Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Kaipaatko helpoista helpointa jouluviemistä? Tai naposteltavaa omiin joulun välipäiviin? Nämä paahdetut pähkinät on tehty muutamalla ainesosalla ennätysajassa! 

Cashewit ja pistaasit ovat ihania, mutta myös high-FODMAP. Halusin tehdä FODMAP-ruokavalioon soveltuvat napostelupähkinät, joita voi napsia muutamia iltaisin lautapelien ja elokuvien lomassa. 

Päädyin kokeilemaan sekä pekaanipähkinöitä, että ihan tavallisia suolapähkinöitä. Molemmista tuli ihanan rapeita ja suolaisenmakeita herkkupaloja, jotka katosivat pöydästä heti. 

Pekaanit on testattu low-FODMAP:iksi Monashin mukaan 20 g asti, ja maapähkinät 28 g asti. Kummankaan kohdalla ei ole merkintää siitä, että suurempi määrä olisi high-FODMAP. Tosin täällä lukee, että suurissa määrin nautittuna pekaanit sisältävät jonkin verran oligo-fruktaaneja, joten kohtuudessa pysyminen on jälleen suositeltavaa. 

Makuvaihtoehtoja voi varioida. Itse maistoin paahdetut pähkinät jouluisasti kanelilla. Voisin kuvitella, että kardemumma ja pomeranssin kuori toimisivat myös kivasti. Kokeilunhaluisempi voisi testata lakritsijauhetta, mustapippuria tai chiliä! 

Pähkinät ovat myös helppo itse tehty jouluvieminen, kun ne pakkaa kauniiseen lasipurkkiin. Allergeeneja näissä on vähän, jollei lahjan saaja sitten ole allerginen tietysti itse pähkinälle. 

Samaan purkkiin pähkinöiden kanssa voi pakata vaikka itse pyöriteltyjä suklaakonvehteja, joiden ohje löytyy blogista täältä

Ole pähkinöiden paahtamisessa tarkkana. Homma sujuu kyllä uunissa helposti, kun muistat laittaa ajastimen soimaan. Paahdetut pähkinät käyvät ihanasti myös jälkiruokien viimeistelyyn; kokeile koristella vaikka jäätelöannos suolakinuskikastikkeella ja paahdetuilla pähkinöillä. 

 

Paahdetut pekaanipähkinät 

 

2 dl pekaanipähkinöitä 

1 rkl rypsiöljyä 

2 rkl vaahterasiirappia 

1 tl hienoa suolaa (pöytäsuolaa tai mortteloi ruokasuola hienon hienoksi) 

1-2 tl kanelia tai muuta maustetta maun mukaan 

 

  1. Laita uuni lämpenemään 175℃.
  2. Laita kulhoon pähkinät, siirappi ja öljy. Pyörittele sekaisin ja kumoa pellille. 
  3. Paahda uunissa n. 9-11 min. HUOM! Uunien tehoissa on eroja, joten tarkkaile pähkinöitä. 
  4. Sirottele suola ja mausteet pähkinöiden päälle heti, kun ne tulevat uunista ja ovat vielä hieman kosteita. Kääntele sekaisin ja jäähdytä toisistaan erillään (esim. pellillä) ennen purkittamista.

 

Paahdetut maapähkinät 

 

2 dl suolapähkinöitä 

2 rkl vaahterasiirappia 

1 tl kanelia tai muuta maustetta maun mukaan 

  1. Laita uuni lämpeämään 175℃. 
  2. Sekoita siirappi pähkinöihin ja kaada pellille. 
  3. Paahda n. 5 min. 
  4. Mausta pähkinät niiden ollessa vielä hieman lämpimiä. Kääntele sekaisin ja jäähdytä toisistaan erillään (esim. pellillä) ennen purkittamista.
FODMAP helpot paahdetut pähkinät
FODMAP helpot paahdetut pähkinät

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!