Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Pavlova – tuo jälkiruoista hienostunein – on kuin uunissa rapeaksi paahdettu poutapilvi. Toisaalta, jos leivonnainen on saanut innoituksensa balettitanssijasta, niin mitä muuta siltä voi odottaa? 

Pavlova mielletään usein kesän herkuksi, mutta sitruksilla täytettynä se sopii ihanasti myös syksyn ja talven juhliin. Se on samaan aikaan pehmeä ja rapea. Se on myös mahtava FODMAP-jälkiruoka, koska se on luonnostaan niin yksinkertainen, eikä sisällä jauhoja. 

Tässä versiossa makeutta tuovat marenki, valkosuklaa ja vaahterasiirappi, kun taas happamina elementteinä toimivat raikkaat sitrukset ja creme fraishe. Lopputuloksena on suun täyttävä täydellinen harmonia.

Voit tehdä miltei kaikki valmistelut hyvissä ajoin etukäteen, jolloin itse h-hetkellä ei tarvitse enää liikoja häärätä keittiössä.

Marengin päällystäminen valkosuklaalla on vapaaehtoista, eikä vaikuta hurjasti makuun, mutta valkosuklaa toimii eräänlaisena “vesieristeenä” täytteen alla, jolloin pavlovan pohja pysyy rapeana paremmin. 

Marenkipohjan voit tehdä halutessasi jo monta päivää aiemmin, samoin valkosuklaalla penslauksen ja kastikkeen. Muista säilyttää marenki suojassa kosteudelta.

Valkosuklaata on joskus ollut mahdollista saada myös laktoosittomana. Laktoosia ei tarvitse vatsavaivaisenkaan vältellä, jollei se tuota oireita. Jos tarvitset täysin laktoosittoman kastikkeen pavlovalle, niin valitse tämä ihana suolakinuskikastike. Tämän reseptiä minulta kysytään joka kerta, kun sitä tarjoan ja voin melkein luvata, että jos tätä teet, niin ei jää viimeiseksi kerraksi!  

Sitrukset voi fileerata jääkaappiin odottamaan ja marinoitumaan jo edellisenä päivänä. Samoin granaattiomenan siemenet säilyvät hyvin jääkaapissa vuorokauden tai enemmänkin. Kermaseoksen voi vatkata rasiaan jo aamutuimaan, jolloin se on helppoa vain kumota pavlovan päälle. Pavlovan voi täyttää ihan hyvin jo muutamaa tuntia ennen tarjoilua, varsinkin jos penslaa pohjan valkosuklaalla. 

Pavlova on lopulta ihan helppo tehdä, mutta ohje on pitkä, koska koin tärkeäksi selostaa eri vaiheita yksityiskohtaisesti. Älä pelästy pitkää reseptiä, vaan leivo tämä ihana herkku kahvipöydän kruunuksi! 

 

FODMAP Sitruspavlova ja valkosuklaakastike 

 

Marenki 

 

4 kananmunan valkuaista 

2,5 dl hienosokeria 

2 tl maissi- tai perunatärkkelystä 

2 tl valkoviinietikkaa 

(pari riviä valkosuklaata)

 

 1. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita tärkkelys sokeriin ja lisää sitä valkuaisvaahtoon voimakkaasti vatkaten ruokalusikallinen kerrallaan. 
 2. Jatka vatkaamista, kunnes marenkiin jää vispilää nostettaessa teräviä huippuja. Lisää viinietikka ja vatkaa se joukkoon.
 3. Kumoa marenki leivinpaperille pellille ensin pinta-alaltaan pienemmäksi ja korkeammaksi kasaksi. Lähde pyörittelemään kasaa matalammaksi nuolijalla niin, että saat marenkipohjasta sopivan kokoisen ja keskelle jää kuoppa täytteitä varten. 
 4. Paista marenkia uunissa ensin 100-120℃ 1,5h, jonka jälkeen laske lämpötila 60-70℃ ja laita pieni lusikka pitämään uunin luukkua raollaan. Paista vielä 1h. Kytke sitten uunista virrat pois ja anna marengin kuivaa loppuun jäähtyvässä uunissa. 
 5. (Sulata pari riviä valkosuklaata mikrossa ja penslaa jäähtyneen marengin pinta valkosuklaalla pullasutia apuna käyttäen. )

 

Kermavaahto

 

1 prk (200g) creme fraishea 

2 dl kuohukermaa 

1 tl vaniljasokeria 

 

 1. Laita kaikki ainekset kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. 

Täytteen hedelmät

 

2 appelsiinia 

1 verigreippi 

2 rkl vaahterasiirappia 

1 tl kardemummaa 

1 granaattiomena

 

 1. Fileoi sitrukset näin (tai katso ohjevideo täältä): leikkaa ylä- ja alaosasta “hattu” pois, jotta hedelmä pysyy leikkuulaudalla paikallaan. Vuole terävällä veitsellä koko kuori hedelmälihan pintaa pitkin pois niin, ettei hedelmän pintaan jää valkoista kuorta. Laita sitrus leikkuulaudalle kyljelleen, ja leikkaa veitsellä lohkojen hedelmäliha pois seuraten hedelmän luonnollisten lohkojen välikalvoja. Ts. leikkaa lohko irti viemällä veitsi aivan kalvon vierestä molemmin puolin niin, että mehukas pala irtoaa.
 2. Laita lohkotut sitrukset rasiaan, ja mausta vaahterasiirapilla ja kardemummalla. Ravista rasiaa varovasti niin, että mausteet levittyvät kaikkialle, mutta lohkot eivät mene rikki. Jätä maustumaan hetkeksi. 
 3. Irrota granaattiomenan siemenet esimerkiksi näin: Leikkaa granaattiomena kahtia. Ota iso kulho ja vie hedelmä käsissäsi kulhon pohjalle roiskeiden estämiseksi. Paina peukaloilla ulkokuorta ja revi granaattiomenaa niin, että saat siemeniä esiin valkoisen kalvojen väleistä. Rapsuttele siemenet kulhon pohjalle talteen. 

(resepti jatkuu kuvien jälkeen)

 

gluteeniton ja laktoositon jälkiruoka, jonka voi tehdä etukäteen
FODMAP resepti sitruspavlova ja valkosuklaakastike

 

Valkosuklaakastike

tai vaihda tähän laktoosittomaan suolakinuskikastikkeeseen

 

 1. 100g valkosuklaata 

1 dl kermaa 

ripaus meri- tai sormisuolaa 

 

 1. Kuumenna kerma kattilassa. Lisää siihen rouhittu valkosuklaa ja sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Mausta ripauksella suolaa. 

 

Kasaa pavlova levittämällä kermaseos marengin päälle ja nostele sitrukset kerman päälle. Aseta granaattiomenan siemenet keskelle. Tarjoile valkosuklaakastikkeen kanssa. 

Postaus päivitetty 2.2.2022.

FODMAP resepti sitruspavlova ja valkosuklaakastike
FODMAP resepti sitruspavlova ja valkosuklaakastike
FODMAP resepti sitruspavlova ja valkosuklaakastike

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!