Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Joskus käy niin, että vaikka syöty ruoka olisi teoriassa ihan vatsalle sopivaa, niin juhlaruokailun jälkeen on kamala turvotus ja ähky, ehkä jopa ihan huono olo. 

Tässä tulee kolme vinkkiä turvotuksen välttämiseksi ja hyvän olon säilyttämiseksi myös ruokailun jälkeen.

1. Hahmota annoskoot ja syödyn ruoan kokonaismäärä 

Ärtyvän suolen oireyhtymän (IBS) kanssa on tärkeää syödä sopivasti. Hyvä keino turvotuksen ja huonon olon välttämiseksi juhla-aterioilla on annoskokojen pitäminen maltillisina. 

Toki juhla-aterioilla syödään usein vähän tukevammin – ja sehän on ihanaa – mutta harva nauttii ihan liiallisen ylensyönnin jälkeisestä olotilasta (kaikki tiedämme, miltä tuntuu syödä joskus liikaa noutopöydästä). 

Kun tarjolla on montaa sorttia ja vielä alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka eri lautasilta tarjoiltuna, niin syödyn ruoan kokonaismäärää voi olla vaikeaa hahmottaa.

Kun teet juhla-ateriaa itse, niin kuvittele alku-, pää- ja jälkiruoka samalle ruokalautaselle. Mahtuuko? Näyttääkö annoskoko siltä, että voisit syödä suunnilleen saman verran tavallisella aterialla ilman huonoa oloa? 

Jo kolmen ruokalajin aterialla annokset saavat olla suhteellisen maltillisia, jotta ei tulisi syötyä miltei tuplasti tavalliseen ateriaan verrattuna. 

Ravintolassa annoskokojen maltillisena pitäminen on joskus vaikeaa, jos on tottunut siihen, että lautanen kuuluu syödä tyhjäksi. Totuus kuitenkin on, että molemmat vaihtoehdot ylimääräiselle ruoalle ovat huonot; joko se aiheuttaa sinulle huonon olon tai päätyy ravintolan biojätteeseen. 

Mitään “pelastusta” sille ei ole tiedossa, joten on parempi valita kahdesta huonosta vaihtoehdosta se vähemmän huono. Ravintolassa et ole itse saanut täyttää lautastasi, joten turha myöskään syyllistyä siitä, jos et jaksa syödä kaikkea. 

Jos ruoka-annokset tuntuvat aivan valtavilta, niin asiasta voi antaa myös palautetta henkilökunnalle toiminnan kehittämiseksi. 

FODMAP lohitartar limellä ja inkiväärimajoneesi

2. Älä “säästä” nälkää ennen juhla-ateriaa 

Toki ennen ruokaa saa olla nälkä ja ennen isoa ateriaa voi olla isokin nälkä. 

Joskus meillä on kuitenkin tapana ajatella, että: “kun illalla tulee syötyä kuitenkin raskaasti, niin syön nyt päivällä kevyemmin”. Tähän ajatukseen liittyy usein ajatukset painonhallinnasta ja pelko siitä, että menettää illalla herkkujen äärellä kontrollin ja syö liikaa, joten keventää etukäteen. 

Näiden ajatusten seurauksena sitä alkaa nipistää ruokailuista helposti liikaa jo lounaalla, tai pahimmillaan aamiaisella, ja tällä käyttäytymisellä tulee vähän ristiriitaisesti oikeastaan pedattua sitä pelättyä ilta-ahmimista. 

Siitä tulee kuin itseään toteuttava ennuste, kun nälkävelan aiheuttamat mieliteot eivät ota laantuakseen ollenkaan herkkupöydän ääressä. 

Olen itsekin tähän sudenkuoppaan astunut monet kerrat, ja edelleen joudun joskus käymään itseni kanssa keskustelun, jossa perustelen vanhoille ajatuksilleni, että miksi on järkevää syödä ihan kunnolla ja reilusti jo aiemmin päivällä. 

Iloinen uutinen: kun onnistuu syömään aiemmin päivällä riittävästi, niin tämä todella toimii! Jopa kaltaiseni herkkusuu (ja ahmatti) kykenee välttämään notkuvan herkkupöydän ääressä ähkyn, kun ei ole kerännyt hirveää nälkävelkaa päivän aikana. 

FODMAP resepti haukiwallenberg

3. Liian suuri muutos ruokavaliossa saa helposti vatsan ymmälleen ja turvotuksen seuralaiseksi

Tiukkaan FODMAP-ruokavalioon ei ole hyvä jumiutua liian pitkäksi aikaa. Kun suolisto alkaa olla suht koht tasapainossa, niin on hyvä antaa sille välillä myös uusia tuttavuuksia sulateltavaksi, jottei mikrobikanta pääsisi liian yksipuoliseksi. 

Ja tämähän käy maukkaasti muun muassa juhla-aterioilla, joissa on usein tarjolla ihania herkkuja myös totutun ruokavalion ulkopuolelta! 

Joustamisessakin on kuitenkin hyvä pitää kohtuus ja antaa vatsalle aikaa totutella yhteen uuteen ruokaan kerrallansa. Jos joustat monessa, niin syötyjen FODMAP-hiilihydraattien kokonaismäärä voikin paisua huomaamatta turhan suureksi, ja oireita tulee helpommin. 

Jousta siis pikkuisen kerrallaan, niin saat pidettyä kehityksen nousujohteisena ja olon keveämpänä!

FODMAP taco ohje

Seuraa FODMAP-reseptejä somessa, niin saat vatsaystävälliset ruokaideat suoraan feediisi

Lisää vinkkejä FODMAP-ruoanlaittoon?

Appelsiiniambrosia

Appelsiiniambrosia

Oletko kuullut ambrosiasta? Mehevä appelsiiniambrosia on leivonnainen, jossa on saatu veikeällä...


Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!