Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Riisipuuro valmistuu uunissa helposti ja ilman pohjaanpalamisen vaaraa. Aattoaamun aamiaisklassikko löytää tiensä ruokapöytään melkein itsestään. 

Itse olen vakuuttunut uunipuurojen kannattaja niiden helppouden vuoksi. Jouluna on usein muutakin tekemistä, kuin seistä hellan ääressä. 

Tarvitset uuniriisipuuroa varten padan tai uunivuoan. Jos et pidä puuron päälle tulevasta ruskeasta kuoresta, peitä astia kannella tai foliolla. 

Uunipuurossa on mielestäni kaksi tapaa tehdä; voit laittaa astiaan riisit ja maidon, ja laittaa suoraan uuniin. Silloin hyvä suhde on 2 dl riisiä ja 1 l maitoa. 

Itse olen tykästynyt kuitenkin sellaiseen tapaan, että teen vähän isomman satsin, ja laitan riisit (3 dl) ensin pienen vesimäärän (4 dl) kanssa pataan, keitän vähän aikaa ja imeytän veden riiseihin. Tämän voi tehdä hellalla (jos teet esim. valurautapadassa) tai uunissa. Sitten lisään maidon (n. 1 l) ja annan riisipuuron kypsyä uunissa loppuun. 

Mielestäni tämä jälkimmäinen tapa onnistuu muistuttamaan enemmän kattilassa keitettyä puuroa, eikä puuro “ylikypsy” niin helposti.  

FODMAP resepti riisipuuro uunissa

Suolan lisään yleensä vasta, kun puuro on kypsää tai melkein kypsää. Olen huomannut, että silloin suolaa tarvitsee käyttää vähemmän, koska se ei imeydy riisien sisään, vaan pienempikin määrä maistuu voimakkaammin. 

Olen välillä tehnyt myös niin, että keitän riisipuuron uunissa vähän “al denteksi” edellisenä päivänä, jolloin se valmistuu nopeasti loppuun seuraavana päivänä menemättä kuitenkaan ylikypsäksi. 

Uuni kuumennetaan ensin kuumemmaksi, jotta riisipuuron nesteen lämpiäminen saa nopean startin. Myöhemmin vähempikin lämpö riittää, ettei maito kiehu yli. 

Oma uunini on aika ärhäkkä, joten 150℃ on riittänyt kypsennykseen hyvin. Suurin osa verkon uuniriisipuuro-ohjeista suosittelee 175℃ lämpötilaa. Sinä tunnet uunisi parhaiten, joten kokeile ja tarvittaessa säädä suuntaan tai toiseen. 

Uuniriisipuuro (yksinkertaisempi)

 

2 dl puuroriisiä 

1 l täysmaitoa (tarvittaessa laktoositon)

ripaus suolaa 

 

  1. Kuumenna uuni 200℃. 
  2. Laita riisi ja maito uunin kestävään astiaan, peitä astia halutessasi ja laita uuniin. Laske uunin lämpö n. 150℃ ja kypsennä n. 1,5 h. 

 

Uuniriisipuuro (kattilapuuron tyyppinen)

 

3 dl puuroriisiä 

4 dl vettä 

1 l täysmaitoa (tarvittaessa laktoositon)

ripaus suolaa 

 

  1. Kuumenna uuni 200℃. 
  2. Lisää uunin kestävään astiaan riisi ja vesi. Kuumenna hellalla tai uunissa, kunnes vesi on imeytynyt riiseihin. Uunissa tämä vie n. 15 min. Lisää maito ja laske uunin lämpötila 150℃. Jatka kypsentämistä n. 1,5 h. 
FODMAP resepti riisipuuro uunissa
FODMAP resepti riisipuuro uunissa

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!