Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Kyselin jokin aika sitten FODMAPreseptien Instagramissa toiveita syksyn resepteille ja yksi ihana idea oli sadonkorjuun juhla-ateria. Paljon toivottiin myös FODMAP-sopivaa kasvisruokaa.

Minusta on aina valtavan ihanaa saada teiltä palautetta ja toiveita, joten lähdin toteuttamaan näitä parhaani mukaan keräten lautaselle kaikkia kauden ihanuuksia. 

Halusin tehdä sadonkorjuumenusta rennon ja raikkaan, koostaen sen kotimaiset satokauden kasvikset edellä. Menun tunnelmassa on jäljellä vielä aavistus kesän tuulia, sellaista huolettomuutta ja keveyttä. Syksyn padat ja tummat mausteet saavat vielä odottaa. 

Pääruoka on toteutettavissa joko kala- tai kasvisversiona. Testasin molemmat ja rehellisesti sanottuna en oikein osaa päättää, kummasta tykkäsin enemmän. Tuo dukkah passaa molempiin niin hyvin! 

Menu on luonnollisesti myös low-FODMAP ja koostettu niin, että vielä syömisen jälkeenkin on hyvä olo.

Ja nyt pidemittä puheitta; tässä kolmen ruokalajin low-FODMAP sadonkorjuumenu, ole hyvä!

FODMAP resepti uunifetadippi, paahdetut kasvikset ja leipää

Alkuun uunifetadippi sekä kevyesti paahdettuja kasviksia ja leipää 

Lämmin ja täyteläinen uunifetadippi valmistuu paahtamalla fetapalaa uunissa ja haarukoimalla se sitten sekaisin ranskankerman kanssa.

Upeat kotimaiset parsakaalin kukinnot ja tuoreet retiisit paahdetaan leipäpalojen seurana kevyesti ja alkupala on valmis! 

Jos et ole vielä kokeillut syödä retiisejä kypsänä, niin nyt on korkea aika! Näiden pirteän pinkkien palleroiden uhmakkuus sulaa uunissa pois, mutta ne säilyttävät mukavan suutuntuman. 

 

FODMAP Dukkah lohi tai tofu fenkolipyree

Pääruokana dukkahilla leivitettyä lohta tai savutofua, sametinpehmeä fenkolipyree sekä uuden sadon juureksia 

Pähkinäinen ja aromaattinen dukkah hunnuttaa kauniiksi lohen tai savutofun. Rapsakan pinnan kanssa maistuu pehmeä ja lempeän makuinen fenkolipyree, jossa piilee annoksen sielu. 

Jos fenkoli on sinulle vieras, niin testaa tämä! Raaka-ainerakastumisen vaara on todellinen, koska kermatilkalla rikastettu fenkolipyree maistui menun testi-illallisella jopa epäluuloisimmille kasviskriitikoille.

Annoksen täydentää rosepippurista särmää saavat uuden sadon perunat tai porkkanat – kummat valitset, vai teetkö molemmat? 

FODMAP jogurttipannacotta, puolukkamelba, kaura-mantelitosca

Makea lopetus – raikas jogurttipannacotta, paahteinen kaura-mantelitosca ja puolukkamelba

Kermasta ja jogurtista tehty vaniljapannacotta saa jälkkäripöydässä kaverikseen ihanan paahteisen rapean ja makean kaura-mantelitoscan.

Puolukkamelban pyöristää suuhun sopivaksi loraus vaahterasiirappia.

Jäikö nälkä?

Appelsiiniambrosia

Appelsiiniambrosia

Oletko kuullut ambrosiasta? Mehevä appelsiiniambrosia on leivonnainen, jossa on saatu veikeällä...

Pehmeä juurisellerikeitto

Pehmeä juurisellerikeitto

Joululoma venähti täällä blogin puolella odotettua pidemmäksi, mutta olen yrittänyt hyväksyä sen,...


Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!