Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Postasin Instagramiin joku aika sitten leiponeeni gluteenitonta saaristolaisleipää. Gluteeniton saaristolaisleipä on mainio ruokalahja jouluksi jollekin, jolla on jo kaikkea. Koemaistajani totesi, ettei ikinä uskoisi tämän leivän olevan gluteenitonta! 

Olen aina ajatellut, että saaristolaisleipä on jotenkin vaikea tai työläs, mutta ainakin tämä resepti on helppoa kuin pataleivän teko; sekoita ainekset ja laita yöksi jääkaappiin. Paista seuraavana päivänä. 

Kokeilin yhdistellä useampaa eri gluteenittoman saaristolaisleivän ohjetta (esim. Kokit ja potit sekä Himoleipuri), kunnes sain luotua omasta mielestäni täydellisen reseptin. Perinteinen saaristolaisleipä tehdään usein piimään ja siinä käytetään maltaita.

Koska maltaat eivät ole FODMAP, niin toin leipään maltaista makua tummasta ja täyteläisestä stout-oluesta, jossa makua riittää. Olut on Monashin mukaan low-FODMAP, tosin stoutia ei ole arvioitu erikseen. Oluen viljojen muuttuminen low-FODMAP:iksi perustuu käymisprosessiin. HUOM! Jos haluat tehdä täysin gluteenitonta, käytä esim. Kukko-merkin tummaa gluteenitonta olutta! 

Voi, kermajuusto ja kylmäsavulohi heittävät gluteenittoman saaristolaisleivän kanssa suussa yläfemmaa

Kokeilin tehdä leivän sekä perinteisellä tummalla siirapilla että vaahterasiirapilla. En löytänyt kerta kaikkiaan mistään tumman ruokosokerisiirapin FODMAP-pitoisuuksia, mutta vaahterasiirappi ainakin on turvallisesti low-FODMAP. Molemmilla tuli hyvää leipää ja testileivät maistuivat hämmästyttävän paljon samalta.

Halusin leipään runsaasti “tummia makuja” ja siksi käytin tattarihiutaleita, teff-jauhoa sekä tummia täysjyväriisijauhoja. Jos joku kokeilee muuttaa tattarihiutaleet kaurahiutaleiksi tai käyttää vain yhtä jauhoa, niin pistäkää viestiä tulemaan, että miten onnistui!

Pientä paahteista makua ja tuttua tummaa väriä reseptiin tuo myös kaakaojauhe. Jos sinulla ei ole kotona tummaa leivontakaakaota, jätä väliin. Onnistuu varmasti ilmankin.

Gluteenittoman saaristolaisleivän päälle sopivat suolaiset täytteet; ainakin voi, kermajuusto ja kylmäsavulohi heittävät tämän limpun kanssa suussa yläfemmaa.

Gluteeniton saaristolaisleipä on helppo ruokalahja jouluksi ja ihana herkku omalle lautaselle.

 

Gluteeniton ja FODMAP saaristolaisleipä

 1 limppu 

 

0,5 l tummaa olutta (stout tai jos teet täysin gluteenittoman, niin esim. Kukko gluteeniton tumma olut)

1 rkl psyllium 

2 tl suolaa 

1 rkl kuivahiivaa 

1 dl pellavansiemenrouhetta 

1,5 dl vaahterasiirappia 

2 dl tattarihiutaleita 

2 rkl leivontakaakaota 

2dl teff-jauhoja 

1 dl tummaa täysjyväriisijauhoa (esim. Virtasalmen Viljatuotteen) 

 

  1. Laita kulhoon olut, psyllium, kuivahiiva ja suola. Sekoita ja anna psylliumin turvota 5 – 10 min. 
  2. Sekoita joukkoon sitten siirappi ja kaikki kuivat aineet. Taikinaa ei tarvitse vaivata, se vain sekoitetaan kauhalla tasaiseksi. Koostumus muistuttaa paksua puuroa. 
  3. Laita taikina suoraan leipävuokaan, peitä kelmulla ja anna kohota yön yli. 
  4. Paista seuraavana päivänä 175 ℃ uunin alatasolla n. 1h 10min. Sekoita pieni määrä vettä ja siirappia, ja valele sillä leipää 1 tai 2 kertaa paistamisen viimeisen 10 min aikana.

Kuvat: Katariina Salmi 

gluteeniton saaristolaisleipä
gluteeniton saaristolaisleipä
gluteeniton saaristolaisleipä
gluteeniton saaristolaisleipä

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!