Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Pääsiäisen alkuruoka saisi olla vatsaystävällisyyden lisäksi jotain sopivan keväisää ja hienostunutta, tuumasin. Alkuruoaksi valikoitui lohitartar, joka on naudasta tehtyä versiota kepeämpi ja helposti lähestyttävämpi.

Lohitartar saa raikasta makua limen kuoresta, ja annoksen kruunavat pienet täplät täyteläistä inkiväärimajoneesia. En itse ole suuri majoneesien ystävä, mutta on kaksi paikkaa, johon se mielestäni ehdottomasti sopii; burgerin väliin ja tartarin kanssa.

Tämä majo on raikkain, jota olen syönyt, joten tunkkaisuutta ei tarvitse pelätä!

Lohitartarissa yhdistyy tuoreet maut, pieni hapokkuus ja lohen täyteläisyys. Uskon, että tästä reseptistä tulee ainakin itselleni vakiovieras tuleviinkin menukokonaisuuksiin!

Kaipaatko kasvisvaihtoehtoa? Kokeile tämä toinen pääsiäiseen(kin) sopiva alkuruoka: Lempeä lehtikaalikeitto 

FODMAP lohitartar limellä ja inkiväärimajoneesi

Lohitartar on helppo tehdä, kun pakastat tuoreen lohen kohmeiseksi

 

Lohitartarissa kala syödään kypsentämättä, joten osta mahdollisimman tuoretta kalaa. Jos pyydät kalamyyjää nappaamaan nahan pois, voit laittaa lohen kotona suoraan pakastimeen. Kohmeisena lohi on helpompaa leikata pieniksi kuutioiksi.

Lohta ei tarvitse pakastaa kauaa, vaan riittää, että siitä tulee kohmeinen. Toki voit pakastaa vaikka yön yli ja ottaa tarjoilupäivänä muutamaa tuntia ennen valmistusta sulamaan.

Lohitartar valmistuu nopeasti; lohi kuutioidaan ja ainekset sekoitetaan. Voit tehdä homman jo aamulla, jolloin saat nostettua alkuruoan lautasille helposti ennen tarjoilua

FODMAP lohitartar limellä ja inkiväärimajoneesi

Inkiväärimajoneesi tasapainottaa ja täydentää lohitartarin makuja, älä jätä sitä pois!

 

Inkiväärimajoneesi luo annokseen sekä raikkautta että täyteläisyyttä. Jos et ole inkiväärin ystävä, korvaa se raastetulla piparjuurella!

Majo tehdään huoneenlämpöisistä aineksista, joten tee se hyvissä ajoin, jotta se ehtii jäähtyä ennen tarjoilua. (Lämmin majoneesi ei maistu hyvältä).

Voit hyvin tehdä majoneesin vaikka jo edellisenä päivänä kaappiin maustumaan.

Sauvasekoittimella majoneesi valmistuu parissa minuutissa, eikä ole pelkoa juoksettumisesta. Ohjetta voi myös varioida loputtomiin, joten tämä kannattaa ottaa talteen!

Toki voit ostaa myös valmiin, naturellin majoneesin ja maustaa sen inkiväärillä itse.

FODMAP lohitartar limellä ja inkiväärimajoneesi

 

Lohitartar limellä

3 isoa tai 5 pientä annosta (kuvissa iso annos)

400 g nahatonta kirjolohta (mieluusti kohmeisena)
1 luomulime
1 tl suolaa
vähän mustapippuria myllystä
½ tl dijonsinappia
1 kevätsipulin varret (n. ½ dl silputtuna)
versoja tarjoiluun, esim. vuonankaalia

1. Leikkaa kohmeinen lohi noin puolen sentin kuutioiksi. Itse leikkasin fileen ensin korkeussuunnassa kolmeen, sitten viipaloin sen pyrstöstä lähtien ohuiksi suiruiksi, ja viimeiseksi vielä suirut nippu kerrallaan kuutioiksi.

2. Sekoita lohikuutioihin mausteet sekä hienonnettu kevätsipulin varsi ja hienoksi raastettu limen vihreä kuorikerros.

3. Laita jääkaappiin maustumaan suljettuun astiaan vähintään puoleksi tunniksi.

Voit tarjoilla tartarin joko stanssin avulla lautaselle muotoiltuna tai esim. paahdetun leivän päälle keoksi aseteltuna. Tartarin voi myös levittää lautaselle vaikka renkaan muotoon “kranssiksi”, kuten ravintoissa välillä näkee. Kranssin voi koristella sieltä täältä versoilla ja minikokoisilla majoneesipursotteilla, superkaunis!

Jos haluat stanssata tartarin pyöreään muotoon (kuten kuvissa), mutta kotoa ei löydy virallista välinettä, voit käyttää stanssaamiseen pyöreää piparkakkumuottia tai foliota: Taittele folio n. 5 cm suikaleeksi ja pyöräytä suikale sopivan kokoiseksi rinkulaksi. Kiinnitä teipillä. Foliosta tehty versio on vähän löperö, mutta toimii kyllä, testattu on!

 

 

Inkiväärimajoneesi

10 annosta

1 muna, huoneenlämpöinen
2 tl valkoviinietikkaa
2 dl rypsiöljyä, huoneenlämpöisenä
½ tl suolaa
2 kpl noin 3 x 5 cm palaa tuoretta inkivääriä (tai noin 1 tl raastettua piparjuurta, jos haluat piparjuurimajon)

1. Riko kapean kannun pohjalle muna (esim. sauvasekoittimen mukana tullut kannu on hyvä). Laita munan päälle etikka ja suola (piparjuuriraaste, jos käytät sitä), ja lopuksi öljy.

2. Vie sauvasekoitin (ei käynnissä) kannun pohjalle. Käynnistä sauvasekoitin pitäen sitä pohjassa, älä nosta. Näet, kun majoneesi alkaa syntyä. Jos näyttää siltä, että päälle jää vähän öljyä, joka ei meinaa sekoittua, voit varovasti nostaa sekoitinta hieman irti pohjasta, jotta pyörre imaisee loputkin öljyt mukaansa.

3. a) Kiinteä majo: Kuori ja raasta inkivääri hienoksi. Purista raasteesta sormilla mehut pois ja sekoita raaste majoneesiin. Laita halutessasi pursotinpussiin ja pursota tartarin ympärille pienet kasat.

3. b) Löysä majoneesi: Käytä vain puolet ohjeen inkiväärin määrästä, koska mehuineen inkivääri maustaa kastiketta enemmän. Kuori ja raasta inkivääri ja sekoita raaste mehuineen majoneesiin. Tarjoile löysä majoneesi esim. raitoina lautasella.

FODMAP lohitartar limellä ja inkiväärimajoneesi

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!