Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Kertomus siitä, miten maissista, vedestä ja psylliumista syntyy maukas, koossa pysyvä, taipuisa gluteeniton tortilla.

Tacojen laatuloikkaa on ollut ilo katsella, joten piti se päästä omakin resepti tekemään! 

Tuleeko sinullekin tacoista ensimmäisenä mieleen kaupan rapeat ja rikkoutuvat maissikaukalot, joista on käytännössä mahdotonta syödä? Tacoilla ei kuitenkaan (luojan kiitos) nyt tarkoiteta niitä, vaan pienempiä tortillalettuja, jotka taitetaan syödessä kouruksi. 

Taipuisat gluteenittomat tortillat syntyvät maissijauhoista

Perinteiseen tyyliin tortillalettuja tehdään meksikossa joko maissista tai vehnästä, ja FODMAP:in kannalta maissi veti tietenkin pidemmän korren.

Maissijauho on kokonaan low-FODMAP Monashin sovelluksessa, vaikka maissi muuten ei aina olekaan (riippuu missä muodossa ja miten maissi on säilötty).

Perinteisiin meksikolaisiin maissitortilloihin käytetään erityisiä masa harina -jauhoja. Ne käyttäytyvät leivottaessa eri tavalla kuin tavalliset maissijauhot, mutta niitä on Suomesta toistaiseksi vielä hankala löytää. 

Siispä halusin tehdä reseptin tavallisia maissijauhoja käyttäen! 

Yritin useampaan kertaan, paksummalla ja ohuemmalla taikinalla. Tärkkelyksen määrää lisäämällä ja vähentämällä. Paistamalla kuivalla pannulla ja öljyllä.

Ekoista tortillakokeiluistani tuli toinen toistaan epäonnistuneempia (syötäviä kyllä, mutta rakenne ei toiminut) ja mietin jo, että onko tämä ihan mission impossible. 

Kunnes ajatus psylliumista putkahti mieleen. Lopputuloksen jo tiedätkin.

FODMAP gluteeniton tortilla maissista

Itse tehty tortilla pesee kaupan gluteenittomat 6-0

Hyvä syy tarttua kaulimeen ja paistinpannuun on myös se, että kaupan gluteeniton tortillavalikoima on kauniisti sanottuna aika kehno. 

Olen monta kertaa ostanut gluteenittomia tortilloja vain todetakseni, että syön täytteet mieluummin ilman niitä; ne eivät pysy kasassa ja maku on jostain pahvin ja riisikakun välimaastosta.

Poikkeuksena mainittaakoon Old El Pason gluteenittomat tortillaletut. Ne ovat notkeita ja makukin on ihan kelvollinen. 

Reseptin itse tehdyt ja selkeästi maissilta maistuvat vievät mielestäni voiton vielä näistäkin. 

Ohje on helppo, joten ei kun kaulimaan! Vaikka ajatus lettujen teosta itse saattaa kuulostaa työläältä, niin loppujen lopuksi resepti on aika helppo ja ne paistuvat kuumalla pannulla todella nopeasti. 

Huom! Gluteeniton tortilla on pannulta nostaessa koppurainen, mutta kun muistat peittää paistetut tortillat kuvulla tai kelmulla, niin kosteus tasaantuu ja ne notkistuvat paiston jälkeen.

Katso raikkaiden tacojen koko ohje täältä: Täydelliset raputacot. Ohjeessa on myös ehdotukset, miten ravut voi halutessaan korvata muilla täytteillä. 

Gluteeniton tortilla maissista

neljälle (noin 12-16 pientä tortillalettua)

3 dl vettä kädenlämpöisenä
2 tl psylliumjauhetta
1,5 dl maissitärkkelystä (esim. Maizena)
4-5 dl maissijauhoja
ripaus suolaa

pätkä tuorekelmua

 

  1. Sekoita psyllium voimakkaasti veden joukkoon (näin vältät paakkuuntumisen) ja anna turvota pari minuuttia.

Huom! Pulverimainen psylliumjauhe geeliytyy karkeaa psylliumia nopeammin ja intensiivisemmin. Jos käytät hiutalemaista psylliumia, niin saattaa olla, että tarvitset sitä hieman enemmän ja sen kannattaa antaa myös turvota rauhassa nesteeseen, noin viitisen minuuttia. 

2. Lisää suola, maissitärkkelys ja 4 dl maissijauhoja ja sekoita taikinaksi. Taikinan tulisi olla helposti muotoiltavaa, vähän kuin savitöihin käytettävää savea. Ei kovin tahmeaa. Lisää jauhoja vielä vähän kerrallaan, mikäli tuntuu siltä, että niitä tarvitaan taikinan koossa pysymiseen. 

3. Kauli tortilloiksi: Ota noin puolen metrin pätkä tuorekelmua. Aloita kauliminen ottamalla taikinasta n. lihapullan kokoinen pallo, jauhota tuorekelmun toinen puoli ja aseta pallo siihen. Jauhota myös päältä. Taita kelmu kaksinkerroin ja painele pallo kelmun väliin sormilla vähän litistyneeksi ympyräksi. Kauli sitten kaulimella tortillaksi. Kelmun välissä kauliminen on paras tapa saada tortillat pysymään kasassa.

Voit pinota kaulitut letut lautaselle, jos muistat laittaa väliin maissijauhoja tarttumisen estämiseksi. Parhaiten ne saa lautaselta pannulle lastalla nostaen. 

4. Paista kuumalla kuivalla pannulla (valurauta tai hiiliteräs olisi tässä paras, olen paistanut muurikallakin! Tosin kokeiltu on myös pinnoitetulla pannulla ja toimii.) Lettuihin saa tulla tummia läikkiä, mutta pinnoitetulla pannulla niitä on aika vaikeaa saada aikaiseksi. Näät kyllä, kun lettu on kypsä; niistä tulee keltaisempia. 

5. Laita tortillat paiston jälkeen sivuun lautaselle. Peitä lautanen kannella, kuvulla tai kelmulla, jotta letuista nouseva kosteus notkistaa ne jälleen.

FODMAP gluteeniton tortilla maissista

Jäikö nälkä?

Appelsiiniambrosia

Appelsiiniambrosia

Oletko kuullut ambrosiasta? Mehevä appelsiiniambrosia on leivonnainen, jossa on saatu veikeällä...

Pehmeä juurisellerikeitto

Pehmeä juurisellerikeitto

Joululoma venähti täällä blogin puolella odotettua pidemmäksi, mutta olen yrittänyt hyväksyä sen,...


Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!