Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Nämä gluteenittomat sämpylät valmistuvat helposti ja ovat ihanan rapeita! Ohje sopii etenkin nuorelle juurelle, joka kaipaa vielä ruokintaa ja käyttöä vahvistuakseen. 

Tosin nämä ovat niin hyviä, että mielellään tekee kokeneellakin juurella. Varsinkin, jos haluaa vaikka viikonloppuaamuksi tuoretta leipää. Kokonaisen leivän kun pitää levätä 1-2 h paiston jälkeen ennen leikkaamista. Näille riittää vartti.

Käsiä ei tarvitse liata, vaan taikina sekoitetaan lastalla ja nostellaan pellille lusikoilla. Testasin itse tehdä näitä sillä juurella, jonka rakensin juurentekopostausta varten heti seitsemännen päivän iltana. Hyvin toimi! 

FODMAP gluteenittomat rapeat juurisämpylät

Paista sämpylät huomenna tai ylihuomenna

Leipäreseptien soveltaminen on aina vähän riskialtista, joten suosittelen noudattamaan ohjetta. Jotkut eivät pidä tattarin mausta. Nämä sämpylät eivät minusta maistu kuitenkaan tattarille, vaikka sitä taikinaan tuleekin. 

Jos päätät kuitenkin lähteä korvaamaan jauhoja joillakin muilla, niin koita katsoa, että korvattavissa jauhoissa olisi keskenään suunnilleen saman verran hiilihydraatteja ja proteiinia. Eli, että et esimerkiksi korvaa tummaa tattarijauhoa jollain todella tärkkelyspitoisella valkoisella jauholla. 

Olen kokeillut jättää taikinan jääkaappiin yhdeksi tai kahdeksi yöksi- molemmat onnistuneita kokeiluja! Mitä pidempään kylmäkohotat, sitä enemmän hapanleivälle ominainen maku korostuu. Koostumus ei juurikaan muutu. 

Tämän helpommaksi ei juurileivonta mene!

Lue lisää gluteenittomasta juurileivonnasta: Näin teet gluteenittoman juuren 7 päivässä

Herkullinen sämpyläohje löytyy kuvan alapuolelta!

FODMAP gluteenittomat rapeat juurisämpylät

Rapeat gluteenittomat yön yli -juurisämpylät

10 pientä sämpylää

80 g juurta 

250 g vettä, noin kädenlämpöistä tai vähän lämpimämpää

5 g (1 rkl) pellavarouhetta (Ei pakollinen. Tuo makua ja kuohkeutta, mutta onnistuu ilmankin.) 

5 g (1 tl) suolaa 

75 g kaurajauhoa 

60 g tattarijauhoa 

100 g Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 

10 g oliiviöljyä 

 

Päälle siemeniä, jos haluat

  1. Lämmitä vesi esim. mikrossa. Sekoita ensin juuri, vesi, pellava, suola sekä öljy. Mittaa sitten nesteen päälle kulhoon kaikki jauhot ja sekoita rivakasti vaikka puukauhalla. Älä vaivaa. 
  2. Peitä kulho tiiviisti (itse käytän uusiokäyttöistä “kelmua” ja sen päällä vielä ruokalautasta). Laita jääkaappiin yön yli. 
  3. Seuraavana päivänä: Laita uuni lämpeämään ja nosta taikinakulho pöydälle siksi aikaa. Nosta pellille kahdella ruokalusikalla noin 10 pientä sämpylää. Älä sekoita kulhossa olevaa taikinaa, jotta et menetä siihen yön aikana tulleita ilmakuplia. Sämpylöitä voi hellästi töniä lusikalla enemmän muotoonsa. Voit laittaa siemeniä päälle, jos haluat
  4. Paista 225℃ n. 25-35 minuuttia, uunista riippuen. Älä peitä pyyhkeellä, mikäli haluat säilyttää ihanan rapean kuoren!
FODMAP gluteenittomat rapeat juurisämpylät

Jäikö nälkä?

Appelsiiniambrosia

Appelsiiniambrosia

Oletko kuullut ambrosiasta? Mehevä appelsiiniambrosia on leivonnainen, jossa on saatu veikeällä...

Pehmeä juurisellerikeitto

Pehmeä juurisellerikeitto

Joululoma venähti täällä blogin puolella odotettua pidemmäksi, mutta olen yrittänyt hyväksyä sen,...


Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!