Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Letut kuuluvat kesään! Kokeilin aiemmin tehdä gluteenitonta lettutaikinaa useampaan otteeseen eri resepteillä, mutta tästä on muodostunut luotto-ohjeeni. 

Minulla on vanha muistikirja resepteille, jonka olen aloittanut jo teininä, ja tämän ohjeen olen kirjoittanut sinne jo vuosia sitten. Ihanaa päästä jakamaan se vihdoin! 

Tämä lettutaikina on ihan paras siksi, että se sekä maistuu hyvältä että pysyy kasassa. Letut pysyvät ehjinä ja niitä on helppo kääntää.

Letunpaiston vinkkivitonen retkeilijöille ja veneilijöille 

Sillon, kun olin pieni, veneilimme paljon kesäisin (kauhea venekuume nytkin, täytyy korjata asia pian). Usein teimme lettuja saaristossa. Paras tapa siihen oli valmistaa lettutaikina jo kotona ja pullottaa se sitten suppilon avulla isoon limupulloon. Se mahtuu juuri! 

Pullossa taikina on helppo kuljettaa, kun kaikkia aineita ei tarvitse raahata erikseen mukana. Siitä saa myös hyvin kaadettua pannulle. Siistiä, eikä ole tarvetta kauhalle!

FODMAP gluteeniton lettutaikina

Kaurajauho ryhdittää gluteenittoman lettutaikinan 

Perinteisessä muurinpohjalettutaikinassa käytetään usein vehnäjauhon kaverina ohrajauhoa. Koska ohra on high-FODMAP, se on tässä vaihdettu kauraan. 

Vehnäjauhoa korvaa gluteeniton jauhoseos. Olen tehnyt tätä sekä Semperin Fin Mixillä että Myllärin Vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella. Molemmat ovat vehnättömiä ja molemmilla toimii! 

Ainoa sokeri on vaniljasokeri ja rasvaksi riittää paistorasva – silti tämä on se taikina, jota kaikki yleensä kehuvat. Salaisuus on hieman suolaisen letun ja makeiden täytteiden yhdistelmässä.

Rasvaa ei taikinaan tule, koska paistan letut häpeilemättä oikealla voilla – ihan parasta. Teen lettuja ehkä 2-3 kertaa vuodessa, joten tähän ei meikäläisen terveys kaadu. 

Voit toki paistaa muullakin rasvalla, itse vannon tässä voin (tai vähintäänkin Oivariinin) nimeen. Tiesitkö, että letun rapeat ja kauniit pitsireunat ovat nimenomaan paistorasvan ja kuuman pannun yhteistyön ansiota? 

PS. Jos haluat erityisen maukkaita lettusia, niin kiehauta lettutaikinan turvotessa tämä suolakinuskikastike. Tämä on ihan paras resepti, joka on jäänyt vähän vaille huomiota, koska se on blogin ensimmäisiä reseptejä. 

Suolakinuskikastikkeen menekki on takuuvarma (lupaan!) ja se sopii erityisen hyvin esim. tuoreiden marjojen tai pilkotun banaanin seurana. Jos sitä jää (epätodennäköistä), niin se on ihana kaveri myös jäätelölle, juustokakuille, vohveleille, aamupuurolle ja oikeastaan ihan kaikelle. 

PPS. Halutessasi voit jättää taikinasta vaniljasokerin pois ja tehdä myös suolaisia lettuja! Letut voi täyttää vaikka ranskankermalla, kylmäsavulohella ja suolakurkulla. Olen joskus tehnyt jauhelihatäytteen, rullannut letut täytettyinä vuokaan vieri viereen ja paistanut hetken uunissa juustoraasteen kera. Niin hyvää! 

Resepti kuvien alla

FODMAP gluteeniton lettutaikina
FODMAP gluteeniton lettutaikina

Gluteeniton lettutaikina – luotto-ohje

1 l maitoa (tarvittaessa laktoositon tai esim. mantelimaito)

4 munaa 

2 tl suolaa 

2 tl vaniljasokeria 

3 dl vaaleaa gluteenitonta ja vehnätöntä jauhoseosta 

2 dl kaurajauhoja 

(2 rkl kauraleseitä, jos haluat lisäkuitua)

(sokeria, jos haluat taikinasta makeampaa) 

voita paistamiseen

  1. Aloita rikkomalla munista rakenne. Lisää puolet maidosta ja kuivat aineet. Sekoita voimakkaasti ja lisää loput maidot. Näin saat helposti paakuttoman taikinan. 
  2. Anna jauhojen turvota 10-15 minuuttia ennen paistoa.
FODMAP gluteeniton lettutaikina
FODMAP gluteeniton lettutaikina

Jäikö nälkä?

Appelsiiniambrosia

Appelsiiniambrosia

Oletko kuullut ambrosiasta? Mehevä appelsiiniambrosia on leivonnainen, jossa on saatu veikeällä...

Pehmeä juurisellerikeitto

Pehmeä juurisellerikeitto

Joululoma venähti täällä blogin puolella odotettua pidemmäksi, mutta olen yrittänyt hyväksyä sen,...


Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!