Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Ystävänpäivään kuuluu perinteisesti vaaleanpunaiset ja makeat ihanuudet, mutta laskiaispullien ilotulituksen jälkeen halusin tehdä jotain muuta. Kehittelin ystävänpäivän suolaisen yllärin, jolla voi ilahduttaa kaveria tai sydämensä valittua!

Timjami-juustoskonssit rapuvaahdolla bondaavat makeankitkerän ja sitruksisen cockailin kanssa kuin parhaat kaverit! Olen aina ollut sitä mieltä, että low-FODMAP -syömisen ei tarvitse tarkoittaa tylsää tai yksitoikkoista syömistä, ja tämä hienostunut suolapala-cocktail -kombo on siitä elävä esimerkki. 

Pidin aiemmin skonsseja jokseenkin simppeleinä ja – myönnettäköön – hieman tylsinä, mutta näistähän saa näköjään myös aivan ihania! 

Ystävänpäivän suolaisten skonssien ohje on superkiva, koska se on helppo ja lopputulos on tosi mehevä. Maistuvan taikinan salaisuutena on reipas timjamin käyttö ja juustoraaste. Meillä syötiin kaikki yhdeltä istumalta!

FODMAP skonssit rapumousse cocktail

Kun olet saanut ainekset pöydälle, niin skonssien taikina valmistuu viidessä minuutissa. Kaulinta ei tarvita, vaan taputtelu ja stanssaus riittää. Näitä pyöräyttäisi vaikka viikonloppuaamiaisen level-upiksi! 

Söpöilijöille vinkkinä; skonssit voi leikata ystävänpäivän hengessä myös sydämenmuotoisella piparimuotilla 

Skonssit kehotetaan yleensä syömään heti tuoreeltaan, mutta nämä säilyivät mukavan kosteina seuraavaan päiväänkin, kun säilytti ilmatiiviisti. (Ja nyt jos mietitte, että miten ne voidaan syödä kaikki heti ja silti myös seuraavana päivänä, niin tein siis kaksi satsia.)

FODMAP skonssit rapumousse cocktail

Rapumoussen olen testannut tehdä myös kahteen kertaan; sekä soseuttamalla ravut, että hakkaamalla ne veitsellä pieneksi. Tärkeintä on saada ravuista kaikki ylimääräinen neste pois, eli käytä ne sen verran pehmeinä ja valutettuina, etteivät enää sulaessaan luovuta nestettä mousseen.

Rapumousse on ihanan fiini, ja samalla super simppeli, sisältäen vain kolme ainesosaa! Jos haikailet ystävänpäivän kunniaksi superpanostusta, niin käytä jokiravunpyrstöjä tavallisten katkisten sijaan. Saat tästä halutessasi myös aivan ihanan täytteen uuniperunoille! 

Shrub tuo cocktailiin ihanasti makua. Voit käyttää sitä myös vaikka perinteisen gin & tonicin maustamiseen!

Julkaisin vähän aikaa sitten veriappelsiineista keittelemäni shrubin. Shrub on siirappi, joka keitetään hedelmästä/marjasta, sokerista ja etikasta. Jos veriappelsiinien kausi ehtii hujahtamaan ohi, niin voit keitellä shrubin vaikka tavallisen appelsiinin ja verigreipin yhdistelmästä! 

(Toim.huom. shrub voi tarkoittaa myös alkoholia, joka on sekoitettu sokerin ja hapokkaan hedelmän kanssa.)

Olen itse ginipohjaisten drinkkien ystävä, mutta toki voit muokata cocktailohjetta mielesi mukaan! Shrubin happo-makeussuhdetta voi myös säädellä oman maun mukaan. Tee drinkistä itsellesi (ja tietty ystävällesi) mieluinen!

PS. Reseptien lopussa on vinkit myös maidottoman version tekemiseen. 

Ja sitten ystävänpäivän suolaisiin resepteihin! 

 

FODMAP skonssit rapumousse cocktail

Timjami-juustoskonssit

koosta riippuen 8 – 12 kpl, eli puolitettuina 16-24 suupalaa 

 

2 dl (160 g) gluteenitonta (ja vehnätöntä) vaaleaa jauhoseosta 

3 tl leivinjauhetta 

1 tl suolaa 

0,5 dl auringonkukansiemeniä 

2 rkl kuivattua timjamia (tai halutessasi riivi tuoreista timjamin oksista pieni kourallinen lehtiä)

1,5 dl (n. 60g) juustoraastetta (käytin emmentalia)

1,5 dl maustamatonta jogurttia tms. maitotuotetta 

4 rkl oliiviöljyä 

(pieni tilkka vettä)

maitoa voiteluun 

 

  1. Laita uuni lämpeämään 225℃.
  2. Sekoita kuivat aineet ja juustoraaste. 
  3. Lisää jogurtti ja oliiviöljy ja sekoita. Jos taikina tuntuu kuivalta, ja jauhot eivät meinaa sitoutua taikinaan, lisää ihan pieni tilkka kylmää vettä. Taikinan pystyy sekoittamaan lastalla ja siitä tulee helposti muotoiltava. 
  4. Kumota taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja painele n. 2-3 cm korkeaksi levyksi. Älä painele liian ohueksi, koska nämä skonssit eivät kohoa uunissa hurjasti. 
  5. Stanssaa skonssit taikinasta (esim. ylöspäin levenevä kuohuviinilasi käy tähän koonsa puolesta mainiosti, tai sitten se söpöilypiparkakkumuotti) ja asettele pellille leivinpaperille. 
  6. Voitele skonssit maidolla ja paista 225℃ noin 15 min, tai kunnes ovat ihania ja kullanruskeita. 

 

Vinkit maidottomaan versioon: En ole kokeillut käyttää maidottomia juustoraasteita (pitääkin tutustua!), mutta voisin kuvitella, että lämmittämiseen soveltuvat maidottomat vaihtoehdot käyvät tähän ihan yhtälailla. Jogurtin tilalle kokeilisin käyttää esim. maidotonta fraishea / smetanaa. Skonssit voi silata ennen paistoa kauramaidolla, tai miksei vaikka kananmunalla. 

FODMAP skonssit rapumousse cocktail

Rapumousse 

 

1 rasia (200g) Creme Bonjour katkaraputuorejuustoa tai valitsemaasi tuorejuustoa (kevytversiot ei välttämättä vaahdotu, joten suosi tässä täysrasvaisia)

120 g katkaravunpyrstöjä sulatettuna ja valutettuna 

puoli punttia ruohosipulia 

 

  1. Sulata ravut huolellisesti, ja valuta kaikki neste pois. Soseuta ne sitten esim. sauvasekoittimella tai hakkaa veitsellä pieniksi. Vaahdota tuorejuusto sähkövatkaimella. 
  2. Hienonna ruohosipuli ja kääntele kaikki aineet sekaisin. 

Vinkit maidottomaan versioon: Voit hyvin sekoittaa ihanan raputäytteen myös maidottomasta fraishesta tai tuorejuustosta, ravuista ja ruohosipulista. Jos käytät fraishea tai maustamatonta, maidotonta tuorejuustoa, mausta sitä vähän suolalla ja pippurilla! 

 

Veriappelsiini-cocktail 

 

4 cl veriappelsiinishrubia (sekoittuu juomaan paremmin, kun ei ole aivan jääkaappikylmää)

4 cl giniä 

kivennäisvettä (tai halutessasi tonic-vettä)

tuoretta timjamia 

jäitä 

 

Sekoita gin ja shrub lasin pohjalla. Kaada päälle ensin vähän kivennäisvettä, jotta shrub sekoittuu muuhun juomaan. Täytä lasi jäillä ja jatka juoma tarvittaessa vielä hieman kivennäisvedellä. Pyörittele pari timjaminoksaa käsiesi välissä, jotta saat niistä aromit esille, ja viimeistele juoma niillä. 

FODMAP skonssit rapumousse cocktail
FODMAP skonssit rapumousse cocktail
FODMAP skonssit rapumousse cocktail
FODMAP skonssit rapumousse cocktail

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!