Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Mikä aarre on munakoiso ja miten helposti se valmistuu uunissa! Tällainen herkku ei paljon edes kavereita kaipaa, näitä söisi ihan pelkästäänkin. Munakoisosta saa suolan ja öljyn kanssa paahtamalla esiin niin hienot maut, että tähän ruokaan tulee ihan hullu himotus! 

Itse paistoin kyllä ruokaisuuden nimissä kylkeen tattaria ja tofua. Ja silti söin koko munakoison kerralla… 

Munakoiso kaipaa rinnalleen öljyä, suolaa, ja kunnolla kuumaa. Toisin kuin monet muut kasvikset, munakoiso kannattaa kypsentää läpikypsäksi ja aivan pehmeäksi.

Jos olet syönyt keskeltä kypsymätöntä munakoisoa, ei ole ihme, jos tämä kasvis ei ole maistunut.  

Tällä reseptillä alkaa munakoiso maistumaan; päältä rapeaa, keskeltä pehmeää. Eikä haittaa, jos unohtuu uuniin vähän pidemmäksikin aikaa! 

FODMAP munakoiso uunissa

Älä säästele öljyssä

Kuten sanoin, munakoiso ei paljon kavereita kaipaa, mutta ilman rasvaa resepti ei toimi. Itse käytin pannulla rypsiöljyn ja voin seosta, ja lorautin päälle vielä ennen uunia vähän oliiviöljyä. Öljy rapeuttaa pinnan ja tuo esiin munakoison miedon mutta umamisen maun. 

Mausteita voit muutella mielesi mukaan, itse käytin muskottipähkinää, timjamia ja suolaa. Muskottipähkinä tuo kivaa paahteista aromia munakoison rinnalle, ja sitä on hauska hyödyntää muuallakin kuin joulun perunalaatikossa. 

Suola on tärkein ja sitä voi käyttää reilullakin kädellä. Toki parmesaani päällä vielä lisää suolaisuutta, eli ihan överiksi ei tarvitse vetää. 

Voit käyttää parmesaanin tilalla myös muuta juustoa, mutta tähän suosittelisin kovia ja voimakkaita laatuja, kuten gruyèreä, cheddaria tai Västerbåttenia. Toki voit murustaa päälle uunin jälkeen myös vaikka fetaa tai vuohenjuustoa, jos ne maistuu paremmin. 

Maidottomaan versioon voit hyödyntää vegaanisia “juustoja” tai graavattua kananmunankeltuaista. Graavatut keltuaiset on hyviä ja helppoja, vaatii vain aikaa. Suosittelen kokeilemaan!

Muita maukkaita FODMAP-kasvisreseptejä: 

Pehmeä juurisellerikeitto 

Nopea kasvislasagne pellillä 

Täyteläinen tofucurry ja raita-kastike 

FODMAP munakoiso uunissa

kolmas väliotsikko

Munakoiso on Monashin yliopiston mittausten mukaan low-FODMAP 75 g annoksena, ja sisältää vain “kohtuullisesti” FODMAP:eja vielä 182 g annoksena. 260 g on jo merkattu punaisella liikennevalolla. 

Munakoisossa FODMAP-hiilihydraattina on sorbitoli. Jos sokerialkoholit eivät tuota sinulle ongelmia, niin mikään ei siis estä nauttimasta reiluakin annosta kerralla. 

PS. Minä tein ruoan hiiliteräspannulla, jonka saa laittaa uuniin. Valurautapannu (tai mikä tahansa uunin kestävä) toimii mainiosti! Toki voit paistaa munakoisoihin vain pinnat pannulla ja laittaa sitten öljyttyyn uunivuokaan kypsymään loppuun. 

PPS. Hiiliteräspannu on keittiöni rakkaimpia välineitä. Jos omistat vain pinnoitettuja pannuja, niin en voi muuta kuin suositella lisäämään sitä kavalkadiin. Hiiliteräs kestää kovaa paistamista, joten sillä saa kunnon paistopinnat aikaiseksi. 

 

Maistuisiko myös nämä FODMAP-reseptit? 

Nopea paahdettu tomaattipasta 

Ankanrinta ja poltettu kerma 

Superhelppo savulohilaatikko pinaatilla 

FODMAP munakoiso uunissa

Munakoiso uunissa

1-2 annosta

1 munakoiso

nokare voita ja loraus rypsiöljyä (tai vain toista) 

hyppysellinen (sormi)suolaa 

½ tl muskottipähkinää 

1 ½ tl timjamia 

oliiviöljyä tai valkosipulioliiviöljyä 

 

päälle esim. auringonkukansiemeniä (tai pinjansiemeniä) & parmesaania (tai muuta vahvaa juustoa) 

 

  1. Laita uuni kuumenemaan 225℃. Pese ja halkaise munakoiso kahtia. Ei tarvitse itkettää. 
  2. Kuumenna paistinpannussa voi ja öljy. Laita munakoison puolikkaat paistumaan leikkuupinta alaspäin. Paina pannua vasten, jos ei muuten mahdu. Paista pintaan pieni väri ja käännä ympäri. 
  3. Mausta puolikkaat suolalla, muskottipähkinällä ja timjamilla. Itse käytän kokonaista muskottipähkinää ja raastan Microplanella. 
  4. Lorauta puolikkaiden päälle vielä vähän oliiviöljyä ja laita pannu uuniin n. 30 minuutiksi. Kypsennä aivan pehmeiksi, jatka paistoaikaa tarvittaessa. 
  5. Ripottele valmiiden munakoisojen päälle auringonkukansiemeniä ja parmesaania. Nauti heti. 
FODMAP munakoiso uunissa

Jäikö nälkä?

Pehmeä juurisellerikeitto

Pehmeä juurisellerikeitto

Joululoma venähti täällä blogin puolella odotettua pidemmäksi, mutta olen yrittänyt hyväksyä sen,...


Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!