Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Joskus keittiössä onnistuu, ja joskus ei. Nyt onnistui. Olen kalastavan isän tyttärenä syönyt kalaruokia koko ikäni, mutta tämä haukiwallenberg pääsee kyllä jollekin top-listalle. 

Moni vierastaa kalaruokien tekoa ja kokee, että kalan valmistaminen on jotenkin vaativaa. Jos olet yksi heistä, niin tämä ohje on juuri sinulle. Mitään erityistaitoja ei tarvita! 

Haukiwallenberg on jotain aivan muuta kuin kouluruokalasta tutut kalapihvit. Se on hienostunut, ilmava, murea ja raikkaan tuoreen makuinen. Ihan ravintolatason sapuskaa, mutta silti tarpeeksi helppo kotona tehtäväksi. Mikä voisi olla parempaa? 

Haukiwallenberg on ravintolatason annos, joka valmistuu kotona yhtä helposti kuin lihapullataikina

FODMAP resepti haukiwallenberg

Haukiwallenberg on siitä kokkiystävällinen ruoka, että hauesta ei tarvitse osata poistaa ruotoja. Tässä ohjeessa ruodot menevät jauhettaessa niin pieniksi, että ne kypsyvät pehmeiksi, eikä niistä ole syödessä enää tietoakaan. 

Haukiwallenbergeissa taikinaan sekoitetaan kuohukerma. Luulisin, että sama homma onnistuisi ihan hyvin kasvipohjaisellakin versiolla, mutta valitse silloin mahdollisimman rasvapitoinen kerma (eli ehkä vispautuva versio).

Monissa ohjeissa varoitetaan taikinan juoksettumisesta. Juoksettumisen estämiseksi sekä kalan että muiden raaka-aineiden tulisi olla tosi kylmiä. Käytä siis jääkaappikylmää kananmunaa. Itse myös heitin hauen ja kerman noin puoleksi tunniksi pakkaseen ennen kokkailua.

Halusin testimielessä sekoittaa kerman taikinaan käsipelillä, jotta saan hommaan tuntumaa. En huomannut juoksettumisen suhteen mitään ongelmaa, kun kermaa laittoi mukaan pieninä lorauksina ja taikinaa sekoitti voimakkaasti lisäysten välissä. Monissa ohjeissa wallenberg tehdään tehosekoittimella.

FODMAP resepti haukiwallenberg

Muista käyttää haukiwallenbergeihin kunnolla kylmennettyjä aineksia 

 

Näitä herkkupihvejä voi tarjoilla monella tapaa. Itse oikaisin käyttämällä (ensimmäistä kertaa elämässäni) Pirkan valmismuusia pakkasesta (arvio sellaisenaan: 3 / 5). Tuunasin sitä kaappiin jääneellä yrttiöljyllä (ohje Instagramin kohokohdissa) ja kevätsipulinvarsilla. Hyvää tuli! 

Klassisesti haukiwallenberg tarjoillaan ruskistetun voin kanssa (tästä myös tutoriaali Instagramin kohokohdissa). Jos haluat ravintolafiiliksen, niin tee se! Itse tein pihveille kaveriksi raikkaan kermaviilikastikkeen, jossa on suolakurkun lisäksi pieneksi hienonnettua tuoretta paprikaa. Ohje löytyy alta. 

Kastike sopi pihvien ja muusin kanssa kuin nenä päähän! Tuore paprika toimii tällaisissa kylmissä kastikkeissa tosi hyvin imitoimaan sipulin suutuntumaa.

Tätä kirjoittaessa foodien sivuilla haukifilee maksoi 14,90 €/kg. Se kilpailee siis hinnoissa lohen kanssa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, voit aloittaa tällä helpolla ohjeella! Saat laajennettua kalaruokiesi kavalkadia helposti ja maistuvasti. Lisäksi hauki on yleinen, ekologinen, kotimainen järvikala. Kunnon Suomiruokaa siis! 

Sinua voi kiinnostaa myös: 7 vinkkiä hauen ruokakäyttöön

 

Haukiwallenberg ja paprikaremoulade

noin 12 pihviä, eli noin 6 reilua annosta 

 

Haukiwallenbergit

 

700 g haukea hyvin viilennettynä

2 kananmunaa (jääkaappikylminä)

1 rkl sitruunamehua 

2 tl dijonsinappia 

1,5 tl suolaa 

mustapippuria myllystä 

2 dl kuohukermaa hyvin viilennettynä (tarvittaessa laktoositon tai kasvipohjainen runsasrasvainen)

1 puntti tilliä 

 

  1. Kuutioi hauki pieneksi tai jauha lihamyllyssä. Jäähdytä haukea ja kermaa noin 30 min pakkasessa. Ehdit sillä aikaa hyvin pilkkomaan tillin ja tekemään paprikaremouladen tai valmistelemaan lisukkeita. 
  2. Laita uuni lämpeämään 150℃.
  3. Jauha hauki monitoimikoneessa, jos et vielä jauhanut lihamyllyssä, ja sekoita siihen (käsin tai koneessa) munat, sitruunamehu, dijon sekä suola ja pippuri. 
  4. Lisää kermaa pieni loraus kerrallaan ja sekoita voimakkaasti (tai jatka monitoimikoneessa ja lisää kermaa ohuena nauhana, varsinkin alussa hyvin varovasti). Lisää seuraava loraus vasta, kun edellinen on kunnolla sekoittunut. Lisää kerman jälkeen tillisilppu. 
  5. Laita korppujauho syvälle lautaselle. Muotoile taikinasta muhkeita pihvejä kostutetuin käsin ja pyöräytä pihvit jauhoissa. 
  6. Paista pihveihin kaunis väri kuumalla paistinpannulla. Nosta ne pannun jälkeen uunin kestävään astiaan ja jatka kypsennystä uunissa 6-9 min, jotta ne kypsyvät sisältä asti.

 

Paprikaremoulade

6 annosta 

 

1 maustekurkku 

reilu lohko paprikaa (tai puolikas pieni)

200 g kermaviiliä (tai ranskankermaa, turkkilaista jogurttia, kaurafraishea)

1 tl dijonsinappia 

1 tl sokeria 

suolaa 

pippuria 

 

  1. Hienonna suolakurkku ja paprika veitsellä pieneksi silpuksi. 
  2. Sekoita kaikki aineet ja tarkista maku. 
FODMAP resepti haukiwallenberg
FODMAP resepti haukiwallenberg
FODMAP resepti haukiwallenberg

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!