Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Olen aivan koukussa tähän helppoon arkiruokaan. Jos muistat perunapohjaiset laatikkoruoat (kinkkukiusaukset ja muut) koulun linjastolta, niin varaudu yllättymään, koska tämä lohilaatikko on aivan toisesta maailmasta. 

Tätä on meillä syöty pitkin talvea ja kevättä, koska aktiivinen valmisteluaika on noin 15 min ja lopputulos on ihan hullun hyvä! Usein olen tehnyt lohilaatikon samalla, kun teen muuta ruokaa, laittanut uuniin (koska uunitusaika on suhteellisen pitkä) ja syönyt seuraavana päivänä. Valmista ruokaa, hip hei! 

Lohilaatikko on vartissa siirretty uuniin, ja siitä syö monta päivää 

FODMAP resepti lohilaatikko

Harrastan tosi paljon tätä, että teen ruokaa “samalla, kun teen ruokaa”. Eli samalla, kun joka tapauksessa keittiössä häärää, voi tehdä jotain, mikä helpottaa huomisen elämää. Kuin laittaisi rahaa pankkiin!

Se tuo ruoan tekemiseen kivan jatkumon – melkein aina kaapissa on jotain valmista tai puolivalmista. Ei vaadi paljoa vaivaa, mutta palkitsee (erityisesti) kiireessä tai väsyneenä! 

Lohilaatikosta saat low-FODMAP:in, kun käytät peruna-sipulisekoituksen sijaan viipaleperunaa.

Nyt pieni oodi pakastealtaan viipaleperunalle: halpaa, hyvää, säilyy pakkasessa käyttövalmiina, eikä sisällä mitään ylimääräistä. Täydellinen pakastimen luottotuote! Ainakin Pirkalta  ja Rainbowilta löytyy. 

Lisäksi viipaleperunassa on minusta paljon kivempi rakenne, kuin suikaleiksi leikatussa serkuissaan. Ne pysyvät paremmin kasassa ja ovat jotenkin myös kivemman näköisiä. Ei tule niin mieleen ne koulun kinkkukiusaukset…

Syön aika montaa asiaa, mutta kinkkukiusaus on jostain syystä kestoinhokki.

Lohilaatikon makuprofiili muodostuu kylmäsavulohesta, pinaatista, tillistä ja karkeasta Dijonista 

Olen käyttänyt lohilaatikkoon kylmäsavulohta ja tavallista tuoretta lohta. Kylmäsavu antaa ihanasti makua ruoalle, ja se onkin laatikon juttu. Kylmäsavulohen maku ja suolaisuus voimistuvat kypsyessään, ja perunat imevät aromit suoraan itseensä. Tasapainon vuoksi käytän sitä yhdessä tavallisen lohen kanssa. 

Lohilaatikkoon ladotaan sekaan myös tuoretta tilliä sekä pakastealtaan hienonnettuja pinaattikuutioita (jotka ovat muuten toinen mainio luottotuote!). Ne tuovat kivasti sekä väriä että makua lohen ja perunan rinnalle. Älä jätä näitä välistä! 

Ps. Jos FODMAP-kalareseptit maistuu, niin kurkkaa myös nämä:

Sitruunaiset silakkafileet vaahdotetulla dijon-smetanalla 

Inkiväärillä, limellä ja chilillä maustettu uunilohi ja kookosriisi

Kermainen savulohikeitto 

 

Lohilaatikko pinaatilla ja tillillä 

5 annosta 

 

1 kg viipaleperunaa (pakaste)

150 g kylmäsavulohta 

300 g lohta 

0,5 pss (á 150g) pakastepinaattia 

1 puntti tuoretta tilliä 

4 dl (kaura)kermaa (voit korvata yhden kolmanneksen maidolla, jos haluat)

1 rkl karkeaa dijonsinappia 

suolaa (huomioi, että kylmäsavulohi tuo suolaisuutta myös)

pippuria 

 

  1. Laita uuni lämpenemään 175℃. 
  2. Leikkaa (tavallinen) lohi siivuiksi ja rouhi siivujen päälle suolaa ja pippuria. Pieni kylmäsavulohisiivut pariin-kolmeen osaan, jos käytät valmiiksi siivutettua. 
  3. Lado vuoan pohjalle ohuelti perunaa, ja sitten molempia lohilaatuja, jäisiä pinaattityynyjä ja tilliä (voit leikata suoraan puntista saksilla joukkoon). Tee toinen kerros ja peitä vuoka lopuksi perunalla. 
  4. Sekoita kerma, dijon, suola ja pippuri, ja kaada seos vuoan päälle tasaisesti. 
  5. Paista uunissa 175℃ n. 2 tuntia. 
FODMAP resepti lohilaatikko
FODMAP resepti lohilaatikko
FODMAP resepti lohilaatikko

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!