Postasin Instagramiin joku aika sitten leiponeeni gluteenitonta saaristolaisleipää. Gluteeniton saaristolaisleipä on mainio ruokalahja jouluksi jollekin, jolla on jo kaikkea. Koemaistajani totesi, ettei ikinä uskoisi tämän leivän olevan gluteenitonta!
Olen aina ajatellut, että saaristolaisleipä on jotenkin vaikea tai työläs, mutta ainakin tämä resepti on helppoa kuin pataleivän teko; sekoita ainekset ja laita yöksi jääkaappiin. Paista seuraavana päivänä.
Kokeilin yhdistellä useampaa eri gluteenittoman saaristolaisleivän ohjetta (esim. Kokit ja potit sekä Himoleipuri), kunnes sain luotua omasta mielestäni täydellisen reseptin. Perinteinen saaristolaisleipä tehdään usein piimään ja siinä käytetään maltaita.
Koska maltaat eivät ole FODMAP, niin toin leipään maltaista makua tummasta ja täyteläisestä stout-oluesta, jossa makua riittää. Olut on Monashin mukaan low-FODMAP, tosin stoutia ei ole arvioitu erikseen. Oluen viljojen muuttuminen low-FODMAP:iksi perustuu käymisprosessiin. HUOM! Jos haluat tehdä täysin gluteenitonta, käytä esim. Kukko-merkin tummaa gluteenitonta olutta!
Voi, kermajuusto ja kylmäsavulohi heittävät gluteenittoman saaristolaisleivän kanssa suussa yläfemmaa
Kokeilin tehdä leivän sekä perinteisellä tummalla siirapilla että vaahterasiirapilla. En löytänyt kerta kaikkiaan mistään tumman ruokosokerisiirapin FODMAP-pitoisuuksia, mutta vaahterasiirappi ainakin on turvallisesti low-FODMAP. Molemmilla tuli hyvää leipää ja testileivät maistuivat hämmästyttävän paljon samalta.
Halusin leipään runsaasti “tummia makuja” ja siksi käytin tattarihiutaleita, teff-jauhoa sekä tummia täysjyväriisijauhoja. Jos joku kokeilee muuttaa tattarihiutaleet kaurahiutaleiksi tai käyttää vain yhtä jauhoa, niin pistäkää viestiä tulemaan, että miten onnistui!
Pientä paahteista makua ja tuttua tummaa väriä reseptiin tuo myös kaakaojauhe. Jos sinulla ei ole kotona tummaa leivontakaakaota, jätä väliin. Onnistuu varmasti ilmankin.
Gluteenittoman saaristolaisleivän päälle sopivat suolaiset täytteet; ainakin voi, kermajuusto ja kylmäsavulohi heittävät tämän limpun kanssa suussa yläfemmaa.
Gluteeniton saaristolaisleipä on helppo ruokalahja jouluksi ja ihana herkku omalle lautaselle.
Gluteeniton ja FODMAP saaristolaisleipä
1 limppu
0,5 l tummaa olutta (stout tai jos teet täysin gluteenittoman, niin esim. Kukko gluteeniton tumma olut)
1 rkl psyllium
2 tl suolaa
1 rkl kuivahiivaa
1 dl pellavansiemenrouhetta
1,5 dl vaahterasiirappia
2 dl tattarihiutaleita
2 rkl leivontakaakaota
2dl teff-jauhoja
1 dl tummaa täysjyväriisijauhoa (esim. Virtasalmen Viljatuotteen)
- Laita kulhoon olut, psyllium, kuivahiiva ja suola. Sekoita ja anna psylliumin turvota 5 – 10 min.
- Sekoita joukkoon sitten siirappi ja kaikki kuivat aineet. Taikinaa ei tarvitse vaivata, se vain sekoitetaan kauhalla tasaiseksi. Koostumus muistuttaa paksua puuroa.
- Laita taikina suoraan leipävuokaan, peitä kelmulla ja anna kohota yön yli.
- Paista seuraavana päivänä 175 ℃ uunin alatasolla n. 1h 10min. Sekoita pieni määrä vettä ja siirappia, ja valele sillä leipää 1 tai 2 kertaa paistamisen viimeisen 10 min aikana.
Kuvat: Katariina Salmi
no tämä oli kyllä parasta ikinä! Koostumus ja maku ihan kohdillaan, kiitos!
Ihanaa kuulla, että tykkäsit! 😊 Saaristolaisleipä on kyllä ihan parasta 😋
Voisikohan nuo tattarihiutaleet korvata kaurahiutaleilla, vai onko edes sama asia? 🙂
Olen miettinyt, että leivän rakennetta ajatellen varmastikin voi! Tattarissa on vähän voimakkaampi maku, kuin kaurassa, jonka vuoksi käytin sitä. Eli korkeintaan leivästä tulee varmaan vähän miedomman makuinen, tuskin muuta… Mutta tuleehan tuohon makua jo oluesta ja siirapistakin. Kokeile ihmeessä ja tule kertomaan, kuinka kävi! 🙂
No kaurahiutaleet kyllä erottaa joukosta vaaleuden takia, mutta en usko että makuun kovasti vaikuttavat 🙂 tosin kukkolan tumma onkin erittäin vahva maultaan, joten makua löytyy 😀
unohdin vielä kysyä, että mitenkä tuo koostumus – mulla tuli aika mureaa ja ehkä turhan ”kosteaa” ?
Aika mureaa siitä minusta tuleekin, kuten gluteeniton leipä usein on; hankalaa saada sitkoa aikaan. Toisaalta, tavallinen saaristolaisleipäkään ei ole kovin sitkoinen. Kosteus riippuu varmaan jonkin verran paistoajasta/uunin tehosta. Uuneissa on välillä niin valtavat erot. Mutta usein kosteus myös vähän ”tasaantuu”, kun leipä saa levätä uunin jälkeen ei-ilmatiiviisti. Itse annoin leivän olla rauhassa ensin ritilällä niin, että se on täysin jäähtynyt, ja sitten säilytin leivinpaperiin ”paketoituna”. Mun instapäivityksessä näkyy leivän leikkauspinnasta kuva, jos haluat käydä kurkkaamassa 🙂
Okei, mielenkiintoista! Ajattelin, että ne turpoavat yön yli kohotessa vähän samalla tavalla kuin tattarihiutaleetkin, ja ”katoavat joukkoon”. Kivaa, että kokeilit!
Voiko teff-jauhot korvata jotenkin?
Hei! Pahoittelut, että vastaus tulee näin myöhään. En ole kokeillut itse korvata teff-jauhoja, mutta jos lähtisin jollain kokeilemaan, niin tattarilla. Niissä on suhteellisen samanlainen nesteensitomiskyky ja molemmat tummia jauhoja 🙂
Mitä on teff-jauho, mistä sitä saa? Leivon vain yhdelle gluteenitonta, niin ei viitsi ostaa isoja paketteja. Kiitos etukäteen😂
Hei! Teff on viljakasvi, josta saadaan tehtyä gluteenitonta jauhoa. Se on vähän voimakkaamman makuista kuin esim. riisi- tai maissijauho, jonka vuoksi käytin sitä tähän leipään tuomaan makua perinteisen rukiin sijaan. Teff-jauhoja löytää useimmiten isompien markettien gluteenittomasta jauhohyllystä 🙂 Itse käytin tätä https://www.risenta.fi/tuotteet/jauhot-hiutaleet/teffjauho
Hei Meri,
Leipomasi leipä näyttää niin herkulliselta, tätä täytyy ehdottomasti kokeilla! 😍😋😊
Käytätkö tässä karkeaa vai hienoa psylliumia?
Hei! Ja kiitos, hauskaa että kokeilet! 🥰 Käytin leivässä Sallisen psylliumia, joka on hienoa, pulverimuodossa 😊
Moi, Kiitos hyvästä ohjeesta! Oletko koittanut tätä tehdä juureen? Mietin josko testais, mutta mitenköhän paljon juurta pitäisi laittaa..??
Moikka! Kiitos 🙂 En ole vielä kokeillut juurella, mutta mielessä on käynyt! Lähtisin varmaan kokeilemaan niin, että punnitsisin mitä tuo 1 dl täysjyväriisijauhoa painaa. Kertoisin sen painon kahdella ja korvaisin jauhon sillä määrällä juurta (= juurta kaksi kertaa niin paljon kuin 1 dl täysjyväriisijauhoa painaa). Samalla vähentäisin jauhon painon verran olutta pois. Eli juuri korvaisi täysjyväriisijauhon plus osan olutta. Saatko kiinni ajatuksesta? Näin nesteen ja jauhon suhde pysyisi samana ainakin itsellä, kun juuren jauhojen ja veden suhde on 1:1.
Kerro, jos kokeilet! Olisi hienoa kuulla 🙂