pyöräyttää itse. Appelsiinikausi on onneksi melko pitkä, joten tätä voi tarjota pitkin talvea ja alkukevättä. 

Tähän versioon ei tule päälle sokeroitua appelsiininkuorta (toki voit sitäkin koristeluun käyttää!), vaan homma pidetään helppona ja raikkaana.

Ohje on simppeli, gluteeniton ja low-FODMAP. Aloittelevakin leipuri onnistuu tämän kanssa. Alla on vielä pikavinkit leivontaan.

FODMAP gluteeniton appelsiiniambrosia

Appelsiiniambrosia  – vinkit ja neuvot 

 • Käytä aina luomuappelsiineja, kun hedelmästä hyödynnetään myös kuori. Raasta vain ulommainen, oranssi kuoriosa. Valkoinen alla on kitkerää. Jos harkitset Microplanen ostamista, niin tässä(kin) se toimii kuin unelma. Olen täysin rakastunut omaani ja raastan sillä sitrusten kuorien lisäksi myös inkiväärin, parmesaanin ja kokonaiset muskottipähkinät <3 PS. Ei maksettu mainos. 

 • Jos haluat maidottoman version, käytä voin tilalla maidotonta margariinia, esim. Sunnuntain laktoositon leivontamargariini.

 • Vaahdota munat ja sokeri kunnolla kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi, jotta saat ilmavan pohjan. Munien tulee olla huoneenlämpöisiä, jotta vaahto onnistuu. Lisää muut aineet vaahdotuksen jälkeen varovasti käännellen joukkoon, jotta vaahto laskisi mahdollisimman vähän. 

 • Voit hyvin tehdä pohjan jo edellispäivänä ja kostuttaa sen. Näin kosteus ehtii imeytyä ja tasaantua hyvin ennen tarjoilua. Kostutus onnistuu myös muutama tunti ennen tarjoilua. Kuorruttaa voit joko tarjoilupäivänä tai edeltävänä. 

 • En ole testannut, mutta uskoisin, että ohjeen kaurajauhon voi vaihtaa halutessaan gluteenittomaan jauhoseokseen. Minusta kaurajauho tuo makuun syvyyttä ja kivaa suutuntumaa muuten pehmoiseen kakkuun. Itselläni oli kaapissa tällä kertaa Virtasalmen viljatuotteen kaurajauhoa, joka on aika hienojakoista ja sopi siksi hyvin leivontaan. 

 • Appelsiiniambrosia kestää hyvin myös pakastusta, sulata jääkaapissa tai huoneenlämmössä (tai jätä sulattamatta, ovat kohmeisinakin yllättävän maukkaita, heh).
FODMAP gluteeniton appelsiiniambrosia
FODMAP gluteeniton appelsiiniambrosia

Appelsiiniambrosia

1 pellillinen (itselläni 50 cm uuni)

4 munaa, huoneenlämpöisiä 

3 dl sokeria 

3 dl vaaleaa gluteenitonta ja vehnätöntä jauhoseosta, esim. Virtasalmen Viljatuotteen

2 dl kaurajauhoa (esim. Virtasalmen Viljatuotteen) Huom! Jos haluat korvata, lue teksti yllä. 

2 tl leivinjauhetta 

2 tl vaniljasokeria 

½ tl suolaa 

120 g voita tai jos haluat maidottoman, niin esim. Sunnuntai laktoositon leivontamargariinia

2 dl mantelimaitoa (tai muuta vatsallesi sopivaa maitoa)

2 luomuappelsiinia 

3 dl tomusokeria 

 

 1. Laita uuni lämpeämään 200℃. 
 2. Sulata voi niin, että se sulaa juuri ja juuri. Älä lämmitä ylimääräistä, sillä kuuma voi lässäyttää taikinaa helpommin. Sekoita valmiiksi kuivat aineet keskenään. Raasta yhden appelsiinin kuori raastimen hienolla terällä. 
 3. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi (8-testi). 
 4. Sekoita voi, mantelimaito ja appelsiininkuori keskenään. Lisää muna-sokeriseokseen nuolijalla käännellen joukkoon kahdessa erässä vuorotellen kuivia aineita ja voiseosta. Kääntele sekaisin, kunnes ei näy enää jauhopaakkuja. 
 5. Levitä taikina leivinpaperoidulle pellille ja paista uunissa n. 12 minuuttia, tai kunnes tikkuun ei jää enää raakaa taikinaa.
 6. Anna pohjan jäähtyä, kostuta se yhden appelsiinin mehulla ja valmista sillä aikaa kuorrute:
 7. Laita kulhoon tomusokeri ja raasta sekaan jäljelle jääneen appelsiinin kuoriraaste. Purista myös appelsiinin mehu ja lisää sitä joukkoon loraus kerrallaan, jotta saat juoksevan tahnan. Itselläni meni tähän koko appelsiinin mehu. Jos se ei riitä, voit jatkaa pienellä vesitilkalla.
 8. Kun kuorrutteen koostumus on sopiva, levitä se jäähtyneen ja kostutetun pohjan päälle. Käytä apuna lastaa. Anna kuorrutteen kuivua hetki, jotta se asettuu. Leikkaa ruuduiksi ja tarjoile. 
  FODMAP gluteeniton appelsiiniambrosia

  Jäikö nälkä?

  Pehmeä juurisellerikeitto

  Pehmeä juurisellerikeitto

  Joululoma venähti täällä blogin puolella odotettua pidemmäksi, mutta olen yrittänyt hyväksyä sen,...


  Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!