Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Olin sitä mieltä, että tämä simppeli tarjoiluehdotus ansaitsee oman postauksensa. Nimittäin täytettyjen laskiaispullien upottaminen kuumaan kaakaoon. Jos et ole vielä katsonut, niin blogissa on tarjolla myös tuore gluteenittoman ja maidottoman pullataikinan resepti!

Meidän äiti on aina opettanut syömään laskiaispullat näin. Kysyin häneltä vähän aikaa sitten, mistä tapa on tullut. Hän muisteli, että on lapsena päässyt kerran veljensä kanssa setänsä mukaan paikallisen tehtaan toimistoväen työmaaruokalaan. (Reissu lapsena aikuisten ihmisten työmaaruokalaan on ollut tietenkin huisin jännittävä!) Siellä pullat tarjottiin kuuman maidon kanssa lautaselta. 

Lapsena kaakao maistuu arvatenkin paremmin, ja silloin taika tapahtui! Äiti muisteli, että O’boyta on kulunut heidän kupeissaan jo 60-luvulla. En ole ikinä tajunnut, että se brändi on jo noin kunnioitettavan ikäinen! 

Kaakaota imenyt pulla on ihanaa ja kosteaa, ja lisäksi se on paljon helpompi syödä lusikalla syvältä lautaselta kuin yrittää miettiä, että miten päin kermaa tursuavasta pullanpuolikkaasta kuuluisi oikein haukata. 

Laskiaispullien lusikoiminen kuuman maidon kanssa ei ole mikään uusi juttu, vaan – mikäli Wikipediaa on uskominen – ihan tuttua hommaa jo 1700-luvun ruotsalaisille.

Kaikki omat tuttuni kuitenkin yleensä hämmästelevät tätä tapaa, eivätkä ole ikinä kuulleet siitä, joten halusin jakaa sen. Minusta se on meinaan laskiaispullan syöntitavoista paras! Itse kuulun kaakao-leiriin, ja jätän kuuman maidon niille 1700-luvun ruotsalaisille. 

FODMAP laskiaispullat kaakaokylvyssä

Mitään ihmeempää reseptiä tähän ei tarvita; valmista sinulle sopiva kuuma kaakao ja anna pullalle hipiää hellivä kaakaokylpy.

Jos syöt edellisen päivän pullaa, niin pro tip on mikrottaa sitä 10-15 sekuntia, jolloin se pehmenee uudelleen ihanaksi! Tämä kannattaa tehdä, vaikka heittäisi pullan kaakaokypyynkin! 

Listasin tähän alle erilaisten maitojen low-FODMAP -rajat Monashin apin liikennevalojen mukaan: 

Kauramaito 125 g (180 g on apissa keltaisena ja 250 g punaisena)

Riisimaito 200g (pelkkää vihreää valoa)

Laktoositon lehmänmaito 257 g (pelkkää vihreää valoa)

Mantelimaito 240 g (pelkkää vihreää valoa)

(Soijamadossa jo pienet määrät ovat punaisella, paitsi soijaproteiinista tehdyssä maidossa.)

Itse olen saanut hyvää kaakaota aikaiseksi lehmänmaidon lisäksi ainakin manteli- ja kauramaidosta. Teen kaakaon aina lisäämällä maitoon tummaa kaakaojauhetta ja sokeria, jolloin siitä saa, noh, kaakaoisemman. Perus O’boy on omaan makuun pelkkää sokeria (josta se muuten 80-prosenttisesti myös koostuu). 

Reseptin gluteenittomiin ja halutessasi maidottomiin laskiaispulliin löydät sivustolta tästä linkistä. Ohje on helppo kuin mikä, ja pulla pehmoista ja maukasta. Taikinan voi niin halutessaan tehdä myös edellisenä päivänä ja kohottaa raakoja pullia yön jääkaapissa, jolloin seuraavana(kin) päivänä saa tuoretta pullaa! 

FODMAP laskiaispullat kaakaokylvyssä

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!