Joulun pyhät on herkuteltu, ja usein lomien jälkeen kaipaa vaihteeksi vähän kevyempää apetta. Tähän on ratkaisuna jo jonkin aikaa ruokamaailman huulilla ryystetty ramen, ja nyt: FODMAP-ramen.
Tasapainon, kehorauhan, vatsan hyvinvoinnin ja terveen järjen nimissä en suosittele radikaaleja ”laihdu 10 kg vain kahdessa viikossa” -tyyppisiä tempauksia. Sen sijaan ainakin oma kroppa kaipaa taas ihan luonnostaan jotain helposti sulavaa ruokaa, jossa on makuja maailmalta. Ainakin vähän pidemmältä kuin porkkanamaalta. Ainakin hetkeksi.
Tässä lämmittävässä nuudelikeitossa on ihana, maukas ja suolainen liemi. Keitto on helppo ja nopea tehdä, ja ruokailijat voivat vaihdella täytteitä oman maun mukaan.
Aidon ramenin salat ovat niin monimutkaiset ja -tahoiset, että siihen en aio mennä nyt ollenkaan. Tämän FODMAP-ramenin pohja on poimittu ihanasta Viimeistä murua myöten -blogista. Sieltä löytyy ohjeita aivan upeisiin Aasialaisiin ruokiin! Olen vähän muokannut reseptiä, jotta se olisi FODMAP-ruokavalioon sopiva.
Keittoon tulee soijapavuista valmistettua Miso-tahnaa. Monashin mukaan 12 g Miso-tahnaa on low-FODMAP. Tässä reseptissä yhteen annokseen tulee max. 5-10 g, eli sen puolesta keitto pysyy FODMAP-ruokavalion rajoissa.
Siedämme FODMAP:eja yksilöllisesti, joten tässä reseptin muokkausehdotukset, joilla voit pitää sen täysin low-FODMAP:ina tai vaihtaa itsellesi hankalat ainesosat pois:
Sienet
Oma vatsani kestää vähän tuoreita herkkusieniä, joten käytin niitä, mutta voit hyvin vaihtaa ne osterivinokkaisiin, jotka ovat 75 g asti low-FODMAP (tai käyttää vaikka tölkkiherkkusieniä, jotka ovat 75 g asti low), tai vaihtaa herkkusienet kokonaan pois.
Voit kokeilla FODMAP-rameniin oman maun mukaan sienten tilalle seuraavia:
– parsakaalin kukinnot
– ohueksi leikattu porkkana
– bambu-versot (löytyy säilykehyllyltä ja ovat low Monashin mukaan 84 g asti)
– pinaatti
– edamame-pavut, eli soijapavut. Niitä löytyy isompien ruokakauppojen pakastealtaista.
Tofu
Käytä maustamatonta tofua ja mausta se paistamisen lopuksi soijakastikkeella. Tai voit vaihtaa tofun toiseen proteiinin lähteeseen, esim. edamame-papuihin, katkarapuihin tai vaikka paistettuun kanaan.
Käytin itse Jalotofun marinoitua versiota, jossa on on 0,6% valkosipulia. Oma vatsani ei vielä tästä määrästä kenkkuile, vaikka onkin muuten valkosipulille (ja ylipäätään sipuleille) todella herkkä.
Liemi
Bong-merkin Touch of taste -labelin alta löytyy täysin low-FODMAP kasvisfondi. Voit käyttää liemen maustamiseksi sitä tai liemikuutiota. Kasvisliemikuutiossa on usein pikkuruinen määrä purjoa tai sipuleita, ja halutessasi voit korvata sen lisäämällä keittoliemeen suolaa tai lisäämällä hieman soijakastikkeen määrää. Tai jos kaapistasi löytyy Aasialaisessa keittiössä paljon käytettyä osterikastiketta, niin lisää sitä!
Ramen-tyyppinen nuudelikeitto
4 annosta
Liemi:
1 l vettä
3 rkl soijakastiketta
3 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl valkosipuliöljyä
2 rkl ruokosokeria
3 cm pätkä inkivääriä raastettuna
puolikas mieto chili
2 rkl misotahnaa
2 rkl kasvisfondia tai 1 kasvisliemikuutio (tai ekstraloraus soijaa tai osterikastiketta)
2 rkl tahinia (=seesaminsiementahna)
Pari kourallista osterivinokkaita, pieni tölkki säilykeherkkusieniä (tai 3 tuoreita, jos vatsallesi sopii)
1 pkt tofua
rypsiöljyä paistamiseen
1 nippu pak choita
(täysjyvä)riisinuudeleita
paahdettua seesaminsiemenöljyä viimeistelyyn
1. Lisää kaikki liemen ainekset kattilaan ja keitä kiehuvaksi. Anna tekeytyä miedolla lämmöllä.
2. Kuumenna valmiiksi vettä nuudeleita varten.
3. Kuutioi ja paista tofu pannulla rypsiöljyssä. Kun tofu alkaa ottaa väriä, lisää pannulle sienet. Paista hetki ja ota sivuun. (Jos käytät maustamatonta tofua, mausta sitä hieman esim. soijakastikkeella.)
4. Lisää samalle pannulle pak choit ja paista 1-2 min pannun jälkilämmöllä. Kypsennä samalla nuudelit nopeasti kuumassa vedessä.
5. Kaada annoskulhoihin lientä ja nostele sinne keiton ”täytteet”. Viimeistele annos teelusikallisella paahdettua seesaminsiemenöljyä ja nauti!
Huom! Paahdettu seesamiöljy on helposti aika hallitseva, joten varo lorauttamasta liikaa 🙂