Mietin pitkään, mitä tekisin satokauden juhla-aterian pääruoaksi, kunnes mieleeni tuli rapea ja aromaattinen dukkah-lohi. Kokeilin tehdä myös tofu-version ja se kortti kannattikin katsoa. Savutofu suorastaan rakasti dukkahia!
Jos dukkah on annoksen särmä, niin sen sielu on fenkolipyree. Fenkolipyree on sametinpehmeää ja lempeän makuista.
Fenkoli on siitä jännä kasvis, että sen anismainen tuoksu on paljon voimakkaampi kuin itse maku. Keitetty ja soseutettu fenkoli ei ole voimakkaan makuista ollenkaan, varsinkin kun sen vielä pyöristää pienellä kermatilkalla.
Testasin annosta kehitellessä yhdistää siihen joko uuden sadon porkkanat tai perunat. Porkkanoilla kokonaisuus jää kevyemmäksi, perunat jykevöittävät sen niin, että täyttää isommankin vatsan. Voit halutessasi tehdä vaikka molemmat samalla pellillä!
Aromaattinen dukkah-lohi pukee kalalle uudet vaatteet
Dukkah on alunperin Egyptistä kotoisin oleva, murskatuista pähkinöistä, siemenistä ja mausteista koostuva mausteseos, joka valloitti myös suomalaisten makuhermoja puolelleen muutamia vuosia sitten.
Dukkah ei maistu voimakkaalta eikä tuliselta, vaan ennemminkin pähkinäiseltä ja paahteiselta. Jos dukkah olisi laulaja, häntä kuvailtaisiin varmasti palkintogaalassa eteeriseksi ja sensuelliksi.
Pähkinät ja siemenet paahtuvat ihanasti kullanruskeiksi kuumaa pannua vasten. Siis vähän niin kuin leivitys, mutta parempaa!
Jos olet kasvissyöjä kokeile dukkah-tofua. Tofulle on välillä vaikeaa keksiä uusia tuulia, mutta nyt tuli ihan mielettömän hyvää! Käytin Jalotofun kylmäsavutofua ja yllätyin itsekin, miten mainiosti se passasi annokseen.
Tofu-versio ei häpeä yhtään kalaa, omaan suuhuni se oli melkeinpä parempaa!
Yhdistin dukkah-tofun porkkanoihin ja kalan kanssa tarjolla oli perunat. Sopisivat varmasti myös toisin päin, tai perunat ja porkkanat molemmat samalle lautaselle.
Samettinen fenkolipyree on annoksen sielu (joka tarjoaa elinvoimaa myös hyville suolistomikrobeille)
Annoksen teemana oli ihanat sadonkorjuun kasvikset ja kotimainen fenkoli on näin loppukesästä ja alkusyksystä juuri sellainen. Sen lisäksi se on todella herkullista!
Älä pelästy tuoreen fenkolin voimakasta aromia. Se tuoksuu anismaiselle, mutta kun sen kokkaa, niin maku on aivan mieto. Se on jopa hämäävää!
Fenkolipyree on helppo tapa lähteä kokeilemaan fenkolia, koska se soseutetaan ja maku pyöristetään vielä kermatilkkasella.
Voit käyttää joko kuohukermaa tai kaurakermaa.
Pyree on myös helppo tapa nauttia fenkolia kohtuullisesti FODMAP:ien kannalta. Fenkolissa on paljon prebioottista kuitua, joka ruokkii suolen hyviä bakteereja.
Noin 50 g annoskoko on vielä täysin low-FODMAP. Toki herkkyydet ovat henkilökohtaisia, eli suurempikin määrä voi olla täysin OK. Tästä saatava määrä fenkolipyrettä riittää kuitenkin dukkah-lohen ystäväksi lautaselle mainiosti.
Ja vielä: fenkolista voi syödä sekä vaalean “sipulin” että tillimäiset varret. Pyreeseen käytetään molempia!
Katso myös sadonkorjuumenun alku- ja jälkiruoka:
Uuden sadon porkkanat vai perunat? Vai molemmat?
Tuoreissa, uuden sadon porkkanoissa on ihan omanlaisensa maku. Ne ovat makeita, eivät vielä liian suuria ja jotenkin se tuoreus vaan maistuu.
Kesän suloisia pikku-perunoitakin löytää vielä ja niitähän kannattaa syödä niin kauan kuin vaan riittää!
Teit sitten kumpia tahansa – tai molempia – voit maustaa ne samalla tavalla ja hyvin yksinkertaisesti: oliiviöljyä, suolaa ja rosepippuria. Muuta ei tarvita, kun kasvisten oma maku puhuu puolestaan.
Lisää salonkikelpoisia FODMAP-ruokia:
Lime-lohitartar ja inkiväärimajoonesi
Dukkah-lohi tai -tofu
4 annosta
Dukkah-mausteseos
1 dl seesaminsiemeniä
1 dl pähkinäsekoitusta (esim. Pirkka)
1 rkl korianterinsiemeniä (tai jauhettua)
1 rkl kuminansiemeniä
1 tl juustokuminaa (jeera)
600g ruodotonta ja nahatonta lohta tai 2 pkt kylmäsavutofua
suolaa (jos käytät lohta)
1 kananmuna (jos käytät tofua)
rypsiöljyä paistamiseen
- Sekoita kaikki dukkah-seoksen ainekset tehosekoittimessa hienoksi rouheeksi. Purkita dukkah ja käytä tarpeen mukaan, koko määrä ei välttämättä kulu tähän ruokaan.
- Suolaa lohi, pilko neljäksi annospalaksi ja kuivaa pinta talouspaperilla. Leikkaa tofu viipaleiksi (itse leikkasin yhden blokin vaakasuorassa kolmeen osaan) ja laita viipaleet hetkeksi pyyhkeen väliin kuivumaan, paino päälle. Tofua ei tarvitse suolata.
- Jos käytät tofua, riko kananmuna kulhoon ja vatkaa rakenne rikki haarukalla. Kierittele tofupalat ensin kananmunassa, sitten dukkah-seoksessa. Lohi ei kaipaa kananmunaa, vaan voit kieritellä sen suoraan dukkahissa.
- Lämmitä paistinpannu ja öljyä se reilulla kädellä. Pannun pohjalla saisi olla kauttaaltaan n. 2 mm öljyä. Ylimääräinen öljy jää paiston lopuksi pannuun. Paista keskilämmöllä, kunnes lohi on kypsää ja dukkah-pinta kauniin kullanruskea. Tofun dukkah-pinta samaan tyyliin herkulliseksi ja kullanruskeaksi. Tarjoile heti.
Samettinen fenkolipyree
4 annosta
200 g fenkolin vaaleaa “sipuliosaa” pilkottuna (reilu puolikas isosta fenkolista)
2 rkl fenkolin tillimäisiä lehtiä
nokare voita
1,5 dl vettä
1 dl kermaa (kuohu tai kaura)
0,5 tl suolaa
- Pilko fenkoli suikaleiksi ja laita kattilaan voinokareen kanssa. Kuullota pari minuuttia sekoitellen, mutta älä ruskista. Lisää sitten vettä niin, että fenkolit peittyvät puolittain. Suolaa vesi ja jätä kannen alle kiehumaan noin 10 minuutiksi. Ihan pehmeitä fenkoleista ei tule, mutta kypsiä kutienkin.
- Soseuta fenkolit keitinliemineen joko sauva- tai tehosekoittimella. Lisää mukaan tillimäisia lähtiä sekä kermaa sen verran, että pyreestä tulee mukavan löysää. Maista suola. Pyreen viskositeetti saisi olla jotain jogurtin luokkaa.
- Kaada sose takaisin kattilaan ja lämmitä ennen tarjoilua.
- (Vinkki: Jos haluat todella sileää pyreetä, niin voit painella pyreen vielä siivilän läpi takaisin kattilaan. Tällöin kuitenkin osa pyreestä jää siivilään ja valmista pyrettä tulee vähemmän. Itselleni riittää tehokas soseutus. Jos siivilöit, niin hyödynnä siivilään jäävä osa esim. sosekeittoon tai leipätaikinaan.)
Perunat ja/tai porkkanat rosepippurilla
4 annosta
n. 800 g perunaa tai porkkanaa
oliiviöljyä
suolaa
n. 2 tl rosepippuria (rouhittuna)
(tuoretta ruohosipulia hienonnettuna)
- Laita uuni lämpeämään 225℃. Kuori porkkanat tai pese perunat. Pilko porkkanat noin sormen paksuisiksi tikuiksi. Pieni kesäperunat neljään-kuuteen osaan.
- Jos teet molempia, laita perunat pellille ensin. Kääntele sekaan oliiviöljy, suolaa maun mukaan sekä rouhittu rosepippuri. Jos sinulla ei ole myllyä, käytä huhmaretta tai laita pippurit minigrip-pussiin leikkuulaudan päälle ja paukuttele rikki esim. kaulimella tai lihanuijalla.
- Paista perunoita uunissa noin 30 minuuttia, viimeiset minuutit grillivastuksella. Porkkanoille riittää n. 10-15 minuutin paistoaika, joten jos teet samalla pellillä, niin lisää ne reilun vartin päästä perunoiden kaveriksi. Viimeistele halutessasi paiston jälkeen tuoreella ruohosipulisilpulla.
Jäikö nälkä?
Gluteenittomat pinaattiletut ja savutofuskagen
Pinaattiletut on ruoka, joka ei paljon esittelyitä kaipaa. Sen kaveriksi tein savutofusta...
Arjen helppo vegebowl ja ihana tahinijogurtti
Ajattelin tekeväni vain nopean arkiruoan kaapin aineksista, mutta tästä tulikin niin kivan...
Appelsiiniambrosia
Oletko kuullut ambrosiasta? Mehevä appelsiiniambrosia on leivonnainen, jossa on saatu veikeällä...
Mehevät gluteenittomat runebergintortut
Viime vuonna tein gluteenittoman laskiaispullaohjeen, ja jo silloin päätin, että ensi vuonna teen...
Punajuuripasta Aura-juustolla
Sarjassamme "muutama aines ja valmista tulee": punajuuripasta Aura-juustolla silattuna. Punajuuri...
Pehmeä juurisellerikeitto
Joululoma venähti täällä blogin puolella odotettua pidemmäksi, mutta olen yrittänyt hyväksyä sen,...
Appelsiini-suklaajuustokakku gluteenittomalla piparipohjalla
Jouluaterian jälkiruoka ei saa olla liian raskas. Tämä gluteeniton juustokakku saa raikkaan...
Gluteeniton joululimppu juurella
Kuten blogista löytyvä vaalea juurileipä, myös gluteeniton joululimppu oli pitkällisen kehittelyn...