Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Kaupan gluteeniton leipätarjonta paranee koko ajan, mutta toistaiseksi valikoimista puuttuu vielä tuore, rapeakuorinen, vaalea, luontaisesti gluteeniton leipä. Sellainen, joka rutisee veitsen alla ja on sisältä pehmoista ja maukasta. 

Ja juuri siksi – tässä sinulle sellainen! Leivästä saa helposti myös ihanan myslileivän, lisäohjeita postauksen loppupuolella. 

Harrastan itse juurileivontaa ja nykyään leivon melkein pelkästään juurella, mutta koska tuore leipä kuuluu kaikille, niin tein myös teidän lukijoiden toiveesta tämän hiivalla toimivan reseptin.

Tähän leipään tulee kaurasta suloisen lempeä mutta aromaattinen maku. Ei todellakaan mautonta höttöä, vaan ihanaa, rustiikkista ja aitoa leipää. Tässä ollaan minusta jonkun hyvin alkukantaisen äärellä. 

Oletko sinäkin ollut se tyyppi, joka napata kaupasta tai leipomosta kotiin paperipussin, jonka sisältö on vielä lämmin? Sitten sahata kotona viipaleen tuoretta ja tuoksuvaa leipää ja nauttia sen sipaisulla voita? Mutta IBS tuli sinun ja tämän nautinnon väliin. 

Sitten sinunkin on kokeiltava! Voin melkein luvata, että koukuttuminen on taattu. 

Tämä resepti on tehty ilman vaikeita ainesosia. Pääset siis hyvin alkuun ostamatta miljoonaa eri tuotetta. Jauhothan tulee käytettyä, kun leivot taas seuraavan leivän…

Kiinnostaako myös gluteeniton juurileivonta? Lue tästä ohjeet helppoon aloittamiseen:

Näin teet gluteenittoman hapanjuuren viikossa 

Gluteenittoman hapanjuurileivonnan ABC

Rapeat yön yli -juurisämpylät

 

FODMAP gluteeniton leipä hiivalla

Gluteeniton leipä syntyy eri tavoilla kuin vehnällä tehtävä – se on helpompi

Gluteenittomaan leivontaan pätee eri säännöt kuin vehnäleivontaan. Monet epäonnistuvat ensimmäisillä leipomusyrittämillä, kun sitä leipoo vielä vanhasta tottumuksesta samalla tavalla. Niin olen minäkin alussa epäonnistunut.

Ajan ja itseopiskelun myötä on mukaan kuitenkin jo tarttunut perusasioita siitä, miten gluteeniton leivonta eroaa vehnällä tehtävästä hiivaleivonnasta. Lopulta gluteeniton leivonta on oikeastaan helpompaa, koska työtä on niin paljon vähemmän! 

Kun osaat muutaman perussäännön, saat varmasti hyvää ja onnistunutta leipää. Lue alta vinkit onnistumiseen! 

Näillä vinkeillä onnistut:

 • Sekoita jauhot taikinaan huolellisesti paakkujen välttämiseksi. 
 • Voit kohottaa leivän joko huoneenlämmössä lämpimässä paikassa tai yön yli jääkaapissa. 
 • Käytä kohottamiseen kulhoa tai siivilää, jotta leipä saa oikean muodon. 
 • Psyllium auttaa oikean rakenteen saavuttamiseksi. Ainakin Sallinen ja Finax valmistavat tähän reseptiin sopivaa hienoa, jauhemaista psylliumia. 
 • Gluteenittomissa jauhoseoksissa on eroja. Käytä mieluiten reseptissä mainittuja jauhoja. 
 • Reseptin mitat on ilmoitettu sekä paino- että tilavuusmittoina. Grammojen käyttö on aina desilitroja tarkempaa ja takaa onnistumisen paremmin. 

Kaipaatko saaristolaiseipää? Kurkkaa mehevän tumman FODMAP-saaristolaisleivän ohje tästä! Tämäkin resepti onnistuu hiivalla, ilman juurta. 

FODMAP gluteeniton leipä hiivalla

Voit tuunata gluteenittomasta leivästä myös myslileivän

Tämä on hyvä perusresepti hiivalla leivottavaan gluteenittomaan leipään. Suuresti en suosittele reseptiä muokkaamaan, koska lopputulos voi siitä nopeasti kärsiä. 

Siemeniä, pähkinöitä ja kuivahedelmiä voi taikinaan kuitenkin lisätä pari kourallista melko vapaasti, koska ne eivät sido tai tuo nestettä. Siksi ne eivät myöskään sotke taikinan tasapainoa. 

Monet kuivatut hedelmät ovat lähtökohtaisesti melko high-FODMAP, mutta olettaen, että syöt leipää siivun – pari kerrallaan, annoskoko kuivahedelmien suhteen jää niin pieneksi, ettei sillä ole juuri merkitystä. 

Esimerkiksi rusinat, kuivatut karpalot, auringonkukan ja pellavan siemenet sekä erilaiset pähkinät sopivat leipään ihanasti ja tuovat siihen luksustunnelmaa.

PS. Ohje on tarkoituksella seikkaperäinen, jotta jokaisella gluteenittomalla leipurilla olisi mahdollisimman hyvät avaimet onnistumiseen. Tule kertomaan kommentteihin, miten koit ohjeen ja etenkin, mitä tykkäsit leivästä! 

PPS. Olen onnistunut tällä samalla ohjeella niin, että vaihdan kaikki reseptissä käytetyt jauhot 55 grammaan kaurajauhoa ja 200 grammaan Myllärin vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Olen silloin kohottanut leipää niin, että olen leivonnan aikana esilämmittänyt uunin 50 asteeseen, sitten ottanut virrat pois ja laittanut leivän kulhossaan sinne kohoamaan 1,5 tunniksi. Sen jälkeen olen nostanut leivän pöydälle ja kuumentanut uunin 250 asteeseen, ja sitten paistanut leivän alla olevan ohjeen mukaisesti. Muistaakseni em. jauhoilla taikinasta on tullut vähän paksumpi, jolloin se on kestänyt kovemman kohotuksen turpoamatta yli. 

Myllärin tai Virtasalmen viljatuotteen vaalea gluteeniton seos ei kumpikaan sisällä tätä reseptiä kirjoittaessa gluteenitonta vehnätärkkelystä. Se on FODMAP-ruokavalion kannalta oleellista, koska vehnätärkkelyksessä on runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja, vaikka se gluteeniton onkin.  

FODMAP gluteeniton leipä hiivalla

Gluteeniton leipä hiivalla

Huom! Lue blogitekstistä vinkit onnistumiseen ennen leivonnan aloittamista. Tekstin lopussa on ohjeet myös toisten jauhojen käyttöön.

300 g (3 dl) vettä 

11g (1 pss) kuivahiivaa tai ½ pss jos kohotat yön yli jääkaapissa) 

1 tl (3 g) psyllium-jauhetta 

10 g (1 rkl) siirappia tai sokeria 

1 kananmuna 

100 g (n. 2 dl) kaurajauhoa

160 g (n. 2 dl) Virtasalmen viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta 

70 g (n. 1 dl) perunatärkkelystä  

5 g (1 tl) suolaa 

12 g (n. 15 ml eli 1 rkl) oliiviöljyä 

(kourallinen – pari pähkinöitä ja/tai kuivahedelmiä)

 1. Sekoita vähän kättä lämpimämpään veteen hiiva, siirappi, psyllium ja muna. Vatkaa esim. vispilällä rivakasti psylliumia lisätessä, se paakkuuntuu helposti. Anna turvota 5 min. 
 2. Sekoita seokseen suola ja kaada kaikki jauhot päälle. Sekoita rivakasti vasta, kun olet lisännyt kaikki jauhot. Tässä vaiheessa onnistuu vielä esim. jämäkällä pallovispilällä, koska taikina jäykistyy vähän viiveellä. Sekoita joukkoon lopuksi öljy (ja mahdolliset pähkinät ja hedelmät). 
 3. Ota puhdas keittiöpyyhe ja jauhota se vaalealla seoksella runsaasti, jotta taikina ei tartu siihen (ks. kuva postauksen lopussa). Kaada taikina kulhosta käsien tai nuolijan avulla pyyhkeen päälle kasaksi. Nosta pyyhkeen kulmat nyytiksi ylös toiseen käteesi ja laske leipänyytti siivilään tai pyöreäpohjaiseen kulhoon. Voit käyttää myös kohotuskoria. 
 4. Kohota leipää lämpimässä paikassa n. 1,5 h. Lämmitä kohoamisen aikana uuni 250 asteeseen. Laita uunin pohjalle lämpiämään myös syvä pelti vettä varten. Vaihtoehtoisesti laita leipä kulhossaan yöksi jääkaappiin kohoamaan ja lämmitä uuni pelteineen seuraavana päivänä. 
 5. Kumoa leipä leivinpaperilla vuoratulle pellille. Tee leipään veitsellä (sahalaitainen tomaattiveitsi on hyvä!) viilto tai kaksi noin kolmen sentin syvyydelle niin, että terä menee viistossa leivän pinnan alle. Varaa uunin viereen valmiiksi iso lasillinen vettä. 
 6. Laita leipä pellillä uunin keskitasolle ja heitä samalla nopeasti alapellille vesilasillinen. Ole varovainen, koska vesi höyrystyy hyvin voimakkaasti. Käytä patakintaita käsien suojana ja sulje uunin luukku välittömästi heiton jälkeen, jotta mahdollisimman vähän höyryä pääsisi karkaamaan. 
 7. Paista leipää ensin 250℃ 30 minuuttia. Leikkaa sillä välin foliosta noin 20-30 cm palanen valmiiksi. Laske sitten uunin lämpötila 180℃ ja laita leivälle folionpala “hatuksi” päälle. Se suojaa leivän pääliosan kuorta liialta tummumiselta. Se ei kuitenkaan saa olla tiiviisti leivän ympärillä, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Ihan aurinkovarjona vaan keikkumassa leivän päällä (ks. kuva postauksen lopussa). Jatka paistoa 180 asteessa 1 h. 
 8. Anna leivän jäähtyä uunin jälkeen esim. ritilän päällä n. 1,5 – 2 h, jotta kosteus tasaantuu ja leipä ei ole tahmeaa leikattaessa. Älä peitä pyyhkeellä, jottei rapea kuori pehmene. 
 9. Nauti ihanasta leivästä! Itse nautin ekan siivun aina voinokareen kanssa. Varsinkin pähkinä-hedelmäleivän kanssa toimii super hyvin myös erilaiset juustot. 
FODMAP gluteeniton leipä hiivalla
FODMAP gluteeniton leipä hiivalla
FODMAP gluteeniton leipä hiivalla

Jäikö nälkä?

Appelsiiniambrosia

Appelsiiniambrosia

Oletko kuullut ambrosiasta? Mehevä appelsiiniambrosia on leivonnainen, jossa on saatu veikeällä...

Pehmeä juurisellerikeitto

Pehmeä juurisellerikeitto

Joululoma venähti täällä blogin puolella odotettua pidemmäksi, mutta olen yrittänyt hyväksyä sen,...


Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!