Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Muistatko sinäkin kananmunakastikkeen lapsuudesta? Satuin kalareissun päätteeksi tekemään kyseistä soosia yhtenä päivänä ja mietin, että miksi sen on annettu unohtua? Ihan parasta herkkua! Gluteeniton valkokastike ei vaadi ihmeitä keittiössä, mutta on takuuvarma pottujen kaveri. 

Valkokastike perunoiden kanssa on tosi edullinen herkku, ja se valmistuu arkenakin nopeasti. Aterian valmistukseen ei mene sen enempää aikaa kuin perunoiden keittämiseen. 

Valkokastike on sama kastikepohja, jota käytetään lasagneen, mutta kananmunilla höystettynä se kaveeraa perunoiden kanssa

Valkokastike eli béchamel on vaalea, ranskalainen klassikkosoosi, joka keitetään voista, jauhoista ja maidosta. Tässä valkokastike on muokattu gluteenittomaksi ja vehnättömäksi, jotta se sopii FODMAP-ruokavalioon. 

Joissain versiossa kastike aloitetaan kiehauttamalla maito sipulin ja mausteiden kanssa, mutta siihenhän me emme FODMAP:in nimessä ryhdy. Sitä paitsi kastike on ihanaa ihan tavallisellakin maidolla, kunhan sen lopulta maustaa vienosti muskottipähkinällä ja valkopippurilla. 

FODMAP resepti valkokastike kananmunalla

Gluteeniton valkokastike syntyy yhtä helposti kuin perinteinen. Retroherkku vie takaisin lapsuuden ruokapöytään. 

Gluteeniton valkokastike syntyy yhtä helposti kuin perinteinenkin, jauhot vain vaihdetaan. Käytin itse Semperin Fin Mix -gluteenitonta jauhoseosta, koska sen käytöstä minulla on positiivista kokemusta kastikkeiden suurustajana aiemminkin. Lisäksi se on vehnätön, joka on FODMAP:in kannalta olennaista. 

Gluteenittoman valkokastikkeen voi tarjota simppelisti perunoiden kanssa (osta hyvää perunaa ja keitä rakkaudella oikean kypsyiseksi), mutta minusta ihan parasta se on savukalan kanssa. Jos et savustele itse, niin piipahda torilla tai kaupassa hakemassa sopivan kokoinen kimpale esim. savusiikaa tai vaikka -muikkuja! Voit kokeilla kananmunakastiketta myös blogista löytyvän silakkaohjeen kaveriksi. 

 

Gluteeniton valkokastike kananmunalla 

(4 annosta)

 

5 kananmunaa 

reilu nokare (n. 20 g ) voita 

4 rkl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (käytin Semperin Fin Mix)

  1. 5 dl maitoa (tarvittaessa laktoositon)

pieni hyppysellinen muskottipähkinää

pieni hyppysellinen valkopippuria 

suolaa 

 

  1. Keitä kananmunat koviksi esim. näin: laita munat kylmään veteen ja kattila levylle. Odota, että vesi kiehahtaa. Peitä kannella ja nosta levyltä sivuun 6 minuutiksi. Valuta ja laita sivuun. 
  2. Kuumenna valmiiksi mukillinen maitoa esim. mikrossa.
  3. Sulata (pinnoitetutussa) kattilassa voi ja lisää jauhot. Käytä noin 30 % lieden tehosta, jottei seos ruskistu. Sekoittele pari minuuttia, jotta jauhot turpoavat.
  4. Lisää lämmitettyä maitoa loraus kerrallaan ja vatkaa samalla vispilällä voimakkaasti. Seoksesta tulee ensin tahnamainen ja sitten voit lisätä maitoa reippaammin.
  5. (Jos paakkuja syntyy, näytä kastikkeelle vähän sauvasekoitinta. Voit myös tässä vaiheessa siivilöidä sen ja painella paakkuja siivilän läpi, jossa saat jauhot mukaan suurustamaan kastiketta. Oma tuntumani on, että gluteenittomat jauhot paakkuuntuvat helpommin.)
  6. Mausta kastike hellävaraisesti muskottipähkinällä ja valkopippurilla, etteivät hennot maut pelästy. Tähän riittää pieni veitsenkärjellinen molempia. Lisää myös suolaa maun mukaan. Maista tarvitseeko mausteita lisätä. 
  7. Leikkaa munat halutun kokoisiksi paloiksi kastikkeen joukkoon. Itse suosin munaleikkurilla leikkaamista ristiin, eli kaksi kertaa eri suuntiin. 
FODMAP resepti valkokastike kananmunalla
FODMAP resepti valkokastike kananmunalla

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!