Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Tässäpä perinteisen porkkanalaatikon resepti, joka on hiottu vielä gluteenittomaksi ja varmasti low-FODMAP:iksi. 

Jos minulta kysytään, joulua ei tule ilman laatikoita. Porkkanaa, perunaa ja lanttua sen olla pitää! Porkkanalaatikon resepti on jo valmiiksi lähestulkoon low-FODMAP, ainoastaan korppujauhot vaihtamalla päästään jo melkein maaliin. 

Vaihdoin itse myös siirapin vaahterasiirappiin, koska en ole löytänyt vielä tutkimustietoa tumman siirapin FODMAP-pitoisuudesta. Dan Sukkerin tumman siirapin kyljessä mainostetaan sen värin ja maun olevan peräisin sokeriruo’osta. Täällä kerrotaan, että sokeriruokosiirappi (cane syrup) olisi todennäköisesti low-FODMAP. Mene ja tiedä, mutta vaahterasiirappi ainakin on turvallinen vaihtoehto! 

Porkkanalaatikon reseptissä käytetään porkkanoiden keitinvesi riisien kypsyttämiseen, jolla saadaan kaikki maut talteen. Kaikkea vettä ei välttämättä tule käytettyä, mutta voit lisätä nestettä sitä mukaa, kun riisit kypsyvät. 

Porkkanalaatikon ohje on helppo, ja porkkanat voi varmasti korvata myös samalla määrällä valmista sosetta, mikäli keittely ei tällä kertaa kiinnosta. Silloin kypsennysaikaa uunissa voi joutua ehkä hieman pidentämään, koska soseen täytyy ensin lämmetä. Tässä porkkanalaatikko on jokseenkin lämmintä jo uuniin laitettaessa.

Tästä reseptistä tuli yksi normaalikokoinen ja kaksi pientä uunivuokaa valmista porkkanalaatikkoa. Vastaa suunnilleen kahta n. 24-26 cm uunivuokaa, riippuen kuinka paksut laatikot tekee. 

 

Perinteinen porkkanalaatikko, FODMAP-versio 

2 vuokaa

 

1,5 kg porkkanoita 

vettä

2 dl puuroriisiä 

1 dl maitoa (tarvittaessa laktoositon)

2 dl kermaa (tarvittaessa laktoositon)

0,5 tl valkopippuria 

1-3 tl suolaa 

2 rkl vaahterasiirappia 

1 kananmuna 

n. 25 g voita (tarvittaessa laktoositon)

1 dl gluteenittomia ja vehnättömiä korppujauhoja 

 

  1. Kuori ja pilko porkkanat suurpiirteisesti. Laita ne kattilaan, ja vettä päälle niin, että porkkanat juuri peittyvät. Suolaa vesi niin halutessasi. Keitä kypsiksi. 
  2. Valuta porkkanat, mutta säästä vesi. Laita puuroriisit kiehumaan porkkanoiden keitinveteen ja keitä ne lähes kypsiksi, mutta niin, että jää pieni purutuntuma. Riisit kypsyvät uunissa loppuun. 
  3. Soseuta porkkanat, kerma, maito ja mausteet. Lisää joukkoon riisi ja lopuksi kananmuna. 
  4. Laita seos voideltuun vuokaan. Korppujauhota ja koristele pinta esim. lusikalla. Laita päälle voinokareet ja paista 175℃ n. 1h. 
FODMAP porkkanalaatikko resepti
FODMAP porkkanalaatikko resepti

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!