Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Lehtikaalista ei heti tule mieleen lempeys, mutta tämä resepti pehmittää tuon koviksen. Lehtikaalikeiton voit valmistaa tosi vikkelästi ja vähällä vaivalla. Siksi se on myös nopea ja helppo arkiruoka. Soppa on nimensä mukaisesti lempeän ja pehmeän makuinen, joten se sopii myös koko perheelle. 

Lehtikaalissa on runsaasti kuitua ja se on Monashin mukaan low-FODMAP. Se on ihanaa, koska tavallisesta kaalista vatsa turpoaa monella helposti. Jotain kaalia pystyy siis kuitenkin käyttämään! Lehtikaali on myös ravintorikas kasvis, jolla on paljon terveyshyötyjä

Lehtikaalin maut tulevat mielestäni paremmin esiin kypsennettävissä ruoissa, kun lämpö herättelee sen aromit esiin. Sillä saa tuotua mukavasti makua mietojen perunan ja palsternakan rinnalle. 

Itse heitin soppaan mukaan myös puoliksi kuivahtanutta tilliä ja lehtipersiljaa, jotka keittiön pöydällä nuokkuivat. Ne toivat kivaa lisäsäväystä, mutta keitto toimii kyllä hienosti ilman niitäkin. Eri yrteillä voi muokata reseptiä aina halutessaan eri tyyliseksi! 

Lempeä lehtikaalikeitto on ihanan lämmittävä syyspäivän ateria, jonka voi koristella siemenillä tai nokareella creme fraishea. Sen voi pakata helposti mukaan myös termariin ja lähteä retkelle! Mikä on parempaa, kuin avata lämmin termos ja kaataa höyryävää keittoa kulhoon viileässä ulkoilmassa? 

Jos keitosta haluaa ruokaisamman, sen kylkeen sopisi oivasti juustoleipä tai päälle voisi pilkkoa kananmunan, kuten pinaattikeitossa. Juhlavan siitä saisi murustamalla päälle tummaksi ja rapeaksi paahdettua pekonia. 

 

Lempeä lehtikaalikeitto 

 

4 isoa jauhoista perunaa 

1 palsternakka

1rkl oliiviöljyä 

vettä

reilu 100g lehtikaalia 

1rkl timjamia 

1-2tl suolaa

pippuria

1dl kuohukermaa 

(lehtipersiljaa, tilliä, ruohosipulia tms valitsemaasi yrttiä)

 

  1. Kuori ja pilko perunat ja palsternakka. Laita ne kattilaan oliiviöljyn kanssa ja freesaa hetki keskilämmöllä pyöritellen. Kaada sitten kattilaan vettä niin, että kasvikset peittyvät. Mausta vesi suolalla, pippurilla ja timjamilla, ja peitä kattila kannella. 
  2. Sillä aikaa, kun vesi kuumenee, voit pestä lehtikaalit ja nyppiä lehdet irti kovasta lehtiruodista. Heitä lehtikaalit kattilaan liemen päälle. Höyry pehmittää niitä. Keitä niin kauan, kunnes perunat ja palsternakat ovat kunnolla kypsiä. 
  3. Lisää yrtit, jos käytät niitä, ja soseuta keitto. Lisää kerma ja tarkista suola.
FODMAP resepti lempeä lehtikaalikeitto
FODMAP resepti lempeä lehtikaalikeitto
FODMAP resepti lempeä lehtikaalikeitto

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!