Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Hyvä granola on aamun (ja välipalan, ja iltapalan…) luksusta. Se on rapeaa, ihanasti paahtunutta ja siinä on tarpeeksi makua. Ja tietenkin low-FODMAP! Kuten tämä seesamigranola. 

Tässä seesamigranolassa on kohdallaan sekä rakenne että makuprofiili. Kun seesaminsiemenet paahtuvat uunissa, niistä saa irti ainakin tuplasti enemmän makua! Miten seesaminsiemenet ovatkin niin hyviä; tahini, halva, kaikki… 

Sivustolla on jo yksi pähkinäisen FODMAP-granolan ohje, mutta koska granolat ovat ihania, niin tässäpä toinen. 

FODMAP resepti seesamigranola

Granolassa käytetään nestettä ja makeutta tuomaan hedelmäsosetta. Käytin Piltin persikka-banaania. ja nyt muutama sana persikan FODMAP:eista: 

Persikka on lähtökohtaisesti aika high-FODMAP, mutta kuten FODMAP:issa aina, kyse on määristä.

Tavallinen keltainen persikka on Monashin sovelluksen liikennevalo-luokittelussa mitattu seuraavasti: 

vihreä (low-FODMAP -annos) 30 g 

keltainen (rajoilla) 45 g 

punainen (high-FODMAP) 145 g 

Sovelluksessa on myös ns. “peach, clingstone”, eli sellainen persikkalaatu, jossa hedelmäliha on kovasti kiinni persikan kivessä. (Persikat jaetaan värin lisäksi clingstone- tai freestone -versioihin sen mukaan, miten hedelmäliha tarttuu kiveen.) Sille Monash antaa ainoastaan punaisen (145g) ja keltaisen (25g) liikennevalon. 

Pellilliseen seesamigranolaa päätyy persikkaa soseesta niin vähän, että yksi annos sisältää sitä n. 5 g. Keltaisen persikan suhteen ollaan siis kirkkaasti rajojen sisällä ja clingstone-version kanssakin se on vain viidennes keltaisen (keltainen valo kertoo, että ko. annos sisältää kohtuullisen määrän FODMAP:eja) liikennevalon määrästä. Eli aika turvallisilla vesillä ollaan. 

Vaikka FODMAP:peja rajoittaa, ei niitä ole tarpeen täydellisesti vältellä. Kannattaa vältellä vain sen, mitä oikeasti tarvitsee. Muuten ruokavalio kapeutuu aivan turhaan. 

Toki, jos vielä epäilyttää, niin vaihda sose toisenlaiseen!

FODMAP resepti seesamigranola

 

Rapea seesamigranola saa makeutta luonnollisesti hedelmäsoseesta. 

FODMAP-granolan ainekset on äkkiä sekoitettu ja laitettu uuniin, joten tämän tekee vaikka samalla, kun uuni on lämmin jotain muuta ruokaa varten! 

Alkuperäisen idean käyttää hedelmäsosetta sain ihanalta Tiia Koppaselta, joka tekee Instagramissa mainioita ja hyödyllisiä Viikon vinkki -videoita aina kerran viikossa. Hänen granolaohjeensa oli yksi viikon vinkki!

PS. Tee ihmeessä samalla vaivalla tuplasatsi! Tämä tulee varmasti syötyä. Tuplasatsi mahtuu vielä samalle pellille (testattu on), paahtoaika vain sillon vähän pitenee.

PPS. Olen tägännyt reseptiin ”gluteeniton”. Jos haluat tehdä täysin gluteenittoman (keliaakikolle sopivan), niin muista käyttää gluteenittomia, puhtaita kauratuotteita. Low-FODMAP -versioon riittää tavalliset kauratuotteet!

 

Paahteinen seesamigranola hedelmäsoseesta 

1 pellillinen, 10 annosta 

 

4 dl kaurahiutaleita 

1 dl kauralesettä 

1 dl seesaminsiemeniä 

1 tl suolaa 

2 rkl vaaleaa siirappia tai vaahterasiirappia 

2 rkl öljyä 

1 Piltti-purkki 125g  (esim. persikka-banaani)  

(kardemummaa tai inkivääriä, jos haluat)

 

  1. Laita uuni kuumenemaan 150 ℃
  2. Sekoita kuivat aineet ja lisää kosteat. Jos massa vaikuttaa kuivalta, lisää pieni tilkka vettä ja sekoita huolellisesti. 
  3. Kumoa granolamurut pellille leivinpaperille ja paahda noin 30-40 minuuttia ja vahdi, ettei pala. Mitä isomman satsin teet, sen kauemmin granolalla kestää paahtua, eikä se myöskään pala niin helposti. Sekoita välissä kerran. Voit jättää granolan paiston jälkeen jäähtyvään uuniin luukku raolleen (olen jättänyt joskus yöksikin), jolloin se kuivaa tehokkaasti rapeaksi. 

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Rapea pähkinägranola 

FODMAP resepti seesamigranola
FODMAP resepti seesamigranola

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!