Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Kyselin FODMAPreseptien Instagramissa teidän toiveita joulun ajan resepteiksi. Toiveet painottuivat makeaan päätyyn ja kirpeät sitrunamarmeladikarkit ehdin jo julkaistakin. Toinen toistuva toive makeisten lisäksi oli FODMAP-ruokavalioon sopivat joulutortut. Siispä päätin verrata pakkasesta Fazerin ja Schärin tuotteet ja ratkaista, mikä on paras gluteeniton lehtitaikina. 

Perineiset joulutortuthan ovat aika raju FODMAP-annos. Nissä on sekä vehnää että luumua, joissa molemmissa on runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja. 

Koitin kehitellä niille low-FODMAP haastajaa ja sainkin aikaiseksi pari vaihtoehtoa luumumarmeladin tilalle. Niistä tarkemmin erillisessä postauksessa täällä. Mutta ensin – kumpi gluteenittomista lehtitaikinoista vie voiton? 

FODMAP gluteenittomat joulutortut

Schärin taikina

Gluteeniton lehtitaikina – onko sinusta mihinkään?

Pikaisella googletuksella selviää, että markettien valikoimassa on kolmea gluteenitonta lehtitaikinaa; Fazer, Schär ja Fria. Näistä Fria diskattiin kisasta valitettavasti heti, koska se sisältää gluteenitonta vehnätärkkelystä. 

Ärtyvän suolen kannalta gluteeniton vehnätärkkelys on ongelma, koska vaikka gluteeni on poistettu, se sisältää silti vehnälle tyypilliset FODMAP-hiilihydraatit. 

Ostin sekä Fazerin että Schärin gluteenittomat lehtitaikinat testiin. Alla olevasta haitarista näet molempien taikinoiden tiedot ja vertailua. 

Ainesosat postauken tekohetkellä 12/2021

Fazer:

vesi, kasvirasva ja -öljy (kokonaan kovetettu rapsi, kookos ja auringonkukka vaihtelevina osuuksina), maissitärkkelys, riisijauho, perunatärkkelys, sokeri, härkäpapujauho, KANANMUNA, muunnettu maissitärkkelys, gluteeniton OHRAMALLASUUTE, laktoositon MAITOJAUHE, kosteudensäilyttäjä (E422), suola, herneproteiini, psyllium, auringonkukkaöljy, sakeuttamisaineet (E415, E412, E410, E464, E461), emulgointiaine (E472c), happamuudensäätöaineet (E330, E331), aromi, jauhonparanne (E300), väri (E160a). SAATTAA SISÄLTÄÄ PIENIÄ MÄÄRIÄ SEESAMINSIEMENIÄ.

Schär: 

Margariini (palmurasva, vesi, rypsiöljy, emulgointiaineet: rasvahappojen mono-ja diglyseridien sitruunahappoesterit, happamuudensäätöaine: sitruunahappo, aromit), vesi, riisitärkkelys, maissitärkkelys, riisijauho, sikurikuitu, sakeuttamisaineet: hydroksipropyylimetyyliselluloosa, guarkumi, dekstroosi, auringonkukkaöljyä, SOIJAPROTEIINI, emulgointiaineet: rasvahappojen mono- ja diglyseridit, suola (1,0%), perunahiutaleet, nostatusaineet: ammoniumvetykarbonaatti.

Kommentit ainesosista

 Fazer: 

Fazerille eettisyydestä plussaa, koska tuotteessa ei ole käytetty palmuöljyä. 

FODMAP-hiilihydraattien osalta osuu silmään härkäpapujauho sekä ohramallasuute. Tosin ainesosaluettelo on runsas, eivätkä ne ole ensimmäisten ainesosien joukossa, joten niitä tuskin on kovin suurta määrää – varsinkaan yhdessä valmiissa tortussa. 

Fazerin taikina on laktoositon.

Schär:

Schär saa vastaavasti miinusta palmuöljyn käytöstä. Palmuviljelysten edestä tuhotaan valtavia määriä sademetsää, ja tuotanto on moneltakin osin eettisesti ongelmallista. 

FODMAP:ien kannalta huomio kiinnittyy sikurikuituun (=inuliini). Kuten monet FODMAP:it se olisi suoliston bakteereille mieleinen kuitu, mutta samalla sisältää paljon FODMAP:eja ja saattaa näin aiheuttaa oireita. Oireiden saaminen ja herkkyydet ovat aina yksilöllisiä. 

Sikurikuidun määrää on vaikea arvioida, kun sitä edeltää jauhot (joita on tuotteessa todennäköisesti paljon) ja seuraa lisäaineet (joita taas on määrällisesti vähemmän). Sopivuutta itselle voi testata syömällä aluksi yhden tai vaikka puolikkaan joulutortun. Kaikkien FODMAP:ien kohdalla niiden määrä on oleellinen tekijä siinä, tuleeko oireita ja jos tulee, niin kuinka voimakkaat.

Schär on paitsi gluteeniton myös kananmunaton ja maidoton. 

Leivottavuus ja käsittely

Fazer:

Taikina on pakattu yhdeksi isoksi levyksi rullalle leivinpaperin kanssa. Sulatin taikinan mikrossa niin, että se jäi kylmäksi. Taikinaa oli helppo käsitellä ja taitella tortuiksi, mutta rullan sisin osa murtui, kun sen avasi rullalta auki pöytää vasten. 

Schär:

Tämäkin taikina on pakattu samaan tyyliin, mutta kesti paremmin aukirullauksen, eikä murtunut. Taikinaa oli vaivaton käsitellä ja se taittui tortuiksi hyvin. 

Paisto-ohje pakkauksessa

Fazer:

Paista pienempiä leivonnaisia n. 180 °C n. 10 min ja isompia n. 180 °C n. 25 min. Kokeilemalla löydät uunisi parhaan paistolämpötilan ja -ajan.

Schär: 

Valmistus uunissa reseptin mukaisesti. 

Schärin sivuilla ohje pizzakierteistä lehtitaikinasta neuvoo paistamaan 225°C 10-12 minuuttia.

Arvio valmiista tortuista

Fazer: 

Vaikka Fazerin taikinaa on helppo käsitellä, uunissa se kohosi varsin maltillisesti. Taikinassa on lehtevä rakenne, mutta se ei mielestäni oikein pääse oikeuksiinsa, kun kohoaminen jää vajaaksi. 

Maku on hyvä, mutta suutuntuma ehkä vähän kuivakka verrattuna perinteiseen torttutaikinaan. Lehtitaikinan kerrokset lohkeilevat irti toisistaan. 

Schär:

Schärin Millefoglie vie vertailussa voiton. Se kohoaa paremmin ja ottaa uunissa tasaisemman ja kauniimman värityksen, vaikka käytin voiteluun kananmunan sijasta kauramaitoa (munat olivat päässeet harmillisesti juuri looppumaan).

Schärin taikinalevy myös pysyi ehjempänä loppuun asti, jolloin koko taikinan sai hyödynnettyä. Schärin taikina on lehtevyyttä, mutta se pysyy kilpailijaansa paremmin kasassa. 

Anna vatsallesi hyvä olo joulunakin. Katso tästä herkulliset FODMAP-reseptit joulunaikaan: 

Smetanasilli

Kattilapuuroa imitoiva riisipuuro uunissa

Itsetehdyt suklaakonvehdit 

FODMAP gluteenittomat joulutortut

Fazerin taikina murtui rullan lopusta, joten viimeisen kaistaleen taittelu ei onnistunut. Mausaa sen sijaan ei ollut mitään vikaa! 

Gluteeniton lehtitaikina on gluteenittomaksi oikein hyvää! 

 Olin Schärin torttuihin paiston jälkeen oikein tyytyväinen. Tortut maistuivat minusta hyville ja olivat kauniin värisiä – jopa kauramaitovoitelulla.

Olin tyytyväinen siihen, että tuli tehtyä tämä testi, koska nyt pääsen myös itse nauttimaan joulutortuista! 

Vein sitten samana iltana gluteenittomat tortut ystäväni luo, missä oli tarjolla myös tavallisia vehnätorttuja. Kun laitoin astiat vierekkäin, tajusin, kuinka kauan on siitä, kun olen syönyt tavallista joulutorttua.

Vaikka olin – ja olen edelleen – Schärin taikinasta tehtyihin torttuihin aidosti tyytyväinen, ovat ne esimerkiksi paksuudeltaan noin puolet siitä, mitä vehnätortut ovat. 

Ero johtuu erilaisesta kohoamisesta ja ilmavuudesta. 

Ehkä tämä on vähän sama juttu kuin kasvis- ja liharuoan vertailu. Minusta kasvisruoka kannattaa tehdä kasvisraaka-aineet edellä, eikä edes yrittää matkia liharuokaa.

Kasvisruoka ei ole liharuokaa, eikä sen tarvitsekaan olla, sillä se on ihanaa kasvisruokana. 

Samoin gluteeniton lehtitaikina ei ole vehnäistä lehtitaikinaa ja ehkä niidenkin vertailu on vähän keinotekoista. Joka tapauksessa olen taikinaan tyytyväinen ja aion tehdä näitä gluteenittomia torttuja jatkossakin! 

Ja mikä parasta: kun lehtitaikina on yhtenä suurena levynä, se mahdollistaa myös kaikenlaista muutakin leipomista! Uumoilen, että tämä on vasta alkua minun ja glutenittoman lehtitaikinan yhteisellä taipaleella.

PS. En saanut vatsaoireita, vaikka söin molempia torttuja samalla kertaa. Oireden saaminen on kuitenkin yksilöllistä. Lehtitaikina on rasvaista ja IBS:ssä vatsa voi reagoida myös keralla nautittuihin suuriin rasvamääriin. Siispä suosittelen aloittamaan joulutorttukokeilut pieninä annoksina ja jakamaan torttuerät kavereiden kanssa! 

FODMAP gluteenittomat joulutortut

Fazerin taikina

FODMAP gluteenittomat joulutortut

Schärin taikina

Seuraa FODMAP-reseptejä somessa, niin saat vatsaystävälliset ruokaideat suoraan feediisi

Lisää vinkkejä FODMAP-ruoanlaittoon?

Appelsiiniambrosia

Appelsiiniambrosia

Oletko kuullut ambrosiasta? Mehevä appelsiiniambrosia on leivonnainen, jossa on saatu veikeällä...


Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!