Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Tämä on yksi lempitavoistani valmistaa lohi. Inkiväärin, chilin ja limen avulla siitä tulee ihanan raikas, kun taas kookosriisi tuo annokseen täyteläisyyttä. 

Thai-tyyppinen lohi ja kookosriisi on ihan loistava arkiruoka, koska se valmistuu niin nopeasti. Työvaiheita ja raaka-aineita on vähän. Makua sen sijaan – ei ollenkaan vähän. 

Käytetyn chilin voimakkuudella ja määrällä saa kontrolloitua tulisuutta helposti. Suosittelen kuitenkin käyttämään miedon chilin kokonaan, koska lohen rasvaisuus ja täyteläisyys tasapainottaa tulisuutta tehokkaasti; homma pysyy siis aika reilullakin chilillä vielä balanssissa. 

Lohta saa tähän aikaan vuodesta aika edullisesti, joten kausi kannattaa käyttää hyödyksi!

FODMAP resepti lohta thaimaalaisittain ja kookosriisi

Kookosriisiin kannattaa käyttää jasmin- tai basmatiriisiä ja keittää se riisin määrään mitoitetussa nesteessä niin, että et joudu kaatamaan ihania kookoksen makuja keittämisen päätteeksi viemäriin. 

Kookosmaito on FODMAP-pitoisuudeltaan vähän monimutkainen raaka-aine, joten avaan tähän vähän eri kookostuotteiden FODMAP-pitoisuuksia. Eri kookostuotteiden low-FODMAP -rajat menevät Monashin sovelluksessa seuraavalla tavalla (eli näissä lukemissa ovat vielä vihreällä): 

 • Kookoskerma 60 g 
 • Ruoanlaittoon tarkoitettu kookosmaito säilyketölkissä 60 g 
 • UTH-kookosmaito (= iskukuumennettu), makeuttamaton 180 g 
 • UTH-kookosmaito (toinen valmiste) 120 g 

Turvallisinta on siis FODMAP:in kannalta käyttää iskukuumennettuja versioita, joita saa kaupassa ainakin tämän näköisissä purkeissa. 

Kookosriisiä kannattaa tehdä reilusti, koska se on niin hyvää, ja koska siitä saa ihanan paistetun riisin seuraavana päivänä! 

Sivuun on helppo tehdä joku kasvislisäke vaikka lohen kanssa samalle pellille. Itse tein parsakaaleja, jotka maustoin oliiviljyllä, suolalla, pippurilla ja chili flakeseilla. Niistä tulee tosi hyviä! Olen saanut useamman kommentin, jotka kuuluvat suunnilleen, että: “Ai parsakaali voi maistua tältäkin?” 

Parsakaalit vaativat reilun suolan, joten älä arkaile sen kanssa tässä kohtaa. Heitä ne pellille vasta lohen oltua hetken uunissa, niin ne eivät kypsy liikaa, ja jäljelle jää sopiva purutuntuma. 

Lohta thaimaalaisittain 

4-5 annosta 

 

1 suuri lohifile

1 tuore chili 

miehekkään peukalon kokoinen pala inkivääriä 

1 lime 

1-2 tl merisuolaa 

0,5 dl valkosipuliöljyä (tai rypsyiöljyä)

puoli punttia tuoretta korianteria 

 

 1. Laita uuni lämpenemään 150℃.
 2. Poista lohesta ruodot ja siisti veitsellä, jos vatsan puolella on paksuja rasvakohtia. Hiero suola kalan pintaan esimerkiksi lusikan kuperalla puolella. 
 3. Raasta kulhoon inkivääri ja limen kuori. Viipaloi chili ohueksi ja lisää myös se, sekä valkosipuliöljy.  
 4. Valele kala tekemälläsi kastikkeella ja siivuta päälle puolikas lime. 
 5. Paista kalaa uunissa fileen koosta, uunin tehosta ja halutusta kypsyysasteesta riippuen n. 20 min. Kala saa jäädä sisältä punertavammaksi ja se jatkaa kypsymistä vielä hetken pöydälläkin. 
 6. Lisää kypsän kalan päälle jäljellä olevan puolikkaan limen mehu sekä silputtu korianteri. 

 

Kookosriisi 

4-5 annosta 

 

1-2 tölkkiä kookosmaitoa (oman maun mukaan; mitä vahvemman kookoksen maun haluat)

4 dl riisiä 

vettä 

suolaa

 

 1. Laita kattilaan kookosmaito ja vettä niin, että nestettä on yhteensä kaksi kertaa enemmän kuin riisiä (esim. 400ml kookosmaito + 400ml vettä). Lisää ripaus suolaa ja kuumenna kiehuvaksi. 
 2. Lisää riisi ja keitä paketin ohjeen mukaan kypsäksi. 
FODMAP resepti lohta thaimaalaisittain ja kookosriisi
FODMAP resepti lohta thaimaalaisittain ja kookosriisi
FODMAP resepti lohta thaimaalaisittain ja kookosriisi

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!