Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Mitä ovat graavatut kananmunan keltuaiset ja miten niitä käytetään? Kalaa graavataan, mutta että keltuaisia? 

Vaikka graavatut keltuaiset kuulostaa hifistelyn multihuipentumalta, ne ovat itse asiassa todella helppoja tehdä; rasiaan suolan ja sokerin kanssa, ja se on siinä. Suola-sokeriseoksen seurassa keltuaiset menettävät nestettä, niiden väri syvenee ja niistä tulee olomuodoltaan kiinteitä. 

Mihin graavattuja keltuaisia voi käyttää? 

Graavatut keltuaiset ovat paitsi kiinteitä, myös suolaisen ja täyteläisen makuisia. Parhaiten niitä voisi verrata ehkä kovaan juustoon, kuten parmesaaniin. Graavaus syventää keltuaisen makuja ja saa siihen enemmän umamisen maun. 

FODMAP resepti graavattu keltuainen

Keltuaisia on graavattuna helppoa raastaa erilaisiin ruokiin! Voit kokeilla käyttää sitä juuston tavoin viimeistelemään annoksia (vähän niin kuin parmesaanin maidoton versio), eli pastan ja salaattien päälle. 

Keltuaisraaste sopisi myös kalavoileivän upgrade-hommiin; kuvittele täyteläinen silli- tai lohileipä, ja sen päälle pikkelikurkkua, tuoretta tilliä sekä unelmanpehmeää ja täyteläistä kultaista raastetta. Tuunaa sillä karjalanpiirakka tai höystä paistettu riisi lautasella. Raasta tomaattikeiton päälle. Viimeistele tartar-annos. 

Mahdollisuudet ovat loputtomat!  

Graavatut kananmunan keltuaiset ovat oiva tapa käyttää yli jäävät keltuaiset, jos tekee esimerkiksi pavlovaa tai tarvitsee muuten valkuaisia johonkin ruokaan. 

 Ne kannattaa käyttää vielä graavaamisen jälkeen uunissa 50 asteessa, jolloin pinta kuivahtaa ja keltuaisia on kivempi käsitellä. Graavattuina keltuaiset säilyvät jääkaapissa rasiassa viikkoja, kun hoidat työvaiheet hygieenisesti. 

 

Graavatut keltuaiset: 

3 kpl 

1 dl hienoa merisuolaa 

1 dl sokeria 

3 ehjää kananmunan keltuaista 

 

  1. Sekoita suola ja sokeri. Kaada seoksesta puolet rasiaan ja tee sinne sormella tai lusikalla pienet kuopat keltuaisia varten. Siirrä keltuaiset varovasti kuoppiin. 
  2. Hautaa keltuaiset lopun suola-sokeriseoksen avulla ja laita rasia jääkaappiin. Itse laitoin 5 vuorokaudeksi. Ohjeet vaihtelevat parista päivästä viikkoon; mitä pidempään, sitä “kuivempi” lopputulos. 
  3. Kaiva keltuaiset pedistään, huuhtaise kylmän veden alla kiteet pois ja laita leivinpaperin päälle uuniin 50 asteeseen. Jätä esim. lusikka luukun väliin, jotta kosteus poistuu. Anna keltuaisten olla uunissa, kunnes pinta on kuiva (uunista riippuen 2-3 h) ja käännä keltuaiset puolivälissä, jolloin saat myös leivinpaperia vasten jääneen pinnan kuivaksi. 
  4. Säilytä jääkaapissa puhtaassa rasiassa. 
FODMAP resepti graavattu keltuainen
FODMAP resepti graavattu keltuainen
FODMAP resepti graavattu keltuainen

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!