Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Uunikaurapuuro on mainio aamiainen, lounas tai välipala. Se on täyttävä, pitää hyvin nälkää ja on ravintorikas. Lisäksi se on low-FODMAP. Uunikaurapuuro on meillä korvannut ennen suosiossa olleen uuniohrapuuron.  

Teen usein niin, että sunnuntaina teen padallisen uunipuuroa, jota lämmitän arkiaamuina aamiaiseksi. 

Aamut lähtevät jotenkin kivemmin käyntiin, kun kaapissa on valmista ruokaa, eikä tarvitse autopilotti-modessa miettiä, että mitä sitä taas suuhunsa laittaisi. Lisäksi lämmittäminen on tosi nopeaa! 

uunikaurapuuro on kätevää valmistaa etätöiden lomassa

FODMAP resepti uunikaurapuuro

Nämä uunissa itsekseen valmistuvat ruoat ovat myös etäpäivinä tosi käteviä, koska padan voi lykätä uuniin ja sitten puhua Teams-palavereita, kunnes ruoka on kypsää. 

Pitkään haudutettu uunikaurapuuro on täyteläistä ja pehmeää. Minusta puurot ovat myös jotenkin lohdullisia, turvallisia ruokia. Niitä tehdessä on hankala mennä vikaan, ja ne uppoavat tilanteessa kuin tilanteessa. Sillä on varmaan jotain tekemistä lapsuuden ruokien kanssa.

Tein puuron käyttäen Virtasalmen viljatuotteen kaurasuurimoita. Olen tilannut isomman pussin heidän verkkokaupastaan. Myös Myllärin gluteeniton kaurarouhe soveltuu tähän tarkoitukseen oikein hyvin. Rouheessa jyvät on leikattu “pätkiksi”. 

Kun jyviä ei ole litistetty hiutaleiksi, ne turpoavat ihanan pehmeiksi puurossa, mutta pitävät kivan napakan rakenteen. Puurosta ei siis tule sileää, vaan ihanasti jyväisää. Vähän samanlainen rakenne kuin hyvässä risotossa (tosin risoton voi jättää vielä enemmän al denteksi, tästä tulee pehmeämpää). 

Sivustolta löytyy resepti myös uuniriisipuurolle, joka valmistetaan samaan tapaan. Silloin siitä saa hyvin paljon kattilapuuroa muistuttavan! 

 

Uunikaurapuuro 

4 annosta

2 dl kokonaisia kaurasuurimoita (ei hiutaleita)

3 dl vettä 

8-10 dl haluamaasi maitoa (itse käytin mantelimaitoa)

1 tl suolaa 

 

  1. Laita uuni lämpeämään 150℃. Laita uunin kestävään astiaan / pataan vesi ja kaurahiutaleet ja laita se lämpenevään uuniin kunnes vesi on imeytynyt ryyneihin (n. 20-30 min). 
  2. Sekoita joukkoon 8 dl mantelimaitoa ja laita takaisin uuniin. Anna kypsyä noin 2 h. Sekoita välissä 1-2 krt. Lisää tarvittaessa paiston loppupuolella lisää mantelimaitoa ja suola. Jyvät imevät nestettä yllättävän paljon, kun saavat uunissa rauhassa muhia. 

 

Huom! Puuro saa olla valmiina vähän löysää, koska se paksunee ja asettuu vielä vähän uunin jälkeen.

FODMAP resepti uunikaurapuuro
FODMAP resepti uunikaurapuuro
FODMAP resepti uunikaurapuuro

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!