Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Nyt onnistui gluteenittomat (ja maidottomat) laskiaispullat! Lopputulos oikeasti maistuu pullalta. Jotkut FODMAP-ruokailijat välttelevät myös maitoa, joten halusin tehdä reseptin, joka on leipojan niin halutessaan helposti maidoton! 

Meidän mummi teki aikanaan paikallisen legendan maineeseen noussutta ”mummin pullaa”. Hän teki taikinan aina veteen, ja ihmiset jaksoivat hämmästellä sitä. Tämäkin taikina on tehty veteen – ja hyvää tulee! 

gluteenittomat ja maidottomat laskiaispullat -reseptin esittely on vähän pidempi kuin tavallisesti, mutta lue se kuitenkin. Saat hyvät vinkit pullien onnistumiseen!

FODMAP gluteeniton ja maidoton laskiaispulla

Gluteenittomaan pullan leivontaan pätee eri säännöt kuin tavalliseen vehnäleivontaan. Hiivataikinat ovat kaikkein kinkkisimpiä tehdä gluteenittomina. Puuttuva gluteeni kun on se, joka perinteisessä pullan ja leivän leivonnassa on taikinan sydän. Se, mikä tekee siitä juuri sen, mitä se on – kimmoisan, sopivalla tavalla venyvän, ilmataskuja täynnä olevan ja kivasti kohoavan. 

Siksi gluteenittomassa (ja FODMAP:in kohdalla myös vehnättömässä) leivonnassa täytyy vähän kikkailla. Pelata eri korteilla. 

Halusin kirjoittaa sellaisen laskiaispullien ohjeen, jota mahdollisimman moni voi syödä ja jonka kaikki osaavat tehdä. Ja tässä se on!  

Perus puolikarkeaa vehnäjauhoa voi käyttää ”tavallisessa” leivonnassa tosi monipuolisesti. Sen sijaan gluteenittomassa leivonnassa jauhovalinnalla on enemmän väliä. Kokeilin tehdä pullataikinaa kahdesti; ensin Virtasalmen Vijatuotteen vaalealla jauhoseoksella. Lopputulos oli aika tiivis, pulla ei ollut tarpeesi pehmeää. 

Sitten päätin vaihtaa gluteenittomiin pullajauhoihin. Käytin Moilasen Pulla & Munkki Mixiä, josta minulla on aiemmat hyvät kokemuket vappumunkkien teossa (ruokailijat eivät silloin erottaneet gluteenitonta munkkia vehnäisestä, ja se, jos mikä on kuulkaa gluteenittoman hiivataikinan suhteen jo saavutus). 

Näistä jälkimmäisistä pullista tuli ihanan pehmoisia ja hyvän makuisia! Koska gluteenittomat jauhot ovat usein miedomman makuisia kuin vehnäjauhot, taikina tarvitsee enemmän makua muualta. Siksi lisäsin taikinaan sokeria ja suolaa, vaikka Moilaisen jauhoseoksessa on niitä jo valmiiksi, eikä pakkauksen oma pullaohje niitä enää ohjeista lisäämään. Lisäksi kardemummaa on reilusti, eli omasta mielestäni juuri sopivasti (ei kuitenkaan päällekäyvästi). 

FODMAP gluteeniton ja maidoton laskiaispulla

Vinkit maidottomaan pullaan: Itse en välttele maitoa, joten leivoin voilla. Voin voi kuitenkin mitä helpoimmin vaihtaa maidottomaan margariinivaihtoehtoon. Esim. Flora laktoositon ja maidoton margariini soveltuu leivontaan. Toinen maidoton vaihtoehto on Sunnutain laktoositon leivontamargariini, jota muistaakseni myös edellä mainittu mummini käytti legendapullissaan. Mummi oli selvästi edistyksellinen ja aavisti jotain tulevasta kasviperäisyystrendistä… 

Margariineissa on usein vähän vähemmän suolaa kuin voissa, jonka vuoksi on erityisen tärkeää, ettet unohda taikinasta ohjeen mukaista suolaa! (Tai halutessasi jopa ihan pikkuriikkinen enemmän, mutta ero on lopulta tässä määrässä rasvaa kuitenkin aika pieni.)

Kasvipohjaisia, vispautuvia kermatuotteita laskiaispullan täytteeksi löytyy kaupan kermahyllyltä jo useita erilaisia! Kinuskikissa on tehnyt niistä hauskan vertailun, joka löytyy täältä

Vaikka olisit aiemmin epäonnistunut gluteenittomassa leivonnassa, niin kokeile näitä! Ohje on oikeasti simppeli, ja aika harva asia elämässä voittaa uunituoreen pullan. Se on sen arvoista!

Vielä muutama vinkki leivontaan:

 • Tavallaan gluteenittomassa hiivaleivonnassa pääsee tavallista vähemmällä, koska pelkän taikinan kohotus jää välivaiheena pois! Gluteenittomat laskiaispullat kohotetaan vain kerran ja vasta pullan muotoisina. 

 • Ilmavan gluteenittoman laskiaispullan salaisuus on voimakas kyyti jollain sähkövempeleellä. Vehnäleivonnassa vaivaamisella haetaan gluteenin tekemää sitkoverkkoa. Tässä taikina tavallaan enemmänkin ”vaahdotetaan”; sen sekaan pyritään saamaan ilmakuplia. Siksi suosittelen lämpimästi käyttämään yleiskonetta tai käsikäyttöistä sähkövatkainta. Jälkimmäisessä on ne korkkiruuvin näköiset häkkyrät, tiedättehän. 

 • Voit hyvin tehdä gluteenittomien ja maidottomien laskiaispullien taikinan edellisenä päivänä, pyöritellä pullat muotoonsa ja kohottaa ne jääkaapissa yön yli. Hiiva toimii viileässäkin, mutta vain hitaammin. Voit nostaa pullat huoneenlämpöön siksi aikaa, kun uuni lämpeää. Testasin, ja näin tuli superkuohkeaa pullaa! Tai voit huoletta kohottaa pullia huoneenlämmössä vaikka useamman tunnin – nämä eivät samalla tavalla turpoa yli, kuin vehnäiset serkkunsa. 

 • Olen ilmoittanut jauhojen määrän sekä desilitroina että grammoina. Grammat on (varsinkin jauhojen kanssa) aina tarkempia, eli jos omistat keittiövaa’an, suosittelen käyttämään! 

 • Jos pullia jää ja syöt niitä paistoa seuraavana päivänä, niin salaisuus pehmoiseen pullaan on mikrottaa sitä 10-15 sekuntia ennen tarjoilua. Hieman lämmetessään pulla pehmenee jälleen ihanaksi!
FODMAP gluteeniton ja maidoton laskiaispulla

Gluteenittomat (ja halutessasi maidottomat) laskiaispullat

8-10 pullaa 

 

2,5 dl vettä 

1 pss ( 7 g) kuivahiivaa 

1 rkl psylliumia (itse käytän tätä jauhettua versiota, ja se geeliyttää nesteen supernopeasti!) 

1 rkl kardemummaa 

1 tl suolaa 

1 dl sokeria 

1 kananmuna 

6,5 dl ( 470g) Moilasen Pulla ja Munkki Mixiä 

100 g voita tai maidotonta margariinia (ks. reseptin tekstistä vinkit maidottomiin)

 

 1. Lämmitä vesi kättä lämpimämmäksi (n. 42℃) ja liota siihen kuivahiiva. Kun kuivahiiva on liuennut, lisää psyllium ja anna turvota 5-10 min. 
 2. Riko kananmuna erilliseen lasiin, vatkaa rakenne rikki esim. haarukalla muutama sekunti ja jaa kananamuna noin puoliksi kahteen lasiin. Lisää toinen puolikas taikinaan ja jätä toinen puolikas odottamaan pullien voitelua.
 3. Sekoita taikinaan puolikkaan kananmunan lisäksi sokeri, suola, kardemumma. 
 4. Lisää n. 4 dl (300 g) jauhoja ja vatkaa voimakkaasti 3-4 min. 
 5. Pehmennä rasva esim. mikrossa pienellä teholla, mutta älä sulata juoksevaksi. Sekoita se huolellisesti taikinan joukkoon. 
 6. Lisää loput jauhot, eli 2,5 dl (170 g) taikinan joukkoon ja jatka vielä voimakasta vatkausta toiset 3-4 min. 
 7. Laita uuni lämpenemään pienimmälle teholle (50℃) siksi aikaa, kun pyörittelet pullat.
 8. Nappaa jauhotetuin käsin taikinasta sopivan kokoisia paloja ja muotoile varoen pulliksi. Tämä on aika eri juttu, kuin vehnäpullassa, jossa taikinaa voi pyörittää litistämällä pöytää vasten. Ajattele tätä taikinaa enemmän kuin vaahdotettuna muovailuvahana, josta et halua litistää ilmakuplia pois – muotoilet vaan suurin piirtein pyöreiksi ja laitat leivinpaperille.
 9. Ota uuni pois päältä, mutta jätä sinne valo (se lämmittää uunia hieman). Laita pullat pellillä miedosti lämmitettyyn uuniin kohoamaan 90 minuutiksi. Ei varmastikaan haittaa, vaikka olisivat kauemminkin. Nämä kohoavat etukäteen huonosti, ja turpoavat oikeastaan vasta paistettaessa. Voit myös kohottaa pitkän kaavan mukaan pöydällä tai yön yli jääkaapissa (suojaa silloin kuivumiselta kelmulla tms.)
 10. Nosta pullat pöydälle liinan alle siksi aikaa, kun lämmität uunin paistolämpötilaan, eli 200 ℃. Kun uuni on lämmin, voitele pullat sivuun ottamallasi kananmunanpuolikkaalla ja koristele raesokerilla tai mantelilastuilla. 
 11. Paista keskitasolla n. 15-20 min, tai kunnes ovat saaneet kauniin värin. 
 12. Anna pullien vetäytyä hetki ennen leikkaamista ja syömistä – jos siis maltat. 

( + 13. Jos nautit pullia vielä seuraavana päivänä, muista mikrottaa 10 – 15 sek, niin saat niistä taas ihanan pehmeitä!)

FODMAP gluteeniton ja maidoton laskiaispulla
FODMAP gluteeniton ja maidoton laskiaispulla

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!