Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Mehevä kalkkuna ja maukkaat juurekset pääsevät maustamaan toinen toisiaan tässä ihanassa pataruoassa, ja niiden liiton kruunaavat yrtit. Sitruunainen kalkkuna-juurespata on paitsi low-FODMAP, myös satokausiruokaa. 

Pataruoat ovat tämän vuodenajan ihanuus. Kyselin joku aika sitten Instagramissa, että millaisia reseptejä kaipaatte, ja moni toivoi arkireseptejä, joita voisi tehdä isomman satsin kerralla. Tämä on juuri sellainen! 

Kalkkuna-juurespata on siitä monipuolinen, että voit vaihdella makumaailmaa yrttien ja liemen avulla oman maun mukaan. Itse käytin sekalaisen kourallisen persiljaa, timjamia, oreganoa ja lipstikkaa, koska niitä sattui olemaan saatavilla. 

Lipstikka on aika voimakas ja alkaa hallita makumaailmaa helposti, joten käytä sitä vähän vähemmän suhteessa muihin. 

Käytin kalkkuna-juurespataan pesto-merisuola -marinoitua kalkkunaa, josta huuhtelin mausteseoksen pois ennen valmistusta (koska se sisältää valkosipulia). Padassa on kuitenkin yrteistä ja kasviksista niin paljon makua, että maustamattomallakin kalkkunalla tulee varmasti hyvää jälkeä. 

Halutessasi voit vaihtaa kalkkunan vaikka kanaan. Pataruokiin käyvät hyvin rasvaisemmatkin palat, kuten paistileikkeet ja luuttomat koipireidet. Sen sijaan rintafileet kuivuvat näin pitkässä valmistuksessa helposti liikaa. Paistileikkeet ja koipireidet ovat edullisia, ja vain mureutuvat pitkässä kypsennyksessä.

Pataruokaa on kätevää tehdä iso satsi esimerkiksi sunnuntaina, niin sitten on viikolle valmista ruokaa. Jos haluat padasta juhlavamman, voit kokeilla maustaa lientä myös valko- tai punaviinillä. 

Viini tuo ruokaan happoa, joten jos käytät punaviiniä, voit jättää sitruunan pois. Valkoviini ja sitruuna sen sijaan sopisivat varmasti hyvinkin yhteen! Viinin kanssa makua pyöristämään voisi kokeilla lisätä vaikka jotain makeaa, kuten vaahterasiirappia tai punaviinin kanssa hilloa/hyytelöä.

 

Yrttinen kalkkuna-juurespata 

 

5 porkkanaa

5 perunaa 

1 lanttu 

3 lehtikaalin lehteä 

2 kpl (n. 600 g)  kalkkunan rintafileetä 

rypsiöljyä tai valkosipuliöljyä paistamiseen

vettä 

1 tl mustapippuria 

1 tl rosépippuria 

1,5 tl suolaa 

iso kourallinen tuoreita yrttejä 

TAI 

kuivattuja yrttejä (esim. timjamia, rosmariinia, oreganoa, lipstikkaa, laakerinlehtiä)

1 sitruuna (luomu, koska käytetään kuorineen)

(1-2 rkl maissitärkkelystä)

 

  1. Kuori ja pilko juurekset pataan. Revi lehtikaalin lehdet paksun lehtiruodin ympäriltä myös pataan. 
  2. Laita uuni kuumenemaan 150℃. 
  3. Pilko kalkkunafile reiluiksi palasiksi ja paista palasiin 2-3 erässä ruskea pinta rypsiöljyssä pannulla. Pinnan saat aikaiseksi parhaiten todella kuumalla pannulla niin, että annat palojen olla pannulla aivan paikallaan, kunnes käännät toisen puolen ruskistettavaksi. Älä siis heiluttele pannua tai liikuttele palasia turhaan. Kaada ruskistetut, sisältä raa’at kalkkunapalat pataan kasvisten päälle. 
  4. Anna paistinpannun jäähtyä hetki (ettei se pelästy suuresta lämpötilamuutoksesta ja käyristy), täytä pannu vedellä ja kaada se pataan.
  5. Lisää pataan mausteet sekä lohkottu sitruuna ja kääntele aineksia vähän sekaisin. 
  6. Peitä pata kannella ja laita uuniin. Anna kypsyä n. 2 h. Käy kerran-pari sekoittamassa aineksia, jotta ne ovat vuorotellen liemessä veden alla. 

 

(7. Halutessasi voit suurustaa padan liemen paksummaksi: kaada padasta kannen avulla liemi pieneen kattilaan. Sekoita puoleen desilitraan vettä 1-2 rkl maissitärkkelystä ja lisää se liemeen sekoittaen. Kiehauta liemi kirkkaaksi ja kaada se takaisin pataan.)

FODMAP resepti kalkkunapata
FODMAP resepti kalkkunapata
FODMAP resepti kalkkunapata
FODMAP resepti kalkkunapata

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!