Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Grillaus kuuluu kesään, ja grilliin kuuluu ainakin meillä niin kanat, kalat kuin kasviksetkin. Onnistuneen grillauksen salaisuus on oikea kypsennystapa sekä mehevä BBQ-kastike. 

Tämä BBQ-kastike saa savuisuutensa savupaprika-mausteesta ja makeutensa tummasta sokerista. BBQ-kastike tuo grillattaviin herkullisen värin, kiiltävän glace-pinnan ja totta kai aromia ja makua, niin kuin kunnon grilliruokaan kuuluu. 

Tämä BBQ-soosi ei häpeä mielestäni yhtään kaupan kilpailijoita. Jos olen ihan rehellinen, niin ainakin omilla makunystyröillä kiilaa monen valmissoosin ohi. FODMAP-ruokavaliolla kaupan BBQ-kastikkeiden valikoima on aika rajallinen, joten omatekoinen on siinäkin mielessä  ehdottomasti paikallaan.

Soosi on paitsi äärettömän maukas, myös tosi helppo; ainekset kattilaan ja keitä 5min. 

Miten koota vatsaystävällinen grillimenu?

Moni potee grilliruoan jälkeistä ähkyä. Grilliruoka on herkullista, joten sitä tulee helposti syötyä paljon, ja toisekseen perinteiset grillattavat ovat usein aika tuhtia tavaraa. 

Voit kokeilla grillikastiketta myös pitsaan (esim. kana-ananas-aurajuusto-BBQ) tai lämpimiin voileipiin! 

Kun grillimenun rakentaa monipuoliseksi ja myös kasviksia sisältäväksi, niin jaksaa aterian jälkeenkin vielä nauttia kesästä ilman ruokakoomaa. 

On myös tärkeää – kesälläkin – syödä päivän mittaan riittävästi ja säännöllisesti, jotta illan grilliaterialla ei tarvitse syödä koko päivän energiantarvetta täyteen. Ähkyhän siitä tulee ja vatsa on vähintääkin hämillään.

Grillaa makkaroiden ja pihvien sijaan vaikka näitä helpommin sulavia herkkuja (listassa ilmoitettu määrä, johon asti ruoka-aine on Monashin yliopiston toimesta testattu olevan low-FODMAP): 

 

 • kana & kalkkuna (täysin low)
 • kala (täysin low)
 • kiinteä tofu (170 g)
 • kesäkurpitsa (75 g)
 • munakoiso (75 g)
 • ananas (140 g)
 • paprika (75 g, vihreä paprika 52 g)
 • sydänsalaatti (tästä en löytänyt FODMAP-pitoisuuksia, mutta yleensä kaikki salaatit on low)
 • pak choi (75 g)
 • maissintähkä (38 g)
 • porkkana (75 g)
 • vuohenjuusto (40 g)
 • halloumi (40 g)
FODMAP resepti BBQ

Älä grillaa kaikkea samalla tavalla 

Ohjeen BBQ-kastiketta voit käyttää monen edellämainitun kanssa. Voit marinoida lihat, kalan ja tofun sillä jo hyvissä ajoin, jolloin maku pääsee kunnolla syvenemään. 

Soosi sopii ihanasti myös munakoison täyteläiseen makumaailmaan, joten valele sillä viillotetut puolikkaat ja kypsennä kauttaaltaan tummiksi ja pehmeiksi. Tämä vaatii vähän aikaa. Maissi on toinen, joka kestää voimakkaampiakin makuja ja nauttii pitkästä kypsymisajasta. 

Hennommalla kädellä voi BBQ-kastikkeella penslata parilalla pyöräytettävät paprikat, porkkanat ja kesäkurpitsat. 

Säilytä kanan, kalkkunan ja kalojen mehevyys oikealla kypsennystavalla  

Kana, kalkkuna ja lohi kannattaa grillata niin, että grilli on ensin kuuma, jotta pinta saa kauniin värin ja karamelisoituu. Kun olet laittanut ainekset grilliin, vähennä lämpöä välittömästi, ja grillaa ne lempeästi ja rauhassa kypsäksi asti. 

Näin liha ei kuivu, vaan muuttuu ihanan meheväksi. Varsinkin paksujen rintafileiden kanssa tarvitaan tuokio enemmän aikaa. Tuoreen lohen voi toki jättää sisältä mediumiksikin! Lisää BBQ-kastiketta niihin vielä grillauksen loppuvaiheessa. 

Myös maissit ja ananas kannattaa grillata pitkän kaavan mukaan, mieluiten miedolla lämmöllä, koska niin ne makeutuvat ihanasti. Ananas kestää nestepitoisena enemmänkin kuumaa. 

Pidemmän kypsennysajan vaativat herkut kannattaa tehdä ensin, ja ottaa sitten sivuun. Ne ehtivät vetäytyä juuri sopivasti sillä aikaa, kun laitat lisää pökköä pesään ja otat väriä keveämpiin kasviksiin. 

Paprikat ja kesäkurpitsat kannattaa kaataa hehkuvalle parilalle tai muurikalle ja antaa niille kunnolla kuumaa, mutta vain hetkosen ajan. Näin niissä säilyy napakka purutuntuma ja raikas maku. 

 

FODMAP resepti BBQ

BBQ-kastike tarvitsee sokerinsa

Tein useamman satsin BBQ-sooseja, ennen kuin olin lopputulokseen tyytyväinen. Tämä on mielestäni täydellinen ja sitä mieltä olivat myös ei-rajoitteiset ruokailijat (ja ajattele – ilman sipuleita!). 

Kunnon BBQ-kastikkeeseen kuuluu perinteisesti pienen makean, happamuuden ja savuisuuden tasapaino. Mikään elementti ei saa hallita liikaa. 

Sokeria tulee ohjeeseen suhteessa paljon, mutta se on välttämätöntä kastikkeen oikean rakenteen ja maun aikaansaamiseksi. Katsohan – BBQ-kastike on oikeastaan vain mauste

Sitä ei juoda pullonsuusta, vaan sitä tulee vain ruokien pinnalle. Suuhun asti päätyvä sokerimäärä on siis hyvinkin kohtuuden rajoissa. 

FODMAP resepti BBQ

BBQ-kastike – FODMAP-versio

Tällä määrällä grillaat noin kilon esim. kanaa

½ dl ketsuppia 

¾ dl fariinisokeria tai muuta tummaa sokeria 

1 rkl balsamicoa (tai muuta happoa)

1 rkl soijakastiketta

2 rkl rypsiöljyä 

2 tl savupaprikamaustetta (näiden tulisuus vaihtelee, monet aika mietoja)

1 tl jauhettua korianteria 

½ tl kanelia 

½ tl dijon-sinappia (tai 1 tl tavallista)

(½ tl assa-foetida -maustetta – valinnainen, luo sipulin makua)

1 rkl kasvisfondia (esim. tämä sipuliton) TAI 1 tl suolaa 

Laita kaikki ainekset kattilaan, kuumenna sekoittaen ja keitä hiljalleen n. 5 min, kunnes sakenee. Purkita puhtaaseen lasipurkkiin.

Kun huolehtii säilömishygieniasta, niin oma soosini on säilynyt hyvin vähintään parisen viikkoa jääkaapissa. Voit myös tehdä ison satsin ja pakastaa annoksiksi! Laita kastiketta grillatessa vaikka pienelle lautaselle, josta voit penslata sitä lihojen päälle, niin kypsentämättömän lihan mikrobit eivät ui sudin mukana purkkiin. 

FODMAP resepti BBQ

Jäikö nälkä?

Appelsiiniambrosia

Appelsiiniambrosia

Oletko kuullut ambrosiasta? Mehevä appelsiiniambrosia on leivonnainen, jossa on saatu veikeällä...

Pehmeä juurisellerikeitto

Pehmeä juurisellerikeitto

Joululoma venähti täällä blogin puolella odotettua pidemmäksi, mutta olen yrittänyt hyväksyä sen,...


Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!