Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Täydellinen vinegretteohje on kuin hyvin istuva takki; monikäyttöinen luottovaate, joka skarppaa asun kuin asun. Vihersalaateissa tämä tarkoittaa sitä, että koko salaatti saa vinegretestä uuden takin; luottoasun, joka moniottelee kaikenlaisten lisukkeiden kanssa. 

Tämän ohjeen vinegrette maustaa vihersalaatin niin, ettei se välttämättä edes paljon kumppaneita kaipaa. Varsinkin talvella, kun monet salaattikasvikset uinuvat talviuntaan, niin hyvä vinegrette ja lehtisalaatti toimivat kahdestaan paremmin kuin hyvin. 

Vinegretteohje on yksi luottoresepteistä, jotka säilyvät vuodesta toiseen

Valmiit salaatinkastikkeet eivät aina ole low-FODMAP, ja muutenkin monissa on mielestäni vähän teollinen maku. Onneksi oman voi tehdä niin helposti! Vinegretteä voi tehdä huoletta vähintäänkin ohjeen mukaisen satsin, koska se säilyy jääkaapissa todella hyvin (ja kun makuun jää koukkuun, niin sitä tekee mieli lotrata vähän kaikkeen). 

Tee vinegrette puhtaaseen lasipurkkiin, niin se on kätevä ravistaa sekaisin aina ennen salaatin päälle lisäämistä. 

Oodi karkealle Dijon-sinapille

Olen vasta viime vuonna tutustunut karkeaan Dijon-sinappiin. Ajattelin, että se koostuu kovista sinapinsiemenistä, jotka poksahtelevat hampaiden väleissä kuin pienet pippurit ikään. Ja miten väärässä olinkaan! Sinapin siemenet ovat kuin pehmeitä hiutaleita, ja makukin on lempeä, ei niin pistävä kuin sileän Dijonin. 

Nykyään kaapistani löytyy tämä karkea Dijon vakiotuotteena ja käytän sitä moneen! Täälläkin sitä löytyy vinegreten lisäksi esim. smetanasillin ja silakoiden smetanavaahdon maustajana. Se onnistuu tuomaan jotenkin paljon hienostuneemmalla tavalla sinapin häivähdyksen moniin ruokiin. 

Tämä vinegretteohje on hapokas, mutta juuri sen takia niin herkullinen! Se on parhaimmillaan vahvojen lehtivihreiden kanssa, mutta sopii mainiosti myös esim. paahdettujen porkkanoiden päälle (testattu on – vuohenjuuston kanssa!). 

Varsinkin tuhdit ja rasvaiset ruoat rakastavat hapanta vastinparia, joten kokeile tehdä esimerkiksi lämmin juustoleipä, ja kruunaa se vinegretessä pyöritetyillä rukolan lehdillä. 

Mielestäni tässä vinegretteohjeessa on ihanasti maut tasapainossa. Mikään ei kuitenkaan estä muuttamasta sitä, varsinkin jos ruoka kaipaa vaikka enemmän makeutta tai öljyisyyttä. Kokeile, muuntele ja nauti!  

 

Täydellinen vinegretteohje

 

0,5 dl valkoviinietikkaa

0,25 dl oliiviöljyä 

0,25 dl valkosipulioliiviöljyä TAI yhteensä 0,5 dl oliiviöljyä 

0,5 dl sitrusmehua (ison sitruunan puolikkaan mehu, limeä tai appelsiinia)

2 tl kokojyvä Dijon-sinappia 

1 rkl vaaleaa siirappia / vaahterasiirappia / (fariini)sokeria 

suolaa ja mustapippuria myllystä. 

 

Lisää kaikki aineet puhtaaseen lasipurkkiin ja ravista sekaisin. 

 

FODMAP resepti vinaigrette
FODMAP resepti vinaigrette

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!