Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Vatsaystävälliset joulutortut toistuivat Instagramin kyselyssä, kun pyysin teitä antamaan ideoita jouluresepteihin. IBS:n kannalta gluteenittomat joulutortut eivät ihan riitä, koska jos olet tiukalla low-FODMAP -ruokavaliolla, myös luumumarmeladi voi koitua vatsalle rankaksi. Luumuhan tunnetaan vatsan toimintaa nopeuttavasta vaikutuksestaan. 

Jos olet jo päässyt venyttämään vatsan sietokykyä, ei luumumarmeladissa välttämättä ole mitään ongelmaa! Itse pystyn sitä joulutortun verran syömään, joten rohkaisen kokeilemaan, jos vatsa tuntuu muuten tasapainoiselta ja luumumarmeladi kuuluu omiin lemppareihisi. 

Tähän postaukseen olen kuitenkin koonnut vaihtoehtoisia ideoita joulutortun täytteeksi. Vertailin myös kaupan gluteenittomat lehtitaikinat ja tein niistä oman postauksen. Sen pääset lukemaan täältä: 

Gluteenittomat lehtitaikinat testissä 

FODMAP gluteenittomat joulutortut

Kokeile näitä low-FODMAP -täytteitä gluteenittomaan joutorttuun

Kokeilin torttujen täytteenä omatekoista taatelitahnaa, Lapista syksyllä tuomaani jämäkkää lakkahilloa sekä Tescon sitrusmarmeladia. Taatelitahnasta ja sen FODMAP:eista lisää alempana. 

Lakkahillo toimi täytteenä mielestäni mainiosti! Se on raikas ja oikeastaan aika hienostunut. Miksei joulutorttuja yleensä täytetä kunnon lakkahillolla?! 

Lakkojen FODMAP:eja ei ole tutkittu, mutta monet skandinaaviset marjat, kuten vadelmat, karpalot ja puolukat ovat low-FODMAP. En ole ainkaan huomannut itsestäni, että lakat jollain tavalla aiheuttaisivat oireita mutta tästä ei siis ole tietellistä varmuutta ja oireet ovat aina yksilöllisiä. 

Sitrushedelmät ovat pääosin low-FODMAP ja appelsiinimarmeladi on henkilökohtainen suosikkini (se, missä on kuoriraastetta mukana), joten kokeilin sitä. Sekin toimi kivasti! 

Tässä Tescon versiossa oli mukana myös sitruunaa ja greippiä, jonka vuoksi se oli perus Karhuherra Paddington -kamaa kirpsakampaa. Toisaalta torttutaikina on hyvin rasvainen, ja hapan ja rasvainenhan ovat klassinen kaksikko. 

Muita vaihtoehtoja low-FODMAP -täytteiksi, mitä tulee mieleen, olisivat ainakin: 

  • puolukkahillo (koita valita paksu hillo)
  • vadelmamarmeladi 
  • suolaiset torttutäytteet, kuten juustot. Kokeile esim. tehdä tahna pinaattisilpusta ja vuohenjuustosta! 
FODMAP gluteenittomat joulutortut

Taatelitahnan FODMAP:it

Halusin keksiä luumumarmeladin tilalle myös jonkun sitä mahdollisimman hyvin jäljittelevän version. Mieleen tuli heti tummat ja makeat taatelit, jotka niin ikään kuuluvat jouluun. 

Taatelitäytteestä tuli mielestäni tosi hyvää ja siinä on samanlaiset tummanmakeat vibat kuin luumumarmeladissa.

Taateleiden FODMAP:eista sen verran, että taateleissa lähtökohtaisesti on melko paljon FODMAP:eja, mutta 8 g kerta-annos on Monashin asteikolla vielä low-FODMAP. 10 g on merkitty keltaisella liikennevalolla ja 30 g on jo punainen. 

Taatelitahnan FODMAP:it siis riippuvat siitä, kuinka paljon sitä käytät. Kokeilin punnita taateleita ja keskikokoiset yksilöt painavat kappaleelta n. 7-9 g. 

Periaattessa voisit ajatella siis, että käytät tahnaan niin monta taatelia, kuin torttujakin on, ja jaat tahnan niiden kesken tasan. Tämä voi kuitenkin käytännössä olla aika vähän tahnaa yhtä joulutorttua kohden. 

Jos uskot, että vatsasi kestää parikin taatelia kerralla, niin ongelmahan on sillä ratkaistu! FODMAP:eja ei kannata turhaan vältellä – päin vastoin, vatsaa kannattaa altistaa niille eliminaatiovaiheen jälkeen. 

Toinen vaihtoehto olisi käyttää tahnaan yksi taateli torttua kohden ja jatkaa täytettä tässä postauksessa esitetyillä vaihtoehdoilla, vaikka appelsiinimarmeladilla tai vaikka soseuttaa sekaan pakkasesta sulatettua mansikkaa. 

FODMAP gluteenittomat joulutortut

Vatsaystävälliset ja gluteenittomat joulutortut 

12 torttua

1 levy (250 g) gluteenitonta torttutaikinaa (katso vertailu täältä)

Voiteluun kananmuna tai kauramaitoa 

 

Taatelitahna 

12 taatelia 

2 – 3 rkl kauramaitoa 

Lisäksi: esim. appelsiinimarmeladia tai muutama sulatettu mansikka (lue ylempää taatelitahnan FODMAP:eista ja tuunauksesta)

 

  1. Ota taikina sulamaan tai sulata ohjeen mukaan mikrossa. Jätä kylmäksi, koska kylmä taikina on helpompi käsitellä. Jaa taikina neliöiksi kahteentoista osaan.
  2. Muussaa sauvasekoittimella taatelit ja lisää kauramaitoa lusikallinen kerrallaan, jotta saat tahnan. Tavoittele luumumarmeladin koostumusta. Älä tee tahnasta liian löysää, ettei se leviä. Jos käytät mansikoita, valuta ne hyvin ja lisää yksi kerrallaan. En usko, että kauramaitoa enää tarvitaan, sillä mansikoista irtoaa nestettä.
  3. Täytä ja voitele tortut ja paista ohjeen mukaan. 
FODMAP gluteenittomat joulutortut

Jäikö nälkä?

Appelsiiniambrosia

Appelsiiniambrosia

Oletko kuullut ambrosiasta? Mehevä appelsiiniambrosia on leivonnainen, jossa on saatu veikeällä...

Pehmeä juurisellerikeitto

Pehmeä juurisellerikeitto

Joululoma venähti täällä blogin puolella odotettua pidemmäksi, mutta olen yrittänyt hyväksyä sen,...


Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!