Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Itse tehdyt suklaakonvehdit ovat mainio jouluvieminen, koska, no, kuka ei tykkää käsintehdyistä konvehdeista? Konvehdit tuovat ihanaa luksusta omaankin jouluherkutteluun. Niiden tekeminen onnistuu kivasti myös yhdessä, joten osallista läheisesi ja varaa paketillinen elintarvikekelpoisia kumihanskoja!

Kun suklaakonvehdit tekee itse, niihin voi keksiä makuyhdistelmiä loputtomasti – vain luovuus on rajana. Voit maustaa ganachen haluamallasi tavalla ja lisätä makua vielä koristeluunkin. Miltä kuulostaisi viski-pekaanipähkinä, chili-tummasuklaa tai sitruuna-lakritsi? 

Itse tehdyt suklaakonvehdit ansaitsevat tietysti itse tehdyn täytteen. Tein kaikkiaan kolme eri suklaaganachea, jotta sain tehtyä reseptin useampaan eri makuvaihtoehtoon! Yhdistele halutessasi eri suklaista tehtyjä ganacheja ja kuorrutteita keskenään!

Ganache on suklaan ja kerman sekoitus. Eri sekoitussuhteilla viskositeetista saadaan erilainen, jolloin ohuempaa ganachea voi käyttää kakun kuorruttamiseen ja paksummista voi pyöritellä konvehtien täytteitä. 

Tein ganacheihin FODMAP-soveltuvat täytteet. Varmaan kaikki IBS:ää potevat tietävät, että liika makean syöminen saa vatsan oireilemaan, mutta näitä on minusta jostain syystä helpompaa nauttia kohtuudella kuin kaupan konvehteja. Ehkä se johtuu niiden eteen nähdystä vaivasta? 

Valkosuklaaganachen maustoin sitruunankuorella, maitosuklaan jauhetulla turkinpippurilla ja tummansuklaaganachen viskillä. Turkinpippurissa on aika yksinkertaiset ainesosat, mikä on FODMAP:in kannalta kiva! Tummasta suklaasta saa helposti myös laktoosittoman, koska tarpeeksi tummassa suklaassa ei ole maitoa ollenkaan. Itse käytin 70-prosenttista tummaa suklaata. 

FODMAP suklaakonvehti

Muutama sana suklaan temperoinnista

Suklaaganachet, eli konvehtien täytteet, tehdään ilman temperointia. Jos teet tryffeleitä, eli pyörittelet ganachepallerot esim. kaakaojauheessa, pähkinärouheessa tai lakritsijauheessa, niin voit iloisesti skipata temperoinnin. Saat näin herkullisia konvehteja, jotka on myös nopeampi tehdä. 

Mutta jos haluat suklaakonvehteihin ihanan, hampaiden välissä rikki rapsahtavan suklaakuoren, temperointi on must

Temperointi tarkoittaa lyhykäisyydessään sitä, että tietyllä sulatustavalla vaikutetaan suklaan rasvojen kiteytymiseen niin, että suklaa tulee jäähtyessään kiiltäväksi ja rapeaksi. Ihan niin kuin kaupan suklaa! 

Jos temperoinnin jättää välistä, vain sulattaa suklaan ja valaa konvehteihin kuoret, ne sulavat käsiin, ovat mattapintaisia ja pehmeitä. Ei kiva. 

Temperointi on vähän työlästä, mutta kaiken vaivan arvoista. Samalla, kun odottelet suklaan jäähtymistä, voit pyöritellä ganachepalleroita valmiiksi. 

Temperoinnista voit lukea tarkemmin esim. Kinuskikissan tai Fazerin sivuilta. Kakkumonsterilla oli myös tosi kattava temperointipostaus! 

Temperoinnissa suklaa lämmitetään ensin suhteellisen lämpimäksi, annetaan sen sitten jäähtyä vähän ja lämmitetään uudelleen varovasti hieman. Lämpötilat riippuvat suklaatyypistä ja voit luntata ne alla olevasta taulukosta, jonka olen lainannut K-ruoka -sivustolta

itse tehdyt konvehdit temperointi

Jos suklaa ehtii jäähtyä liikaa, tai kuumennat sitä lopussa liikaa, se ei ole pilalla, vaan voit aloittaa uudelleen vaiheesta yksi. Käytä digitaalista lämpömittaria, jollet ole todellinen Top Chef, koska näppituntuma on tässä tosi haastava. 

Itse en ole enää vuosiin polttanut suklaata, mutta valkosuklaatäytettä tehdessäni onnistuin kuumentamaan sitä lieden jälkilämmöllä (suoraan levyllä) liikaa, jolloin rasva erottui. Tein suosiolla uuden satsin. Ilokseni huomasin kuitenkin, että kun laitoin “epäonnistuneen” massan jääkaappiin, niin siitä sai seuraavana päivänä pyöriteltyä ihan päteviä ganachepalleroita! 

Olin aiemmin paahtanut ja suolannut kurpitsansiemeniä keittoa varten. Nyt rouhin ne ja kierittelin “ylimääräiset” valkosuklaa-sitruunapallerot niissä. Näistä tuli ihan sattumalta varmaan oma suosikkimakuni! Vähän kuin pistaasin tyylistä, mutta low-FODMAP!

Voit tehdä sekä ganachet että temperoinnin joko mikrossa tai vesihauteessa. Voit tehdä ganachen jo edellisenä päivänä, jolloin se ehtii kunnolla jäähtyä.

Käytä palleroiden pyörittelyssä suosiolla kumihanskoja – pääset helpommalla ja konvehdit pysyvät puhtaina.

Ja viimein, saanko esitellä: itse tehdyt suklaakohvehdit! 

PS. Lisää kuvia postauksen lopussa. 

 

Tummasuklaa-tryffelit viskillä

n.40 kpl (á n. 8g)

 

300 g tummaa suklaata (70-prosenttiset tummat suklaat ovat yleensä maidottomia eli myös laktoosittomia)

0,5 dl kuohukermaa (tarvittaessa laktoositon) 

3-4 cl viskiä 

Päälliseksi esim. kaakaojauhetta, pähkinärouhetta, lakritsijauhetta tai kookoshiutaleita (ovat low-FODMAP 30 g asti)

 

 1. Rouhi suklaa veitsellä pieneksi. Kuumenna kerma ja lisää suklaarouhe sinne. Sekoita tasaiseksi, tarvittaessa lämmitä varovasti lisää. Mausta viskillä (tai muulla haluamallasi maulla). Jäähdytä massa. 
 2. Pyörittele jäähtyneestä ganachesta palleroita käsin (tarvittaessa lämmitä ganachea varovasti mikron pienellä teholla vähän, jotta massa on muotoiltavaa). Kieritä pallot haluamassasi päällisessä. Säilytä viileässä.
Itse tehdyt konvehdit

Maitosuklaa-salmiakkikonvehdit suklaakuorella 

n. 50 kpl (á n. 14g)

 

600 g maitosuklaata (tarvittaessa laktoositon, esim. Brunberg

100g turkinpippureita hienoksi jauhettuna (esim. blenderissä) TAI muuta haluamaasi makua 

1 dl kuohukermaa (tarvittaessa laktoositon)

Koristeluun esim. lisää turkinpippurijauhetta tai lakritsijauhetta

 

 1. Tee ganache: Rouhi n. 275 g suklaata (Fazerin sinisessä 1 levy ja 3 riviä). Kuumenna kerma ja lisää suklaa sinne. Tarvittaessa sulata tasaiseksi lämmittämällä vielä hieman. Sekoita joukkoon turkinpippurirouhe ja jäähdytä massa. 
 2. Temperoi loppu suklaa (325 g) sulattamalla se taulukon (ylempänä) lämpötilojen mukaan. Käytä lämpömittaria. Sekoita aina välillä, jotta suklaa lämpenee ja jäähtyy tasaisesti. Voit käyttää jäähdytykseen kylmävesihaudetta, mutta varo, ettei vettä pääse suklaan joukkoon, sillä pienikin tippa saa sen kokkaroitumaan. 
 3. Heittele muutama ganachepallero kerrallaan temperoidun suklaan joukkoon ja nostele haarukan kanssa kulhon reunaa myöden ylös, valuttaen niistä pois ylimääräistä suklaata. (Jos suklaa jäähtyy liian kiinteäksi, niin itse lämmitin sitä takaisin taulukon viimeiseen lämpötilaan asti temperoinnin kärsimättä.)
 4. Nosta valmis konvehti leivinpaperille kovettumaan ja koristele esim. turkinpippurijauheella suklaan ollessa vielä kostea. Temperoitu suklaa kovettuu huoneenlämmössä. Säilytä viileässä. 
  Itse tehdyt konvehdit

  Valkosuklaa-sitruunakonvehdit valkosuklaakuorella

  n. 35 kpl (á n. 12 g)

   

  435 g valkosuklaata (3 kpl Pandan levyjä. Huom! Jos olet herkkä laktoosille, voit syödä näitä konvehteja vain pari kerrallaan. En ole löytänyt ainakaan vielä hyvää laktoositonta valkosuklaata)

  0,5 dl kuohukermaa (tarvittaessa laktoositon)

  2 luomu sitruunan kuoret raastettuna 

  Koristeluun esim. syötävää glitteriä, pähkinärouhetta, lakritsijauhetta tms. 

   

  1. Tee ganache: Rouhi n. 210 g valkosuklaata (Pandan valkosuklaassa 1 levy ja 3 riviä). Kuumenna kerma, lisää siihen suklaarouhe. Tarvittaessa lämmitä vielä vähän, jotta suklaa sulaa kokonaan. Lisää sitruunoiden kuoriraaste. Jäähdytä massa. 
  2. Temperoi loppu valkosuklaa (225 g) taulukon lämpötilojen mukaan joko mikrossa tai vesihauteessa. Käytä lämpömittaria. Sekoita aina välillä, jotta suklaa lämpenee ja jäähtyy tasaisesti. Voit käyttää jäähdytykseen kylmävesihaudetta, mutta varo, ettei vettä pääse suklaan joukkoon, sillä pienikin tippa saa sen kokkaroitumaan. 
  3. Heittele muutama ganachepallero kerrallaan temperoidun suklaan joukkoon ja nostele haarukan kanssa kulhon reunaa myöden ylös, valuttaen niistä pois ylimääräistä suklaata. (Jos suklaa jäähtyy liian kiinteäksi, niin itse lämmitin sitä takaisin taulukon viimeiseen lämpötilaan asti temperoinnin kärsimättä.)
  4. Nosta valmis konvehti leivinpaperille kovettumaan ja koristele esim. syötävällä glitterillä. Temperoitu suklaa kovettuu huoneenlämmössä. Säilytä viileässä. 
  Itse tehdyt konvehdit
  Itse tehdyt konvehdit
  Itse tehdyt konvehdit
  Itse tehdyt konvehdit
  Itse tehdyt konvehdit

  Postaus päivitetty 18.11.2021


  Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!