Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Sarjassamme ”muutama aines ja valmista tulee”: punajuuripasta Aura-juustolla silattuna. Punajuuri antaa pastalle huikean upean värin ja pehmeän mutta luonteikkaan kastikkeen. Punajuuri on muuten myös tosi terveellinen pastakastike!

Sinihomejuusto ei maistu liikaa läpi, mutta tuo kiva suolaisuutta ja syvyyttä punajuuren kaveriksi. Toki sen voi vaihtaa halutessaan vaikka vuohenjuustoon, joka on punajuuren klassikkopari. 

Punajuuri on high-FODMAP -kasvis, joten miksi tämä resepti on blogissa? No, koska suurin osa teistä toivoi sitä FODMAPreseptien Instagramissa. Suurin osa myös vastasi, että pystyy punajuurta syömään. 

Alla annan kuitenkin muutaman ehdotuksen, jolla pastan FODMAP-pitoisuutta voi alentaa. Pasta kyllä muuttuu, mutta sitä on myös tämä ruokavalio – soveltamista. Suosittelen lukemaan tämän postauksen teksin, niin pääset hommasta jäljille. 

FODMAP punajuuripasta

Punajuuren FODMAP:it  vaihtelevat valmistustavasta riippuen

Tässä on hyödyllinen tieto FODMAP-ruokavaliota noudattavalle: FODMAP-hiilihydraatit ovat vesiliukoisia, mutta eivät rasvaliukoisia. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? 

Ruoan FODMAP-pitoisuutta on mahdollista vähentää säilömällä se veteen. 

Punajuurten kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että etikkapunajuuret (etikkaliuos = vesiliuos) ovat vatsalle paljon hellempiä, koska niistä on liotettu FODMAP:eja säilöntäliemeen. 

Punajuuressa on Monashin yliopiston mukaan oligosakkarideja (GOS & fruktaanit) sen verran, että vain 25 g annos on low-FODMAP. 32 grammassa FODMAP:eja on kohtuullisesti ja 75 grammassa jo paljon. 

Sen sijaan etikkapunajuurissa 75 g on low-FODMAP -annoskoko. 

Sama pätee esim. veteen säilöttyihin linsseihin, artisokansydämiin, kiinteään tofuun (jossa valmistusvaiheessa FODMAP:it liukenevat nesteeseen ja neste valutetaan pois), herkkusieniin jne. 

Jopa pikkelöidyt pikkusipulit (hillosipulit) ovat Monashin mukaan 45 grammaan asti low-FODMAP! Vielä en ole itse tohtinut testata…

Samasta syystä valkosipuli on high-FODMAP, mutta sillä maustettu öljy ei ole, koska FODMAP:it eivät liukene öljyyn. 

FODMAP punajuuripasta

Vatsaystävällisempi punajuuripasta 

Punajuuripastassa punajuurta on melkolailla paljon. Tämä ei siis ole low-FODMAP -ruoka. 

Jos vatsasi kuitenkin kestää punajuurta (ja iso osa teistä vastasi, että kestää), niin voit tätä hyvillä mielin syödä. Ruokavaliota on alun eliminaatiovaiheen jälkeen turhaa rajoittaa, jos kerran joitain high-FODMAP -ruokiakin pystyy syömään! 

Jos haluat “laimentaa” annoksen FODMAP:eja, voit käyttää neljän henkilön pasta-annokseen esim. kaksi pientä punajuurta ja loput vaikka porkkanaa.

Porkkanassa ja punajuuressa on molemmissa kypsyessään makea ominaismaku, joka passaa hyvin yhteen suolaisen ja täyteläisen juuston kanssa. 

Punajuuri antaa kuitenkin jo pieninäkin määrinä upean värin! 

Juuriselleri on toinen makeaksi taittava ja ihanan pehmeäksi soseutuva kasvis, joka varmasti sopisi tähän hyvin. 

Toista vaihtoehtoa en ole itse kokeillut, mutta uskoisin, että myös etikkapunajuuria hyödyntämällä voisi hyvin saada aikaiseksi ihanan pastan, koska niitä käytetään toisinaan myös borssi-keitossa. 

Etikkasäilönnästä tulee ruokaan vähän lisää happamuutta, jota voit taittaa lisäämällä reilummin juustoa tai lorauttamalla mukaan esim. kermaa. Maistele ruokaa ja jos siltä tuntuu, voit lisätä myös aavistuksen sokeria tai vaahterasiirappia.

PS. Kokeilin käyttää Kaurakas 100 % -kaurapastaa. Se on terveellisempi vaihtoehto kuin tavallinen tärkkelyspitoinen pasta ja on kiva testata uutta. Kaurakas-pastasta tuli ihan hyvä lopputulos, mutta jos se ehtii ylikypsymään, niin siitä tulee helposti turhan pehmeää ja haurasta. Tavallinen glut. pasta pysyy siis paremmin napakkana. 

PPS. Jos haluat, voit myös käyttää valmistukseen spagettia ja korvata osan pastan määrästä tekemällä kesäkurpitsasta suirua julienne-leikkurilla. Paista kesäkurpitsasuirut nopeasti kuumalla pannulla ennen kastikkeen lisäämistä. Huolehdi kuitenkin, että annoksessa on tarpeeksi hiilihydraattia ja proteiinia (=ruokaisuutta), koska pelkällä kesäkurpitsalla tästä tulee helposti liiankin kevyt ruoka. 

FODMAP punajuuripasta

Punajuuripasta Aura-juustolla

4 annosta

350 g pastaa (käytin Kaurakas 100 % kaurapastaa, jos tarvitset täysin gluteenittoman, käytä gluteenitonta pastaa) 

suolaa 

1 pkt valitsemaasi proteiinia (esim. Kaurajauhis) 

5-6 punajuurta (tai korvaa osa esim. porkkanalla tai juurisellerillä)

n. 60 – 80 g sinihomejuustoa (ota mureneva laatu, esim. Aura) tai vaikka vuohenjuustoa

mustapippuri 

(kerma, jos teet etikkapunajuurista) 

 

  1. Kuori ja pilko punajuuret ja keitä suolatussa vedessä. Punajuuret kypsyvät hitaasti, joten kannattaa leikata n. 0,5-1 cm viipaleiksi, niin kypsyvät nopeammin. 
  2. Kun punajuuret ovat kypsiä, valuta vedet pois ja laita pasta keittymään reilusti suolattuun veteen. 
  3. Keitä pasta al denteksi (Kaurakas-pastaan riitti minusta mainiosti 5 min) ja soseuta sillä aikaa punajuuret ja Aura-juusto. Jos käytät proteiinia, joka pitää kypsentää (esim. liha), niin paista myös se tässä välissä.
  4. Soseuta juustoa kastikkeeseen n. 1 rkl kerrallaan ja maistele välissä, niin voit säädellä maun ja suolaisuuden voimakkuutta. Lisää soseeseen tarvittaessa loraus pastan keitinvettä tai kermaa, jotta saat koostumuksen muistuttamaan paksua sosekeittoa. Mausta mustapippurilla.
  5. Yhdistä kaikki aineet ja tarjoile Aura-murun kera. 

 

FODMAP punajuuripasta

Jäikö nälkä?

Appelsiiniambrosia

Appelsiiniambrosia

Oletko kuullut ambrosiasta? Mehevä appelsiiniambrosia on leivonnainen, jossa on saatu veikeällä...

Pehmeä juurisellerikeitto

Pehmeä juurisellerikeitto

Joululoma venähti täällä blogin puolella odotettua pidemmäksi, mutta olen yrittänyt hyväksyä sen,...


Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!