Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!

Tämän granolan rapeuden takaa klusterit (eli ihanat muromyslimäiset granola-paakut), jotka syntyvät kaurajauhon ansiosta. Jos kaurajauhot ovat jääneet kaupan hyllylle, mutta omistat blenderin, voit myös blendata kaurahiutaleita jauhoksi. Tässä reseptissä ei niin haittaa, vaikkei lopputulos ihan hienon hienoa olisikaan.

Sitten hieman asiaa hunajasta.

Hunaja ei ole FODMAP-ruokavalion suhteen ihan yksiselitteinen juttu. Hunajassa ärsytystä aiheuttaa sen sisältämä fruktoosi. Kotimainen, paksu, samea, melkein kiteytyväkin hunaja sisältää kirkkaisiin ja juokseviin sukulaisiinsa verrattuna suhteessa enemmän glukoosia, kuin fruktoosia. Siksi se saattaa olla vatsalle armollisempi vaihtoehto. Lisää aiheesta voit lukea esim. täältä: https://hunaja.fi/hunajasta/usein-kysyttya-hunajasta/ 

Hunajaa tulee reseptiin kokonaisuudessaan 1-2rkl, ja kun granolan kokonaismäärän jakaa annoksiin (tästä reseptistä riittää suunnilleen 10 annosta), niin hunajan annosmäärä jää lopulta n. 2-3 millilitraan per annos.

Jos haluat pelata varman päälle, voit hyvin korvata hunajan esimerkiksi vaahterasiirapilla tai sokerilla.

Rapea pähkinägranola 

5 dl kaurahiutaleita
2dl kaurajauhoja
1tl suolaa
1tl kanelia
1tl kardemummaa
0,5dl rypsiöljyä
1dl vettä
1-2rkl hunajaa (kotimaista), vaahterasiirappia tai sokeria
2dl pähkinäsekoitusta
1dl auringonkukansiemeniä

1. Kaurahiutaleet, jauhot ja mausteet isossa kulhossa.
2. Kuumenna vesi mikrossa, jotta saat liuotettua hunajan siihen.
3. Kaada hunajavesi sekä öljy kulhoon ja sekoita. Kaada seos pellille leivinpaperille.
4. Paahda 125C uunissa 30min. Sekoita kerran paahdon aikana.
5. Lisää pellille pähkinät ja siemenet. Paahda vielä 25 min sekoittaen kerran paahdon aikana.
6. Jäähdytä granola huoneenlämpöiseksi ja lisää halutessasi sekaan rusinoita, karpaloita tai muita kuivahedelmän paloja. Säilytä tiiviissä purkissa.

Granolaa voi nauttia jogurtin tai miksei maidonkin kanssa. Itse syön granolaa myös smoothien päällä ja pelkkien hedelmien kanssa. Esim. sitrukset, sulatetut mansikat ja ananas toimivat granolan kanssa kivasti, koska ovat itsessään mehukkaita.

fodmap resepti granola
fodmap resepti granola
fodmap resepti granola

Jaa FODMAP-iloa kavereillekin!