Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Vispipuuro, lappapuuro, puolukkapuuro – kaikki käy, kunhan sitä on tarjolla tarpeeksi! Tämä vaaleanpunainen välipala on monelle ihana, lapsuudesta tuttu ruoka – niin myös minulle. Meneekö muillakin vispipuuron valmistaminen aina kausittain?

Nyt on joka tapauksessa saatu syksyn puolukat juuri pakkaseen (tai jos ei ole, niin paikallinen marketti on todennäköisesti hoitanut pakastuksen puolestasi), joten olisi todella hyvä sauma pyöräyttää vanha kunnon vispipuuro! 

Puolukoita ei löydy vielä Monashin sovelluksesta, mutta heidän sivujensa mukaan puolukka on alustavissa tutkimuksissa todettu olevan low-FODMAP.

Vispipuuron FODMAP-versiota on yhtä helppoa valmistaa kuin alkuperäistä, kunhan vaihtaa ryynit oikeanlaisiin. FODMAP-ruokavalioon sopivan vispipuuron saa tehtyä karkeista riisijauhoista, joita löytyy kaupasta yleensä gluteenittomien jauhojen läheltä. 

Riisijauhoista tehty vispipuuro on rakenteeltaan hieman erilainen kuin perinteisistä mannasuurimoista tehty. Perinteinen vispipuuro ”lohkeaa” FODMAP-serkkuaan helpommin lusikalla, riisijauhoista tehty on jollain tavalla ”kiinteämpää”, myös suussa. Tähän uuteen suutuntumaan piti ainakin minun ensin totutella, mutta nopeasti se kävi. Maku on kuitenkin FODMAP-versiossa todella samanlainen kuin perinteisessä vispipuurossa! 

Kokonaisten puolukoiden jättäminen puuroon on makuasia, mutta jos päätät ne jättää, niin keitä ne ensin kunnolla pehmeiksi. Itse päädyn yleensä soseuttamaan puolukat, jolloin kaikki ravintoaineet jää puuroon, mutta suutuntuma on tasaisempi. 

Ei muuta kun sokeria oman maun mukaan ja maidon kanssa lautaselle! 

 

FODMAP-Vispipuuro 

 

1l vettä

200g = n. 4 dl puolukkaa

2 dl karkeita riisijauhoja 

0,5-1,5 dl sokeria (oman maun mukaan)

0,5tl suolaa

 

  1. Keitä puolukoita vedessä  5-10min.
  2. (Voit joko siivilöidä tai soseuttaa sileäksi puolukka-vesiseoksen, jos et pidä puolukan palasista puurossasi.)
  3. Lisää riisijauhot koko ajan reippaasti sekoittaen ja kiehauta. 
  4. Lisää sokeri ja suola, anna riisijauhojen turvota ja laita kattila jäähtymään. 
  5. Vatkaa kuohkeaksi, kun puuro on hieman jäähtynyt. 

 

fodmap resepti vispipuuro

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!