Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Tortillat ovat monen lempiruokaa, mutta FODMAP-ruokavaliolla kinkkisiä. Texmex-ravintolassa voi olla vaikeaa löytää listalta mitään annosta, jossa ei olisi sipulia ja valkosipulia. 

Kotona tortilloja voi toki tehdä FODMAP-tyyliin jättämällä osan aineksista laittamatta, mutta ilman tacokastiketta ja -maustetta kokonaisvaikutelma ei ole kovinkaan texmex, vaan enemmänkin vaisu wrappi. 

Tähän (ilman muuta vakavaan) pulmaan ja puutteeseen olen kehitellyt low-FODMAP tacokastikkeen! Tässä soosissa tomaattimurska saa potkua tuoreesta chilistä ja jalopenoviipaleista. 

Texmex-henkistä makua tuovat savupaprika sekä paahdettu juustokumina ja assa-foetida -jauhe. Viimeksi mainittu on suomalaiselta nimeltään hajupihka, ja se tuo ruokaan sipulista makua. Assa-foetidaa käytetään mausteena erityisesti Intiassa ja Lähi-Idässä. Sitä löytää etnisistä ruokakaupoista ja ainakin Ruohonjuuri on sitä myynyt. Omani olen aikoinaan ostanut Punnitse & Säästä -liikkeestä. Jos sinulta ei vielä assa-foetidaa kaapista löydy, niin tee kastike ilman – ei se pilalle mene. 

Kastikkeen tulisuutta voi säädellä oman maun mukaan. Olen huomannut, että lämpimissä keitoissa ja kastikkeissa suhteellisen pieni määrä jalopenoa luovuttaa yllättävän paljon tulisuutta ruokaan. Tämä kastike on tulisuudeltaan ehkä mediumin luokkaa; vähän tymäkkää suoraan lusikasta maistettuna, mutta ruuan seassa ei hallitse koko annosta. 

 

Vinkkivitonen: Jos sinulla ei ole kaapissa valkosipuliöljyä, niin tässä on oiva mahdollisuus tehdä se samalla vaivalla viereisellä hellanlevyllä. Anna öljyn maustua sillä aikaa, kun teet tacokastiketta. Käytä kastikkeeseen öljyä pari ruokalusikallista ja purkita loput jääkaappiin. Valkosipuliöljy on helppo ja nopea tehdä, ja sitä on ihanaa käyttää monenlaisiin ruokiin myöhemminkin! Ohje löytyy täältä.

 

Medium tacokastike 

 

2tl juustokuminaa (jeera)

1tl assa-foetida -jauhetta 

400g tomaattimurskaa 

puolikas punainen chili siemenineen

1 rkl hienonnettua jalopenoa 

2rkl valkosipuliöljyä (ohje)

1tl savupaprikaa

1tl suolaa 

1rkl sokeria 

 

  1. Ota laakea kasari tai paistinpannu (jotta haihtumispinta-alaa on reilusti, kattilassa keität seosta kasaan pidemmän aikaa). 
  2. Paahda juustokuminaa ja assa-foetidaa hetki kuivalla pannulla. Varo polttamasta! Tähän ei tarvita täysiä tehoja eikä liikaa aikaa. Haistat kyllä, kun mausteet tuoksuvat ihanasti. 
  3. Lisää pannuun loput aineet ja keittele kasaan n. 10-15min puoliteholla poristen. 
  4. Iske soosi lasipurkkiin ja nauti! Jos kaikki ei kulu kerralla, niin voit pakastaa kastiketta esim. pieniin minigrip-pusseihin sopiviksi annoksiksi. 

 

FODMAP tacokastike
FODMAP tacokastike
FODMAP tacokastike

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!