Joululoma venähti täällä blogin puolella odotettua pidemmäksi, mutta olen yrittänyt hyväksyä sen, että tähän saumaan tarvitsin lempeyttä ja lepoa. Varsinkin lepoa. Lempeyttä tarjoilee myös tämä juuriselleristä valmistettu keitto.
Tämä jos mikä on hienostunut ja aromaattinen soppa. Vahvoja mausteita ei kannata käyttää, jotta juurisellerin oma maku pääsee oikeuksiinsa. Juhlavan keiton aateloi kuohukerma, joka pehmentää makuja entisestään.
Kreditit keiton alkuperäiseen ideaan on annettava ruoka- ja viinialan ammattilaiselle ja hyvälle ystävälleni Jasu Sohlbergille, joka tarjoili idean nenäni eteen, kun pohdin käyttotarkoitusta ylimääräiselle juurisellerille. Jasun vinkki on pirskotella keiton päälle tryffeliöljyä ja se toimikin ihanasti! Tryffeliöljyn sijaan voit lorauttaa keiton päälle koristenauhan öljyä myös laadukkaasta oliiviöljystä tai käyttää jotain ihanaa pähkinäöljyä.
Juurisellerikeitto ja FODMAP:it
Kesällä kasviksia on helppo syödä paljon – melkein riittää, kun ne pilkkoo lautaselle, lorauttaa päälle vähän oliiviöljyä ja ripauttaa suolaa ja pippuria. Talvella perinteiset salaattikasvikset eivät ole parhaimmillaan, joten kotimaiset juurekset näyttelevät pääosaa.
Itse syön salaatin tilalla paljolti uunijuureksia, mutta vaihtelu virkistää ja sitä tarjoavat vähemmän käytetyt juurekset, kuten juuriselleri.
Vatsan (ja mielen!) hyvinvoinnin nimissä FODMAP-ruokavaliota on hyvä laajentaa sitten, kun vatsa on rauhoittunut ja kokeilla rohkeasti uusia raaka-aineita. Juuriselleri on tähän tarkoitukseen mainio, koska siinä ei ole hurjaa määrää FODMAP-hiilihydraatteja.
Monashin yliopisto kertoo juurisellerin low-FODMAP -annokseksi 75 g. Seuraava mitattu määrä on jo paljon isompi, 350 g ja sekin on merkitty “vain” keltaisella liikennevalolla, eli FODMAP:eja (tässä tapauksessa mannitolia) on ns. kohtuullisesti.
Oma juurisellerini oli kookas murikka, ja sen paino oli 650 g – kuorimisen jälkeen luonnollisesti vähemmän, ehkä n. 500 g, koska pohjan muhkuraisesta osasta on otettava reilusti pois. Keitosta riitti 2-3 annosta, eli yhteen annokseen juuriselleriä päätyy ehkä 170 – 250 g.
Muita ihania FODMAP-keittoja:
Nopeat vinkit juurisellerikeittoon
- Käytä oikeaa kuohukermaa, älä ruokakermaa. Kuohukerman rasvalla on keiton makumaailman kannalta tärkeä tarkoitus makujen pyöristämisessä ja yhteen sulattamisessa. Ruokakerma on käytännössä laimennettua kuohukermaa, ja reseptiin tulee kermaa kokonaisuudessaan vain 1 dl.
- Halutessasi voit keittämisen sijaan paahtaa juurisellerit ja perunat uunissa, mutta tämä voi vaikuttaa keiton väriin tummentavasti.
- Keitto on yksinkertainen, ja mielestäni se kaipaa päälleen höysteitä. Käytä maukasta öljyä, yrttejä, paahdettuja pähkinöitä tai siemeniä. Hyvä leipä on myös oiva kaveri.
- Lisää halutessasi annokseen proteiinia täysjyväleivällä ja päällisillä. Itse käytän keittojen kanssa usein myös raejuustoa, mutta tämän syön mieluummin muilla päällisillä.
Puuttuuko arjesta ruokaideat? Kokeile näitä laiskan päivän reseptejä:
FODMAP-lohilaatikko pinaatilla ja tillillä
Nopea kasvislasagne pellillä (kaikki aineet kylmänä vuokaan ja uuniin)
Pehmeä juurisellerikeitto
2-3 annosta
iso juuriselleri (n. 600g)
4 jauhoista perunaa
1 – 2 rkl voita
1 dl kuohukermaa (tarvittaessa laktoositon) tai enemmän, jos haluat
⅙ tl eli hyvin pieni hyppysellinen valkopippuria
¼ tl muskottipähkinää
1 – 2 tl suolaa
Päälle esim. jotain seuraavista: lehtipersiljaa, ruohosipulia, auringonkukansiemeniä, saksanpähkinöitä tai pekaanipähkinöitä, tryffeli-, oliivi- tai pähkinäöljyä
- Kuori ja pilko juuriselleri ja perunat peukalonpaksuisiksi paloiksi. Juurisellerin pohja on muhkurainen, ja sitä pitää vuolla melko paljon, jotta keittoon ei eksy muhkuroiden välistä hiekkaa.
- Laita kattilaan voi, perunat ja sellerit, ja paista kasviksia voissa koko ajan käännellen pari minuuttia. Älä ruskista.
- Lisää kattilaan vettä niin, että kasvikset peittyvät ja keitä pehmeiksi.
- Ota iso kupillinen keitinvettä sivuun. Soseuta kasvikset jäljelle jääneeseen veteen, lisää kerma ja mausteet. Lisää keitinvettä tarvittaessa, jotta saat keittoon sopivan juoksevaksi.
- Tarjoile haluamiesi höysteiden kanssa.
Jäikö nälkä?
Gluteenittomat pinaattiletut ja savutofuskagen
Pinaattiletut on ruoka, joka ei paljon esittelyitä kaipaa. Sen kaveriksi tein savutofusta...
Arjen helppo vegebowl ja ihana tahinijogurtti
Ajattelin tekeväni vain nopean arkiruoan kaapin aineksista, mutta tästä tulikin niin kivan...
Appelsiiniambrosia
Oletko kuullut ambrosiasta? Mehevä appelsiiniambrosia on leivonnainen, jossa on saatu veikeällä...
Mehevät gluteenittomat runebergintortut
Viime vuonna tein gluteenittoman laskiaispullaohjeen, ja jo silloin päätin, että ensi vuonna teen...
Punajuuripasta Aura-juustolla
Sarjassamme "muutama aines ja valmista tulee": punajuuripasta Aura-juustolla silattuna. Punajuuri...
Appelsiini-suklaajuustokakku gluteenittomalla piparipohjalla
Jouluaterian jälkiruoka ei saa olla liian raskas. Tämä gluteeniton juustokakku saa raikkaan...
Gluteeniton joululimppu juurella
Kuten blogista löytyvä vaalea juurileipä, myös gluteeniton joululimppu oli pitkällisen kehittelyn...
Gluteenittomat lehtitaikinat testissä
Kyselin FODMAPreseptien Instagramissa teidän toiveita joulun ajan resepteiksi. Toiveet...