Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Lasagne on herkullinen, mutta aikaavievä herkku. Siksi kehittelin tämän peltilasagnen, joka valmistuu myös arki-iltana – ja oikeasti helposti. 

Nopeuden salaisuuksia on kaksi. Ensinnäkin, mitään kastikkeita ei keitetä, vaan ainekset ladotaan pellille kylminä. Lihattomuus mahdollistaa tämän  ja uuni hoitaa loput. Toiseksi, pellille tehtäessä lasagnesta tulee ohuempi, jolloin se kypsyy nopeammin. 

Parasta peltilasagnessa on mielestäni se, että rapeaa paistopintaa tulee mahdollisimman paljon! Lasagne viimeistellään juustoraasteella, joka paahtuu pintaan uunissa ihanasti. Suosin itse lasagnen välissä mehevöittävää mozzarellaa ja päällä makua tuovaa emmentalia. 

Mukaan mahtuu myös pieni munakoiso, joka tuo lasagneen mehevyyttä ja umamista täyteläisyyttä. 

FODMAP peltilasagne nopea gluteeniton

Vihdoin lasagnea myös arkena! 

Yleensä lasagneen tulee kaksi kastiketta, ragù ja béchamel. Ragù haudutetaan rakkaudella ja béchamelin roux vatkataan huolellisesti maitoon. Vielä teen senkin lasagnereseptin, jossa kaikki tehdään vimpan päälle. 

Tähän lasagneen olen kuitenkin pyrkinyt tuomaan aidon lasagnen maut ja rakenteen, mutta nopeammin (ja ehkä terveellisemmin!) toteutettuna versiona. 

Reseptiä on yksinkertaistettu yhdistämällä kastikkeet yhdeksi kermaiseksi tomaattikastikkeeksi. Liha on vaihdettu kasviproteiiniin ja maito kasvikermaan. 

Yhden kerroksen lasagnelevyt on korvattu ohuilla munakoisoviipaleilla. Munakoiso tuo kypsyessään lasagneen kosteaa mehevyyttä ja umamista makua. 

Juustohöylä on munakoison kanssa hyvä. Munakoisoa ei itketetä, vaan sen voi latoa mukaan sellaisenaan. Jos haluat, voit jättää sen pois ja käyttää tavallisia lasagnelevyjä.

Maistuuko FODMAP-pastareseptit. Kurkkaa tästä pari lisää: 

Paahdettu tomaattipasta 

Pasta verde

Kesäkurpitsapasta tomaatilla ja oliivilla

FODMAP peltilasagne nopea gluteeniton

Kun lasagnen tekee kasvisversiona, mitään ei tarvitse paistaa

Kasvisruoka on raikasta ja ravitsevaa, joten miksi ei tekisi myös lasagnea kasvisversiona. Kasvisversio myös nopeuttaa valmistusta, kun ei tarvitse paistella jauhelihaa. 

Tein lasagnen Elovenan kaurajauhiksesta. Kaurajauhiksen sisältö on tätä postausta kirjoittaessa seuraavanlainen: KAURA 41% (täysjyväkaura ja kauralese), vesi, perunaproteiini, herneproteiini, suola. 

Viimeksi kun kysyin, kaurajauhiksen FODMAP-pitoisuutta ei ollut tutkittu. Omalle vatsalleni se on sopinut mainiosti, varsinkin kun yhteen lasagneannokseen päätyy jauhista varsin kohtuullinen määrä.

Herneet ovat lähtökohtaisesti high-FODMAP, mutta FODMAP:it ovat hiilihydraatteja, ja jos herneistä on eroteltu proteiinia, niin pidän aika todennäköisenä, että siinä hiilihydraattien – ja täten myös FODMAP-hiilihydarattien – määrä on alhaisempi. 

Jos epäilet kaurajauhiksen sopivuutta omalle vatsalle, niin kokeile esim. Mifun jauhista (mausteena on tätä kirjoittaessa sipulia, mutta se tulee luettelossa vasta suolan jälkeen, ja sitä on tuotteessa 1-2 %, eli lautaselle päätyy todella vähän). 

En ole kokeillut, mutta luulisin, että myös kastikkeen tekeminen blenderissä ja tofun soseuttaminen joukkoon voisi toimia! Mikään ei myöskään estä paistamasta lasagneen esim. kalkkunan tai naudan jauhelihaa. 

FODMAP peltilasagne nopea gluteeniton

Nopea peltilasagne (kasvis) 

6-8 annosta

Kastike:

4 prk (á 400g) tomaattimurskaa 

2 dl kaurakermaa 

2 pss (á 350 g) kaurajauhista 

1 puntti basilikaa 

1,5 tl suolaa 

mustapippuria myllystä 

 

1 pkt lasagnelevyjä 

pieni munakoiso

2 palloa mozzarellaa (tarvittaessa laktoositon) 

200 g juustoraastetta, esim. emmental ((tarvittaessa laktoositon)

 

  1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset isossa kulhossa. 
  2. Viipaloi munakoiso juustohöylällä tai veitsellä ohuiksi siivuiksi. Hienonna basilika, voit käyttää myös varret.
  3. Ota syvä uunipelti. Käytin itse leivinpaperia, mutta jos tekisin uudelleen, niin voi olla, että käyttäisin vain puhdasta, öljyttyä peltiä. Leivinpaperi pehmenee lasagnen alle. 
  4. Lado lasagne. Kastiketta tulee väleihin melko ohuelti, käytä siitä aina noin neljännes kerrallaan. Mozzarellamäärä jaetaan kolmeen väliin. Järjestys on pohjalta aloittaen tämä: 

kastike & revittyä mozzarellaa

lasagnelevyjä 

kastike & revittyä mozzarellaa

munakoisoviipaleet 

kastike & revittyä mozzarellaa

lasagnelevyjä 

loput kastikkeesta ja juustoraaste 

5. Laita lasagne uuniin ja paista 200℃ noin 45-60 min. 

PS. Jos haluat päällikerroksen juustosta mieluummin sulaneen venyvää, kuin paahtunutta, lisää se lasagnen päälle vasta paiston loppuvaiheessa, n. 10 min ennen kuin lasagne on valmis.

FODMAP peltilasagne nopea gluteeniton

Jäikö nälkä?

Appelsiiniambrosia

Appelsiiniambrosia

Oletko kuullut ambrosiasta? Mehevä appelsiiniambrosia on leivonnainen, jossa on saatu veikeällä...

Pehmeä juurisellerikeitto

Pehmeä juurisellerikeitto

Joululoma venähti täällä blogin puolella odotettua pidemmäksi, mutta olen yrittänyt hyväksyä sen,...


Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!