Pihvi on itselleni FODMAP-soveltuvaa juhlaruokaa ja picanha on hauska uusi tuttavuus! Syön arjessa enimmäkseen kala- ja kasvispainotteisesti. Jos lihaa, niin se on useimmiten kanaa. Välillä sitä tekee mieli kuitenkin kunnon pihviä!
Picanha on Suomessa vielä melko tuntematon kimpale nautaa, mutta Etelä-Amerikassa se on arvostettua pihvilihaa! Se leikataan naudan takaosasta, paahtopaistin “päältä”.
Picanha oli minullekin uusi tuttavuus, kunnes nappasin sen ensimmäisen kerran kaupan hyllyltä punaisen -30 % -lapun innoittamana. Se olikin hyvä vaihtoehto. Ostin nimittäin myöhemmin samaa lihaa uudelleen, mutta tuo vanhempi liha toimi pihveinä paremmin.
Ilmiötä selittää kemiallinen reaktio, nimeltään raakakypsytys. Liha oli ehtinyt olla vakuumissa jo hyvän tovin, jolloin se oli saanut mureutua pitkän kaavan mukaan.
Punaviinikastike painii sarjassa “melkein FODMAP”
Punaviinikastike on naudanlihapihville mielestäni ihan ykköskumppani! Tein kastikkeen demi glace -kastikepohjaan. Demi glace (kavereille “demppa”) on luista ja kasviksista keitetty liemi. Joku on siis tehnyt sen kaiken kasaan keittämisen työn meidän puolesta!
Demi glacen -liemipohjassa on käytetty myös sipulia. Vaikka olen itse todella herkkä sipulille (itselläni varmaan pahin vatsaoireiden triggeri), niin demppaa pystyn syömään. Sipulin määrä lopputuotteessa jää kuitenkin niin onnettoman vähäiseksi, eikä kastiketta nautita kerrallaan kuin muutama ruokalusikallinen. Suosittelen kokeilemaan!
Vanhana (henkisenä) marttailijana en halua heittää mitään ruokaa pois, joten olin pakastanut punaviinipullon pohjat joskus aiemmin, ja käytin ne kastikkeeseen. Kuka tahansa tavallisempi tallaaja olisi tietenkin nautiskellut punaviinilasillisen iltapuhteeksi, mutta itse herkkäunisena kulinaristina iskin mieluummin pakkaseen odottelemaan.
En ole kovin kokenut pihvin paistaja, mutta näistä tuli tosi hyviä. Hyödynsin tehdessä Hanna Gullichenin pihviohjetta kirjasta Hanna G kokkaa. Jatkoon menee!
Picanha-pihvit
4-5 pihviä
700g picanha-lihaa
rypsiöljyä tai valkosipuliöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
- Leikkaa halutessasi lihasta rasva terävällä veitsellä pintaa pitkin pois. Varo leikkaamasta lihasta ylimääräisiä paloja pois. Leikkaa sen jälkeen liha noin 2-3 cm paksuisiksi pihveiksi.
- Hiero pihvien pintaan rypsiöljyä ja kuumenna kuiva (mieluusti valurautainen tai hiiliteräksinen) paistinpannu todella kuumaksi. Tässä kohtaa saattaa pannusta pieni savu nousta, mutta älä pelästy.
- Laita pannulle kerrallaan max. 3 pihviä, ettei pannu jäähdy liikaa. Anna pihvien paistua paikallaan, niitä siirtelemättä 2-3 minuuttia riippuen haluamastasi kypsyysasteesta. Käännä pihvit ja paista sen aikaa, että pihvin pinnalle alkaa nousta lihasnestettä pisaroina.
- Nosta pihvit vetäytymään ritilälle, jonka alla on leikkuulauta tai joku astia keräämässä nestettä. Rouhi päälle molemmin puolin suolaa ja pippuria.
Punaviinikastike
5 annosta
1 pkt demi glace
- 2dl punaviiniä
pari oksaa timjamia tai rosmariinia (tai mieleisiäsi yrttejä)
luomuappelsiinin kuorta (tai 3 kuivattua aprikoosia)
suolaa myllystä
pippuria myllystä
1rkl fariinisokeria
1rkl maissitärkkelystä
tilkka vettä
- Laita demi glace, appelsiinin kuori (tai viipaloidut aprikoosit), yrtin oksat sekä suola, pippuri ja fariinisokeri kattilaan hautumaan siksi aikaa, kun paistat pihvit.
- Kun olet paistanut pihvit, laita punaviini pannulle ja anna kiehahtaa kuumalla lämmöllä. Kaada punaviini demi glacen sekaan.
- Siivilöi kastike ja maistele sitä. Jos se jää viinin ansiosta liian hapokkaan makuiseksi, taita hapokkuutta fariinisokerilla. Muista, että kastike saa olla melko voimakkaan makuinen, koska se on vain yksi komponenetti lautasella lihan ja lisäkkeen kanssa.
- Sekoita maissitärkkelys pieneen tilkkaan kylmää vettä ja kaada nauhana kastikkeen joukkoon sekoittaen. Kiehauta. Kastike sakenee hieman vielä jäähtyessään.
PS. Kuvat on otettu kahdelta kerralta, kun olen pihvejä tehnyt. Toisella kerralla syötiin illan hämärässä, jonka vuoksi osa fotoista on aika epätarkkoja.