Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Sipulit ovat mainio tapa maustaa ruokaa. Niiden maku on tavoitettavissa monissa perinteisissä ruoissa, ja kun sipulia paistaa voissa – se tuoksu! Samalla se on monen vatsalle ikävä high-FODMAP raaka-aine. Kaikista high-FODMAP -aineksista moni mainitsee eniten oireita tuottavaksi juuri sipulit. Onneksi sipulien korvaaminen FODMAP-ruoanlaitossa on suhteellisen helppoa! 

Tässä postauksessa käyn läpi: 

  • Mitä eri vaihtoehtoja sipulin korvaamiselle on?
  • Millä tavalla erilaisia sipulia korvaavia raaka-aineita kannattaa käyttää? 
  • Miten valita oikea korvike sipulille?
  • Mikä on assa-foetida -mauste? 
  • Miten korvata valkosipuli? 

Sipuli kannattaa korvata eri ruoissa eri tavoin. On eri asia saada kypsän sipulin täyteläistä makua lämpimiin ruokiin kuin pientä karvautta ja suutuntumaa tuoreisiin herkkuihin. Tässä olen jaotellut sipulin korvaamiseen erilaisia keinoja tilanteesta riippuen. 

LUe TÄSTÄ KÄYTÄNNÖN VINKIT SIPULEIDEN KORVAAMISEEN 

FODMAP resepti sipuli

Sipulin korvaaminen lämpimissä ruoissa 

Paistetun ja kypsennetyn sipulin voi korvata monella tapaa riippuen käyttötarkoituksesta. Joskus sipulin tehtävä on tuoda ruokaan makua, joskus myös rakennetta. 

Yksi hyvä tapa saada ruokiin sipulista makua on assa-foetida (tai asafoetida) -mauste. Se on suomenkieliseltä nimeltään hajupihka tai “pirunpaska”. Jauhe on nimensä ansainnut, sillä se todella haisee aivan kamalalta, jos purkkia erehtyy nuuhkimaan. 

Assa-foetidaa käytetään varsinkin Intiassa ja Lähi-Idässä maustamaan lämpimiä ruokia, kuten curryja. Näissä resepteissä se lisätään pannuun ensimmäisenä öljyn kanssa, ja paistetaan sitä hetki. Intialaisissa ruoissa usein muutkin mausteet paistetaan kevyesti öljyssä kastikkeenteon alkajaisiksi. 

Assa-foetidaa käytetään melko maltillisia määriä, yleensä ¼ – 1 teelusikallista. Olen itse käyttänyt hyvin tuloksin kokonaisenkin teelusikallisen. Assa-foetidalla voi maustaa monipuolisesti kastikkeita, keittoja ja patoja. Se ei tuo ruokaan rakennetta, mutta makua kylläkin. 

FODMAP resepti sipuli

Sipulia voi korvata myös purjon vihreilllä osilla. Vaikka purjo kokonaisuudessaan on high-FODMAP, niin vihreät varret ovat low-FODMAP 54 grammaan asti. Purjon vihreä osa toimii hyvin maustajana etenkin keitoissa ja sosekeitoissa, koska niissä se saa rauhassa pehmentyä. Se sopii hyvin myös suolaisten piirakoiden täytteeksi, ja silloin sen voi halutessaan ensin kevyesti kuullottaa pannulla tai höyryttää pehmeäksi. 

Myös kevätsipulin varsia voi käyttää sipulin korvaajana lämpimissä ruuissa. Ne ovat kuitenkin rakenteeltaan sipulia pehmeämpiä ja maultaan miedompia. Tämän vuoksi kevätsipuli kannattaa lisätä lämpimiin ruokiin vasta loppuvaiheessa, jotta ne säilyttävät makuaan ja pysyvät kasassa. Esimerkiksi kermainen lohikeitto tai kesäkeitto saa kivan loppusilauksen kevätsipulin varsista, jotka voi lisätä koristamaan keittoa lautasella. 

Assa-foetidaa voi myös yhdistellä purjoon tai kevätsipulin varsiin; käytä assa-foetidaa liemiin ja kastikkeisiin, ja tuo loppusilaus kevätsipulilla!  

FODMAP resepti sipuli

 

Tuoreen sipulin korvaaminen 

Saaristolaisleipä, päällä smetanaa ja mätiä, viimeiseksi ripaus hiuksen hienoksi leikattua punasipulia. Tuore sipuli viimeistelee ihanasti monen herkkupalan antaen makua ja pientä karvautta. Miten tuore sipuli siis korvataan? 

Tuoreen sipulin korvaamiseen on käytännössä kolme vaihtoehtoa: kevätsipulin vihreät varret, ruohosipuli ja purjon vihreät lehdet. 

Ruohosipuli on sekä maultaan että rakenteeltaan hennompi, ja sopii maustamaan ruokia lempeämmin. Kokeile ruohosipulia esimerkiksi vihersalaatteihin, juustovoileivän päälle sekä kevyempiin kermaviilikastikkeisiin ja dippeihin. 

Kevätsipulin varret maistuvat hieman vahvemmin, mutta sitä voi melko huoletta käyttää aika reilustikin. Käytä kevätsipulin varsia esimerkiksi itse tehtyyn perunasalaattiin, smetana- ja creme fraishe -pohjaisiin kastikkeisiin, kermaisten pastojen päälle ja aasialaisten wokkien viimeistelyyn. 

Purjon vihreitä osia voi myöskin käyttää tuoreeltaan. Muista halkaista purjo ja huuhdella lehtien välit hyvin! Minun vinkkini on leikata tuoreena käytettävä purjo terävällä veitsellä superohuiksi suikaleiksi, jolloin maku ja rakenne eivät hallitse liikaa. Purjon vihreitä osia voi niin ikään käyttää salaatteihin, pastojen päälle ja vaikka suolaisten piiraiden koristeluun uunin jälkeenkin! 

 

LUE LOPPUUN, NIIN SAAT VINKIT MYÖS VALKOSIPULIN KORVAAMISEEN JA VALKOSIPULIÖLJYN KÄYTTÖÖN

 

FODMAP resepti sipuli

Valkosipulin korvaaminen

Jo aiemmin mainittu assa-foetida on yksi tapa korvata myös valkosipulia lämpimissä kastikkeissa, keitoissa ja pataruoissa. 

Varsinaista valkosipulin makua saa kuitenkin parhaiten lisättyä ruokaan valkosipuliöljyn muodossa. FODMAP-hiilihydraatit ovat vesiliukoisia, joten ne eivät liukene öljyyn. 

Valkosipulilla maustettua öljyä saa hyvinvarustelluista ruokakaupoista, mutta sitä on helppoa tehdä myös itse. Öljyn voi maustaa valkosipulilla joko kuumentaen tai kuumentamatta. 

Itse teen valkosipulilla maustetun rypsiöljyn kuumentaen öljyn ja valkosipuliviipaleet pannulla. Rypsiöljy kestää hyvin kuumentamista ja kuumennettaessa mikrobit kuolevat melko hyvin. Näin öljy myös säilyy pidempään. Rypsiöljyyn tehdyn mausteöljyn voi säilyttää jääkaapissa. 

Löydät ohjeen valkosipuliöljyn tekemiseen sivustolta täältä. Sitä voi käyttää esimerkiksi paistamiseen, lohkoperunoiden maustamiseen, pataruokiin ja keittoihin. Tällöin öljyä kannattaa käyttää reilusti, jotta maku erottuu. Valkosipuliöljy on myös ihana marinadi esim. kanalle, eikä erillistä paistoöljyä silloin enää tarvita. 

Myös oliiviöljyn voi maustaa valkosipulilla. Sen voi valmistaa hellästi kuumentaen, mutta myös ilman kuumennusta. Öljy imee valkosipulin makua itseensä myös huoneenlämpöisenä, kun saa vain aikaa maustua. 

Oliiviöljy kiinteytyy jääkaapissa, joten se kannattaa säilyttää huoneenlämmössä puhtaassa purkissa ja käyttää muutaman päivän sisällä. Tai ostaa kaupasta valmiina.

Valkosipulilla maustettu oliiviöljy on omiaan annosten viimeistelyyn, jossa siitä saa myös voimakkaimman maun irti. 

Kokeile valkosipulilla maustettua oliiviöljyä salaatinkastikkeeksi, keittoannoksen viimeistelyyn, peston pohjaksi, tuoreen leivän dippailuun tai esimerkiksi oliivien marinoimiseen. Valuta oliiveista neste ja korvaa se valkosipuliöljyllä – saat todella helpon mutta ihanan tarjottavan napostelulautaselle. 

PS. Villi vinkki: Olen joskus laittanut vanhentuneen, versoavan valkosipulin kynnet multaan kasvamaan, ja ne kasvattivat varret. Käytin näitä varsia ruoanlaittoon makua tuomaan. En tiedä valkosipulin varsien FODMAP-pitoisuutta, joten voit suhtautua tähän vinkkiin varauksella ja kokeilla omaa sietokykyäsi. Itse vältyin oireilta! 

Kertokaa kommenteissa teidän tavat korvata sipulit! Mitä olette keksineet, vai jätättekö sipulit vaan välistä? 

FODMAP resepti sipuli

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!