Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Halusin isänpäivänä larpata ravintolaa ja tehdä jotain ihanaa, jota yleensä saa vain pöytiin tarjoiltuna. Tuloksena oli uskomattoman pehmeä ja samettinen palsternakkapyree. 

Palsternakkapyree sopii juhlavampaankin menoon, mutta se on myös helppo tapa muuttaa arkiruokailua ja syödä lisää kasviksia. 

Moni mieltää palsternakan voimakkaan makuiseksi. Tuoreena se on aika voimakkaan tuoksuinen, mutta kypsennettäessä sen maku muuttuu pehmoisista pehmoisimmaksi, aavistuksen makeaksi ja karamellimaiseksi. 

Olen tutustunut palsternakkaan kunnolla vasta vuosi-pari sitten. Aiemmin se merkitsi minulle lähinnä valmiissa keittojuurespussissa olevaa vaaleaa kuutiota. Mutta onneksi, siis onneksi päätin ostaa tätä vaaleaa FODMAP-herkkua tuoreena ja valmistaa ihan itse. 

Palsternakka (parsnip) on Monashin sovelluksen mukaan pelkkää vihreää valoa (75g, n. yksi pieni palsternakka). 

Pyree on todella helppo tehdä, ja muuta ruokaa ehtii valmistella sillä aikaa, kun viipaleet kypsyvät uunissa. Sopii erinomaisesti lihan tai kalan kanssa, miksei vaikka tofunkin! Jos sosetta jää yli, sitä on helppoa jatkojalostaa esim. kasvissosekeittoon tai leipätaikinan pohjaksi nesteellä jatkettuna. 

Samettinen palsternakkapyree

4 annosta  

 

500g palsternakka

1dl maitoa kuumennettuna (tarvittaessa laktoositon)

ripaus suolaa 

nokare voita 

 

  1. Laita uuni lämpeämään 175℃ 
  2. Kuori ja viipaloi palsternakat. Laita ne vuokaan ja kypsennä foliolla peitettynä kunnes ovat pehmeitä, n. 30-40min. Voit lirauttaa vuoan pohjalle hieman vettä, jolloin kuuma höyry kypsentää viipaleita. 
  3. Soseuta palsternakat lisäten maitoa pikkuhiljaa niin, että seos notkistuu sopivaksi. Lisää soseutuksen loppuvaiheessa suolaa maun mukaan sekä nokare voita kruunaamaan maku ja tuomaan pyreelle kaunis kiilto. 
FODMAP resepti palsternakkapyree
FODMAP resepti palsternakkapyree

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!