Pääsiäinen lähestyy ja niin myös pääsiäismenu! Päätin tehdä blogiin kolmen ruokalajin pääsiäismenun, joka on kokonaan low-FODMAP.
Vaikka pääsiäismenu onkin FODMAP-ruokavalioon tehty, niin väittäisin sen olevan sen verran herkullinen kokonaisuus, etteivät muut ruokailijat edes muista sen sisältävän mitään rajoituksia.
Pienellä porukalla voit panostaa pääsiäisen ruokapöydässä laatuun
Koska pääsiäistä vietetään tänä(kin) vuonna monessa paikassa ehkä tavallista pienemmillä kokoonpanoilla, ruokaan voi panostaa vähän eri tavalla. Kun ruokailijoita ei ole montaa, on mahdollista panostaa määrän sijasta laatuun.
Ja sekös on ihanaa!
FODMAP-ruokavalio tekee ravintoloissa asioinnista välillä mutkikasta, mutta kotona saat aikaiseksi vähintäänkin yhtä juhlavat setit, kun panostat ruoan esillepanoon ja annosten kokoamiseen.
Isona plussana se, ettei aterian jälkeen tarvitse kokea vatsakipuja ja turvotusta!
Voit esivalmistella ruoista suuren osan, jolloin itse ruokailuvaiheesta jää turha häsääminen pois. Tämän postauksen lopussa on ehdotelma siitä, miten saat ruoat tehtyä helposti vähän kerrallaan.
Koosta pääsiäismenu niin, että vältät ähkyn olon ja turvotuksen
Ärtyneen suolen oireyhtymään vaikuttavat muutkin tekijät kuin vain ruoan FODMAP-hiilihydraatit. Suoliston hoito ja huolenpito on kokonaisvaltaista hommaa.
Ähkystä ei tule hyvä olo kellekään, joten kiinnitä huomiota annoskokoihin. Mitä enemmän ruokalajeja, sen pienemmistä annoksista menu pitäisi koostua.
Ajattele syötävän ruoan kokonaismäärää; jos laittaisit kaikki ruokalajit tavalliselle ruokalautaselle, niin miltä se näyttäisi verrattuna tavallisiin annoksiisi?
Toki juhlina syödään usein runsaammin, mutta tämä on hyvä tapa hahmottaa sitä, missä menee hyvän olon raja.
Lisäksi: suolistoon vaikuttaa vanha tuttu stressi. Kutsu siis ruokapöytääsi ne ihmiset, joita oikeasti haluat nähdä ja valmistele ruokaa hyvissä ajoin etukäteen. Näin itse ruokailuhetki soljuu mukavasti eteenpäin, ja pääset häsäämisen sijaan nauttimaan sekä ruoasta että seurasta.
3 ruokalajin pääsiäismenu
Alkuruoissa on ehdottomasti sellaista hohtoa, joka kuuluu juhlahetkiin. Molemmat alkuruokavaihtoehdot kannattaa tarjota tuoreen leivän kanssa. Leivän kaveriksi voit ruskistaa voita tai kaataa lautaselle dipattavaksi hedelmäistä oliiviöljyä.
PÄÄSET RESEPTEIHIN KLIKKAAMALLA KUVIA TAI ORANSSEJA LINKKEJÄ!
Limelohitartar tarjoillaan inkiväärimajoneesin kanssa. Se on raikas ja keväisen kepeä vaihtoehto naudan tartarille ja sopii myös niille, jotka eivät syö punaista lihaa tai kanaa. Voit tehdä helpon majon itse sauvasekoittimella viidessä minuutissa, tai oikaista maustamalla valmiin majoneesin. Limelohitartarin voi hyvin tehdä etukäteen jääkaappiin maustumaan
Lempeästä lehtikaalikeitosta saa kasvisvaihtoehtoa kaipaavalle juhlavan alkukeiton, kun huolehtii sopalle kunnon koristeet. Creme fraishe (tai kaurafraishe), paahdetut siemenet tai pangrattato (italialaiset paahdetut leivänmurut) pukevat kauniin vihreän sopan juhlapukuun.
Karitsan kareet valmistuvat pannussa kauniin roseen värisiksi helpommin kuin luulet (tai ainakin helpommin kuin minä ennen luulin). Ne voi myös kypsentää uunissa ylikypsän meheviksi.
Jos lammas ei kuulu ruokavalioosi, niin pehmeän tomaattirisoton kaveriksi sopivat myös esim. jättikatkaravun pyrstöt, lohi tai rapeaksi paistetut tofupalat, joiden ohjeen löydät tästä reseptistä.
Tomaattirisoton voi kypsentää etukäteen puolikypsäksi, jolloin se kypsyy kymmenessä minuutissa valmiiksi alkuruoan ja pääruoan välissä, mutta ei pääse menemään yli. Itse ainakin pidän risotossa risiinjyvistä, joiden ytimessä on vielä aavistus purutuntumaa.
Tomaattirisotto viimeistellään kunnon keolla pecorinoa. Pecorino on parmesaanin tapaan kova italialainen juusto, mutta se tehdään lampaanmaidosta.
Maidotonta ruokavaliota suosivat voivat lukea ohjeesta vinkit maidottomaan versioon. Yksi tapa korvata pecorino on heittää (hyvissä ajoin) keltuaiset suola-sokeriseokseen graavautumaan, ja raastaa niitä annoksen päälle juuston sijaan. Kurkkaa graavattujen keltuaisten ohje täältä.
Jälkiruoaksi piti tietenkin saada jotain sitruunaista. Pashareseptiä en lähtenyt uudelleen keksimään, mutta sitruunan ja mantelin makua on pääsiäisen jälkkäriin saatu.
Sitruunalla maustettu mascarpone-muna saa ympärilleen mantelikeksistä rakennetun linnunpesän. Lisäksi lautasella on annosta raikastamaan ihanan makeankirpeä lemon curd. Hyvää lemon curdia saa valmiina kaupan hillohyllystä, joten ihmeitä tämä jälkkäri ei vaadi.
Jos quenellen (tuo soikion malliseksi lusikalla pyöräytetty pallero) muotoilu ei innosta, niin saat tyylikkään annoksen myös paistamalla mantelikeksit tavallisesti kekseiksi ja pursottamalla sitruuna-mascarponen sen päälle. Tai tikkaa keksi pystyyn pehmeään mascarponekasaan. Tyyli on vapaa, maku pakollinen!
PS. Voit tehdä jälkkäristä maidottoman vaihtamalla mascarponen maidottomaan tuorejuustoon, joista löytyi kiva vertailu täältä. Valitse quenelleja varten jämäkkä tuorejuusto.
Esimerkki menun aikataulutuksesta
2 päivää ennen (46 min)
- nosta karitsan kareet jääkaappiin sulamaan (1 min)
- tee mantelikeksit (45 min)
1 päivä ennen (21 min)
- sekoita sitruunamascarpone (10 min)
- laita lohi pakkaseen (1min)
- tee inkiväärimajoneesi (ja laita suoraan pursotuspussiin) (5 min)
- tee minttuvoi jääkaappiin (5min)
- (jos teet kasvissosekeiton, voit tehdä koko keiton edellisenä päivänä)
saman päivän aamuna (31 min)
- ota lohi sulamaan (1 min)
- kasaa jälkiruoka-annokset valmiiksi viileään (jos teet quenelleja, muussa tapauksessa ehtii kasaamaan myöhemminkin) (30 min)
1-2 h ennen ruokailua
- tee lohitartar jääkaappiin (20 min)
- keitä tomaattirisotto puoliväliin, jätä puolet nesteestä lisäämättä (30 min)
- ota kareet pöydälle, leikkaa, rouhi päälle suolaa ja pippuria. (15 min)
juuri ennen ruokailua
- Paista kareet ja laita alkuruoan ajaksi hieman lämmitettyyn uuniin (< 50℃), etteivät jäähdy. (10 min)
- Kasaa alkuruoat lautasille (10 min)