Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Tästä tomaattikeitosta ei makua puutu! Koska keitto on low-FODMAP, se saa arominsa perinteisen sipulin ja valkosipulin sijasta uunissa paahtuneista kasviksista ja tuoreista yrteistä. 

 

Tomaattikeitto valmistuu melko vähällä vaivalla, koska uuniin menevät kasvikset voi kuoria ja pilkkoa vähän sinne päin; ulkonäöllä ei ole väliä. Itse en edes vaivautunut kuorimaan perunoita, koska luotan blenderiini kuin kivimuuriin. Jos kaapissasi lojuu nahistumisen uhan kohdannut paprika, käytä se samalla! 

 

Kerman sijasta tomaattikeittoon voi käyttää mitä tahansa vastaavaa maitotuotetta, mitä kaapissa sattuu lojumaan: creme fraishea, smetanaa, sulatejuustoa tai tuorejuustoa. Viimeksi mainituista en suosittele kevyimpiä versioita, koska ne eivät aina sula ja sekoitu kovin nätisti lämpimiin ruokiin. 

 

Jos et halua ostaa kaikkia kolmea yrttiä tuoreena, osta basilika. Yli jäävät yrtit kannattaa kaikki pilkkoa (vaikka kasvisten ollessa uunissa) ja pakastaa, jollet heti käytä niitä. Itse laitan tuoreita yrttejä pilkottuna pakasterasiaan niin, että erotan kerrokset palalla leivinpaperia. Niin niitä saa sieltä helposti annoskokoisina käyttöön, eikä hävikkiä synny! 

 

2-3 annosta

 

5 tomaattia 

4 porkkanaa 

2-3 perunaa 

puolikas punainen, mieto chili 

suolaa ja pippuria 

2 rkl oliiviöljyä 

 

400g tomaattimurskaa

vettä

kasvisliemikuutio tai suolaa 

2dl kermaa 

yhteensä kourallinen tuoretta timjamia, oreganoa ja/tai basilikaa 

TAI 

kourallinen tuoretta basilikaa ja 2tl kuivattua timjamia ja 2tl kuivattua oreganoa 

 

  1. Laita uuni lämpeämään 225C
  2. Lohko tomaatit neljään osaan. Kuori ja pilko perunat ja porkkanat. Puolita chili.
  3. Laita kasvikset uuninpellille. Lisää päälle oliiviöljy, suola ja pippuri. 
  4. Paahda 225C noin 30min tai kunnes perunat ovat kypsiä. 
  5. Laita kasvikset kattilaan tai suoraan tehosekoittimen kannuun. Lisää tomaattimurska, täytä murskapurkki puolilleen vettä ja lisää se, (kasvisliemikuutio) ja yrtit. Soseuta tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. 
  6. Lisää kerma ja jos et käytä liemikuutiota, niin vähän suolaa maun mukaan. 
  7. Koristele annos halutessasi esim. yrteillä, siemenillä, leipäpaloilla tai lusikallisella smetanaa. Tarjoile hyvän leivän kanssa. 
FODMAP resepti tomaattikeitto
FODMAP resepti tomaattikeitto

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!